'Van student Bedrijfskunde tot motiverende kracht voor Groningse ondernemers'

  • Alumnus aan het woord

Robbert de Groot (29) studeerde in 2018 af aan de bachelor Bedrijfskunde. Zijn scriptie deed hij bij het Forum. Nu verbindt hij als accountmanager Economische Ontwikkeling ondernemers met de gemeente Groningen. Ondersteunt hij startups bij hun groei en denkt hij mee over hoe bibliotheken aantrekkelijk blijven voor jongeren.

“Ik ben afgestudeerd bij het Forum, toen nog de voormalige bibliotheek en het filmhuis aan het Hereplein. Het Forum vond mijn scriptie over hoe zij de zakelijke markt kon betreden dermate veelbelovend dat ik mocht blijven om het uit te voeren voor het nieuwe gebouw. Tussen mijn collega’s merkte ik dat ik een totaal andere achtergrond had dan de anderen. Het had echt meerwaarde dat ik anders dacht, bedrijfskundig dacht. Hoe kun je leuke dingen doen voor de bezoekers en er als Forum ook wat aan overhouden? Je merkt je meerwaarde pas als je van de opleiding af bent en ontdekt dat je tussen andere mensen iets nieuws, iets anders meebrengt. 

Economische ontwikkeling

“Op de directie Economische Zaken werken we met ongeveer 30 medewerkers. We zijn er voor de werkgelegenheid in onze stad, banen nu en voor de toekomst. Dit doen we door te weten wat er leeft en speelt bij ondernemers, kennisinstellingen en andere overheden en met hen samen te werken aan de toekomst. Dit doen we samen met onze collega’s en het college. We werken gebiedsgericht en ik ben het aanspreekpunt voor Haren. Ik hou contact met de bedrijvenvereniging en samen met ondernemers zet ik projecten op om de economie te stimuleren. We willen bijvoorbeeld Haren op de kaart zetten als hét modedorp van Noord-Nederland. Tegelijkertijd werk ik aan het thema ‘digitaal’. Vanuit die digitale rol promoten we Groningen als IT-stad. Onder het motto: every one one level up willen we dat die digitalisering doorsijpelt in iedere organisatie. Van de kledingzaak die een online winkel wil starten tot een bedrijf dat de productielijn volledig wil digitaliseren.”  

Groeiende startups

“Founded in Groningen ondersteunt startups en scale-ups in de regio. Een startup is een jong bedrijf gericht op snelle groei met een innovatief product of dienst die schaalbaar is, veelal met een technologisch component.  Deze bedrijven hebben in iedere groeifase andere behoeften. Founded in Groningen kent die groeiproblemen en faciliteert de behoeften van de startups. Denk aan het aantrekken van financiering, programmering op het gebied van talentontwikkeling, ondernemerschap, netwerkfaciliteiten.

Maatschappelijk engagement

“Ik vind het belangrijk om me ook maatschappelijk in te zetten. Ik hoop dat de overheid ooit nog eens zegt: we gaan naar een 32-urige werkweek en je mag je acht uur inzetten voor een maatschappelijk doel. Of dat nou vrijwilligerswerk bij de volleybalclub is of dat je meedenkt over hoe je als biliotheek aantrekkelijk blijft voor jongeren. Zoals ik nu doe als trainee-lid van de Raad van Toezicht voor Biblionet Drenthe. Vanuit het Forum is het bibliotheek-vlammetje blijven branden.”