Een studie waarin het verbeteren van organisaties centraal staat.

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
HANZE230359 Bedrijfskunde-41 LR.jpg

Bedrijfskunde in 4 jaar

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Tijdens de studie Bedrijfskunde werk je samen in een hechte projectgroep aan realistische vraagstukken, zoals het verbeteren van processen of samenwerkingsverbanden binnen of tussen organisaties. Ben jij analytisch en ondernemend? Lees dan snel verder!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Bedrijfskunde

Sla over
 • Angelique Baas

  Angelique Baas.jpg
 • Denise Fernando

  Docent

  Denise Fernando.jpg
 • Kervin Aleman Zamora

  Kervin Zamora Aleman 2023
 • Karin Prins

  Karin Prins 2023

Over deze studie

Zie jij kansen om met een adviserende rol een organisatie te verbeteren? De opleiding Bedrijfskunde bereidt je hier volledig op voor. 

Je leert te begrijpen hoe een organisatie werkt, wat belangrijke onderdelen zijn en hoe deze onderdelen samenhangen. Om dit goed te kunnen, moet jij een organisatie kunnen analyseren en dit omzetten naar verbetermogelijkheden. Zo verbeter jij de prestaties van een organisatie. Het gaat zeker niet alleen om de financiële prestaties, maar ook andere punten zoals samenwerking tussen verschillenden mensen en afdelingen. Het is heel belangrijk dat je met de organisatie en haar personeel in gesprek bent om goed te analyseren waar het beter of anders kan.

Tijdens de opleiding krijg je de ruimte om je eigen professionaliteit te ontdekken. We kijken naar welke richting van de opleiding het beste bij jou past en passen de leerroute vanaf jaar 2 hier op aan. De richtingen die tijdens het begin van de opleiding we aanbieden zijn:

 • Operationsmanagement

Het verbeteren van processen in en tussen organisaties

 • Verandermanagement

Het verbeteren van samenwerkingen tussen verschillende afdelingen en helpen bij het creëren van draagvlak bij deze veranderingen.

De opleiding Bedrijfskunde in Groningen heeft als eerste opleiding in Nederland het kwaliteitslabel 'Ondernemen' van VNO-NCW/MKB Noord behaald.

 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

De opleiding start met een introductieperiode. Je maakt kennis met je medestudenten en met het vakgebied Bedrijfskunde. Na de introductieperiode werk je gedurende twee weken in een team aan de 'on/mogelijke opdracht': je gaat erop uit en ontdekt dat kennis van verschillende vakgebieden, een ondernemende houding, creativiteit en doorzettingsvermogen nodig zijn om succesvol te kunnen zijn. Daarna start je met je eerste beroepsproduct: je gaat met medestudenten een innovatief idee bedenken en testen in de markt. Is het idee succesvol? Dan bieden we je bij de opleiding Bedrijfskunde de ruimte om al tijdens de opleiding als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Vervolgens ga je een organisatie scannen en adviseren op het gebied van duurzaamheid en in de tweede helft van het eerste jaar ga je een proces in een organisatie onderzoeken en verbeteren en word je uitgedaagd in een competitie met medestudenten om in een interactieve managementgame tot de optimale supply chain te komen.

In dit eerste jaar vorm je met medestudenten een community of learners waar met en van elkaar geleerd wordt. Feedback geven en ontvangen speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast stimuleren we je om je eigen interesses en talenten te ontdekken. Je analytisch vermogen wordt ontwikkeld en je bekwaamt je in basisvaardigheden zoals zelfstandig leren werken, samenwerken, presenteren en onderzoeken.  

Jaar 2

Het tweede jaar is een verbreding en verdieping van het eerste jaar. In de eerste helft van het tweede jaar ga je aan de slag met beroepsproducten. Het eerste beroepsproduct gaat over de digitale transformatie en leer je hoe organisaties om kunnen gaan met de grote hoeveelheid data die beschikbaar is. In het tweede beroepsproduct ga je een duurzaam bedrijfsmodel ontwikkelen voor een organisatie.

In de tweede helft van het tweede jaar vindt de eerste stage van de opleiding Bedrijfskunde plaats. De stage duurt een halfjaar en je bent vrij in je keuze voor een stage in Nederland of in het buitenland. Ook mag je zelf kiezen bij wat voor bedrijf je gaat stagelopen, wat jouw rol/functie tijdens de stage is en wat voor soort opdracht je voor je stagebedrijf gaat uitvoeren.

Jaar 3

In de eerste helft van het derde jaar volg je je eerste keuzeonderdeel: de minor. Dat mag één van de verbredende minoren van Bedrijfskunde zijn, maar dat mag ook een minor van een andere opleiding zijn of een studie in het buitenland. Deze keuze hoef je niet alleen te maken; wij begeleiden je hierbij.

In de tweede helft van het derde jaar ga je je specialiseren in minimaal twee bedrijfskundig onderwerpen ofwel thema's. Wil je leren hoe je processen optimaal kunt managen en verbeteren? Dan kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld je Lean Six Sigma GreenBelt-certificaat te halen. Ook kan je kiezen om je te specialiseren in online marketing, zingevend leiderschap of andere bedrijfskundige thema's.

Jaar 4

Het vierde jaar staat in het teken van jezelf positioneren ten opzichte van het vakgebied, de maatschappij en de ontwikkelingen in de wereld. Je ontdekt waar je staat en wat je wilt bijdragen aan de maatschappij.

Het eerste halfjaar run je met je medestudenten een consultancy-organisatie die bedrijfskundige vraagstukken in de regio én in het verre buitenland (Afrika) oplost. Je past toe wat je hebt geleerd, verbindt mensen en organisaties en ontwikkelt jezelf verder.

In de tweede helft van jaar vier ga je op afstudeerstage. Gedurende een halfjaar loop je stage en onderzoek je een complex bedrijfskundig vraagstuk voor een organisatie. In jaar vier oriënteer je je ook op je toekomstige loopbaan of vervolgstudie.

Na je studie

Doorstuderen

Je kunt met een bachelor diploma Bedrijfskunde (Bachelor of Science) instromen in een masteropleiding. De Hanzehogeschool biedt verschillende professionele masters waarin praktijkgericht onderzoek centraal staat. Bijvoorbeeld de Master Interdisciplinary Business Professional.

Kijk voor het volledige aanbod op www.hanzemasters.nl.

Aan het werk

Je bent breed georiënteerd en hebt een ondernemende, onderzoekende houding. Beovendien ben je ambitieus, creatief, analytisch en communicatief. Ook belangrijk, je kunt heel goed samenwerken. 

We leiden je op tot een allround bedrijfskundig professional met de door jou gekozen specialisaties. Je bent vrijwel op alle gebeiden binnen een organisatie inzetbaar. Voorbeelden van functies zijn:

 • Organisatie- of kwaliteitsadviseur
 • Consultant
 • Projectleider of implementatiebegeleiden
 • Veranderkundige

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Bedrijfskunde, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Voor de studiekeuzecheck van Bedrijfskunde ontvang je een digitaal intakeformulier. Het formulier is opgebouwd uit een reeks vragen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: persoonlijke omstandigheden, vooropleiding (duur en studieresultaten uit het verleden), oriëntatie op de opleiding, studievaardigheden, competenties, persoonlijkheidskenmerken en jouw motivatie om voor deze opleiding te kiezen. Op basis van het intakeformulier kun je benaderd worden voor een groepsgesprek.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Economie en Management
Meld je aan via Studielink