Ontdek welke economische opleiding echt goed bij je past.

  • Voltijd
  • 1 jaar
-

Oriëntatiepropedeuse Economische Opleidingen

Vorm
voltijd
Duur
1 jaar
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Credits
60 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Economie en Management

Kiezen voor een economische opleiding is een belangrijke stap. Maar wat als je nog twijfelt over de inhoud? Of wat als je nog twijfelt over taal: Engels of Nederlands? Wat als je behoefte hebt aan begeleiding, reflectie en feedback om jouw weg te vinden? Binnen deze Oriëntatiepropedeuse staan we daarbij stil, zodat je een keuze kunt maken tussen 1 van de 8 aangesloten opleidingen: Bedrijfskunde, Commerciële economie, Finance & Control, Human Resource Management, Ondernemerschap & Retail Management, International Business, International Finance & Control, Marketing Management.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Over deze propedeuse

Je staat op het punt om een studie te kiezen, maar weet nog niet precies wat je wilt. Wel weet je dat het iets op het gebied van economie moet zijn. Misschien is deze Oriëntatiepropedeuse dan wel iets voor jou! In deze propedeuse bereiden we jou voor op de hoofdfase van de vervolgopleiding. Je maakt kennis met alle relevante opleidingen en ontdekt wat je interessant vindt. Ben jij financieel sterk, of juist commercieel of bedrijfskundig? Ontdek jouw talent! 

Internationaal
De Oriëntatiepropedeuse wordt ook in het Engels aangeboden. Twijfel jij tussen een Nederlandstalige opleiding of wil je misschien toch liever een internationale stap maken? Dan is dit misschien iets voor jou. Internationale studenten sluiten aan bij deze variant. 

Waarom kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse?

Je krijgt de ruimte om te ontdekken waar je goed in bent en waarin je je verder wilt ontwikkelen. Je onderneemt diverse activiteiten om een weloverwogen keuze voor een vervolgopleiding te maken.
Daarnaast krijg je inzicht in de diversiteit van het economisch domein, zodat je de verschillen tussen de opleidingen goed kunt beoordelen en erachter komt welke richting goed bij je past. Dit is onder andere mogelijk doordat je begeleiding krijgt van docenten van verschillende opleidingen. Je krijgt eigenlijk alle basiskennis en -vaardigheden van verschillende vakgebieden aangereikt in een leuke variatie aan opdrachten. Ook besteden we aandacht aan zakelijke communicatie en interculturele competenties. 

Orientatiepropeduese - algemeen 1.jpg

Dit ga je doen

CoL-groepjes

Tijdens de opleiding maak je deel uit van een Community of Learners, dat noemen we ook wel een CoL. Binnen deze leergemeenschap werken we samen aan zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Je leert allerlei (studie)vaardigheden. We creëren een veilige plek, een huiskamer, waar je wordt gezien en gehoord, waar je wordt uitgedaagd en waar je fouten mag maken. En we gaan samen op zoek naar een opleiding die goed bij jou past.

Blok 1

In dit blok staan marketing en ondernemerschap centraal. Je leert hoe ondernemerschap waarde creëert en hoe marketing die waarde effectief positioneert en communiceert.

Het blok bevat drie hoofdopdrachten: de Onmogelijke Opdracht, een ondernemende groepsopdracht en een praktijkonderzoek.

  • De Onmogelijke Opdracht daagt je uit om op creatieve wijze iets te betekenen voor een goed doel. Dit bevordert samenwerking en binding met de opleiding.
  • Vervolgens werk je samen met andere studenten aan een eigen businessidee rond meervoudige waardecreatie. Met behulp van Design Thinking en het Lean Model Canvas ontwikkel je een prototype, waarbij klantinzichten, positionering en communicatie centraal staan.
  • Tot slot doe je praktijkonderzoek naar betekenisvol ondernemerschap. Samen analyseer je productieketens, onderzoek je risico’s en reflecteert op duurzame alternatieven. Zo ontwikkel je je tot strategisch denkende, maatschappelijk betrokken ondernemer en marketeer die waarde creërt voor mens, markt en maatschappij.

Blok 2 

In dit blok staan de thema’s Finance en Mens & Organisatie centraal. Je speelt de Engelstalige managementgame TopSIM, waarin je als bedrijfsmanagement strategische keuzes maakt rond productie, personeel, concurrentie en financiën. Je analyseert financiële gegevens en verantwoordt beslissingen schriftelijk en mondeling.

Ter ondersteuning volg je een kennisvak met onderdelen Finance en Mens & Organisatie. Bij Finance leer je werken met resultatenrekeningen, balansen, kasstromen en ratio-analyses. Bij Mens & Organisatie verdiep je je zich in HRM, werkstructuren, werving, wellbeing en organisatiepsychologie. Naast het spel maak je opdrachten bij beide thema’s en verdiep je je in relevante organisatievraagstukken. Zo ontwikkel je inzicht in bedrijfsvoering én mensgericht beleid.

Aan het einde van het blok kies je twee van de vier thema’s (Marketing, Ondernemerschap, Finance, Mens & Organisatie) om verder in te specialiseren in blok 3.

Blok 3 

In dit blok pas je kennis en vaardigheden uit je gekozen thema’s toe in een praktijkgerichte context. Je werkt aan een beroepsproduct dat aansluit bij een actuele uitdaging van een organisatie.

Het blok bestaat uit twee onderdelen:

  • Een praktijkgerichte opdracht rond een authentiek vraagstuk;
    workshops en literatuurstudie ter ondersteuning
  • Twee kennisvakken bij de gekozen thema’s;

Je verdiept je in relevante onderwerpen binnen de thema’s, die jouw studiekeuze nog meer moeten bevestigen:

  • Marketing: leren klantgericht communiceren via social media, offline marketing en customer journey-analyse.
  • Ondernemerschap: ontwikkelen vaardigheden om een onderneming te starten of binnen een organisatie waarde te creëren.
  • Finance: krijgen inzicht in bedrijfsadministratie en de impact van financiële transacties.
  • Mens & Organisatie: verdiepen zich in HRM, motivatie, organisatiepsychologie en de match tussen persoon en organisatie.

Aan het einde van dit blok maak je een definitieve opleidingskeuze.

Blok 4 

Dit blok vormt de afronding van de oriëntatiepropedeuse. Je bereidt je voor op de gekozen vervolgopleiding binnen het economisch domein. Centraal staat een groepsproject waarin je een praktijkgericht kwantitatief onderzoek uitvoert. Je werkt met primaire data (via een eigen enquête) en secundaire data, en passen statistische technieken toe zoals correlatie- en regressieanalyse. Hoewel het project in groepen wordt uitgevoerd, vindt de beoordeling individueel plaats.

Daarnaast volg je verdiepende vakken, passend bij de vervolgkeuze:

  • Strategisch HRM: Studenten leren hoe HR-beleid bijdraagt aan organisatiedoelen. Thema’s als organisatiecultuur, leiderschap en de ‘fit’ tussen mens en organisatie staan centraal.
  • Sales: De focus ligt op klantgericht verkopen, relatiebeheer en verkooptechnieken. Studenten oefenen met praktijkopdrachten en leren hoe sales bijdraagt aan commercieel succes.
  • Management Accounting: Studenten leren hoe financiële informatie interne besluitvorming ondersteunt. Onderwerpen zijn o.a. kostprijsberekening, begrotingen en winstanalyses.
  • Procesmanagement: Studenten leren begrijpen wat processen zijn, hoe ze die in kaart kunnen brengen, wat het verschil is met de gewenste situatie, knelpunten kunnen identificeren en oplossingen daarvoor aandragen.

Deze periode combineert theorie, praktijk en reflectie, en bereid je voor op een bewuste en onderbouwde start van jouw favoriete bacheloropleiding.

Toelating & aanmelding

Toelatingsproces 

Past de Oriëntatiepropedeuse Economische opleidingen bij jou? 

  • Je twijfelt tussen twee of meer economische opleidingen, maar je wilt wel vast starten met studeren. 
    Je hebt je goed verdiept in de diverse opleidingen maar je kan geen studiekeuze maken en wil daarbij begeleid worden. 

  • Je wilt ervaren welke studie het beste bij jou past 
    Met persoonlijke coaching, opdrachten, workshops, bedrijfsopdrachten en toetsen vind jij de weg naar de opleiding van je keuze. 

  • Je gaat bij ons op zoek naar je persoonlijke interesses en talenten
    In een CoL (Community of Learners) van medestudenten en coaches ga je tijdens de economische propedeuse aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en maak je een onderbouwde keuze voor jouw vervolgopleiding. 
     

  • Je weet niet zeker of je een internationale of Nederlandse opleiding wilt doen
    Tijdens dit jaar krijg je een combinatie van alle betrokken economische opleidingen, zowel Nederlands- als Engelstalig. Je kunt gedurende het jaar goed beoordelen of je in de hoofdfase wilt kiezen voor een international opleiding.

Proces aanmelden

  • Voor 1 mei aanmelden via Studielink
    Wil je in aanmerking komen voor deze propedeuse? Meld je dan vóór 1 mei aan voor de opleiding B Bedrijfskunde: oriëntatiepropedeuse via Studielink (link volgt oktober). In Studielink krijg je een aantal vragen. 

  • Uitnodiging
    Op basis van jouw ingevulde motivatie, bepaalt de Hanze of jij de oriëntatiepropedeuse mag volgen. Bij voldoende aanmeldingen bekijkt de Hanze of iedereen kan worden geplaatst. Mag je de propedeuse volgen? Gefeliciteerd en welkom bij de Hanze. 
    Schrijf je, bij toelating, via Studielink uit voor eventuele andere opleidingen waar jij je voor hebt ingeschreven.

Ben je niet toegelaten?
Helaas! We gaan graag met je in gesprek, om samen een passende studie binnen de Hanze voor je te vinden. 

Klaar voor de start 

Op www.mijnhanze.nl/klaarvoordestart vind je alle informatie voor een goede start van de propedeuse, zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

Begin

Je start 1 september 2026 met de eerste klas van de oriëntatiepropedeuse.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Economie en Management
Meld je aan via Studielink (vanaf 1 oktober)