Het succesvoller maken van organisaties door talent en kwaliteit van medewerkers te benutten

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
HANZE240089 Foto's HRM-32 LR.jpg

Human Resource Management

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Human Resource Management (HRM) is een studie waarbij je leert hoe je organisaties en medewerkers verder kunt helpen, zodat er beter wordt samengewerkt en mensen hun kwaliteiten optimaal kunnen benutten.

Twijfel je nog? Voel je welkom en lunch met ons mee tijdens één van de meeloopdagen. Meld je hier via hanze.nl/meeloopdagen.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Human Resource Management

Sla over
 • Tijn van Lier

  Docent

  Tijn van Lier.jpg
 • Monica Prinsen

  Opleidingsondersteuner

  Monica.jpg
 • Esther Baarda

  Docent

  Esther Baarda.jpg
 • Jordi Hellwich

  Docent

  Jordi Hellwich.jpg
 • Henri Hogenhuis

  Instroomcoördinator

  Henri.jpg

Over deze studie

We leven in een snel veranderende wereld. Organisaties en medewerkers moeten daarin meebewegen. Dit betekent dat organisaties en het werk dat daarin gebeurt veranderen. Daarmee veranderen ook aan de ene kant de eisen die aan de medewerkers worden gesteld en aan de andere kant de behoeften en wensen van die medewerkers (denk bijv.aan thuiswerken). Aan jou als HRM'er de taak om een goede balans te vinden tussen die beide kanten.

Zo zorg je er samen met leidinggevenden voor dat de juiste persoon op de juiste plek in de organisatie komt en blijft. Daarbij is kennis van de arbeidsmarkt nodig. Ook zijn thema’s als verbetering van het werkklimaat, ziekteverzuim, goede arbeidsomstandigheden, loopbaanontwikkeling, teamontwikkeling en leiderschap punten van belang die op de agenda van HRM staan.

Je hebt als HRM'er in de organisatie vaak de rol van adviseur én gesprekspartner van leidinggevenden in de organisatie. Daarnaast ben je natuurlijk vraagbaak voor de medewerkers op HR-gebied. Ook een meer specialistische functie is mogelijk op het gebied van arbeidsmarkt, recruitment en als loopbaancoach.

 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het eerste jaar geeft je een goed beeld van je toekomstige beroepenveld, ook door middel van de zogeheten CoL (community of learners). We leggen in de CoL grote nadruk op je persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar je werkt ook veel samen met medestudenten en je leert van elkaar. Je verkent en geeft betekenis aan vakinhoudelijke kennis. Je krijgt in jaar 1 een inleiding in de belangrijkste HRM-onderwerpen zoals de belangrijkste werkzaamheden van HR,  organisatiepsychologie, arbeidsrecht, bedrijfskunde en strategisch human resource management. Aan de hand van opdrachten:

 •  •    ontwikkel je het analytisch vermogen.
 • •    bekwaam je in basisvaardigheden zoals zelfstandig leren werken, samenwerken, presenteren en onderzoeken.
 • •    leer je ook professionele gespreksvoering.
 • •    ontwikkel je adviesvaardigeheden.  

We stimuleren je om je eigen interesses, talenten en je toekomstig beroepsprofiel te ontdekken.
 

Jaar 2 en 3

In het tweede jaar ga je aan de slag met actuele HRM-vraagstukken in de praktijk. Je ontwikkelt oplossingen volgens de methode van Design Thinking en toetst die bij de opdrachtgever in de praktijk. Een half jaar stage en een half jaar verbredende minor zijn ook onderdeel van deze studiefase.

Jaar 4

In je laatste jaar houd je je bezig met verdieping in HR-vraagstukken, bijvoorbeeld op het terrein van organisatieontwikkeling en -verandering, inclusief HRM en leiderschap. Als sluitstuk ga je aan de slag met een zelfverworven afstudeeropdracht in de praktijk.

Na je studie

Na je afstuderen heb je je Bacholor of Arts behaald. Heb je deelgenomen aan het Honours talentprogramma? Dan krijg je een aantekening op je diploma als blijk van extra persoonlijke ontwikkeling en doorzettingsvermogen.

Doorstuderen

Je kunt met een bachelordiploma Human Resource Management instromen in een masteropleiding op een aan bedrijfskunde verwant onderwerp in binnen- of buitenland. Vaak heb je daarvoor eerst een schakelprogramma of premaster nodig. Bij de Rijksuniversiteit Groningen kun je via een premaster van één jaar doorstromen naar een aantal masters.

Aan het werk

Met de opleiding Human Resource Management kies je voor brede opleiding. Na je studie kun je dan ook in allerlei branches en bedrijven aan de slag, zoals:

 • personeelsadviseur in een ziekenhuis
 • recruiter of re-integratieconsulent bij een gespecialiseerde organisatie
 • bij industriële ondernemingen, banken of de overheid. 

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Economie en Management
 • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink