Jij bent de financiële sparringspartner van het management en de spil in een organisatie

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
HANZE220632 SBMF- Finance en controle-38.jpg

Finance & Control

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Management

Vind je het leuk om deel uit te maken van een organisatie? Kun jij je goed inleven in mensen en situaties en ben je goed in mensen overtuigen? Heb je daarnaast ook interesse in financiën, planning, informatiesystemen en processen? Dan is de opleiding Finance & Control iets voor jou!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Finance & Control

Sla over
 • Marijke van der Ploeg

  Docent

  Ploeg van der Marijke_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-7.jpg
 • Anka Goos

  Docent

  Goos Anka_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-32.jpg
 • Aukje Inia

  Docent

  Inia Aukje_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-8.jpg
 • Marcel van der Werf

  Docent

  Werf van der Marcel_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-30.jpg
 • Peter Cramer

  Docent

  Peter Cramer
 • Gert Jan Stevens

  Docent

  Stevens Gert Jan A_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-39.jpg

Over deze studie

Tijdens de opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) gaat het niet alleen om cijfers, maar vooral om de wereld achter die cijfers. Als bedrijfseconoom breng je mensen, middelen, informatie en processen bij elkaar en zorg je er samen voor dat financiële gegevens beschikbaar komen. Het is dus in je voordeel als je over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikt. Hier wordt tijdens de opleiding dan ook veel aandacht aan besteed. De opleiding biedt je een uitstekende voorbereiding op de praktijk. De inhoud van de opleiding is voornamelijk afgestemd door én met het toekomstige beroepenveld.

Wanneer je kiest voor Finance & Control vind je het leuk om deel uit te maken van een organisatie. Je kent deze organisatie en haar omgeving als geen ander. Het bereiken van de organisatiedoelstellingen is in jouw belang en daar wil jij je voor inzetten. Jij bent de sparringpartner van het management. Je kunt je daarom goed inleven in mensen en situaties en je bent goed in mensen te overtuigen. Dit alles doe jij met een onderzoekende houding met daarbij voldoende interesse in financiën, planning, informatiesystemen en (financiële) processen. 

Benodigdheden 

Bij de opleiding Finance & Control is een laptop met een Windows besturingsprogramma vereist, geen Apple.

In ons onderwijs gebruiken we digitale leermiddelen en -systemen. Zo leer je bijvoorbeeld om te gaan met boekhoudsystemen. Deze digitale boekhoudsystemen zijn niet compatibel met computers van Apple. We raden je dan ook aan niet te kiezen voor een Apple-pc.

Post-Bachelor Business Controller
Na het behalen van de bachelor Finance & Control kun je de Post-Bachelor Business Controller volgen bij HanzePro. Informatie hierover vind je op HanzePro, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor werkende professionals vindt.

FC plaat
 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het curriculum is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. De opleiding Finance & Control sluit daarom goed aan op de behoeften van de toekomstige arbeidsmarkt. Al in het eerste jaar kom je in contact met de beroepspraktijk. Je start met vier onderwijsblokken rondom verschillende thema’s, waarin colleges en praktijkopdrachten elkaar afwisselen. Daarbij kenmerkt het onderwijs zich door moderne en dynamische lesmethodes die je uitdagen en motiveren.

Het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Accountancy én Finance, Tax and Advice. Het grote voordeel van dit gemeenschappelijke eerste jaar is, dat je na het eerste jaar nog kunt switchen naar één van de andere financiële opleidingen zonder studievertraging. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar voldoende EC’s behalen.

Jaar 2

Vanaf het tweede jaar leer je onder andere dat informatievoorziening en bedrijfseconomie niet zonder elkaar kunnen. Je maakt een jaarplanning voor de goederen- en geldstromen van een bedrijf en leert alles over bijvoorbeeld het opstellen van een jaarrekening, de vennootschapsbelasting en liquiditeitsbeheer. Tijdens projecten werk je samen met je klasgenoten aan actuele projecten zodat je je kennis direct kunt toepassen in de praktijk. Tot slot werk je aan jouw communicatieve-, onderzoeks- en adviesvaardigheden.

Jaar 3

Tijdens de opleiding loop je in het derde jaar stage bij een organisatie in het binnen- of buitenland. Door mee te werken in een bedrijf en door het uitvoeren van een opdracht maak je kennis met de praktijk.

Jaar 4

In jaar vier kun je je verder specialiseren door middel van een minor en sluit je je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Na je studie

Doorstuderen

Na de bacheloropleiding Finance & Control kun je ervoor kiezen nog een masteropleiding te volgen. De Hanzehogeschool biedt verschillende masters aan waarbij je direct toelaatbaar bent, zoals de European Master in Sustainable Energy System Management of de MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional). Je kunt ook via een pre-master kiezen voor een financiële master bijvoorbeeld aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aan het werk

Een groot deel van de afgestudeerden vindt een baan als financieel professional binnen het bedrijfsleven of de zakelijke dienstverlening. Daarnaast kun je onze studenten overal tegenkomen. Binnen het onderwijs, de zorg of overheden, maar ook bij productiebedrijven, in de handel of in de financiële dienstverlening. Dat is het mooie van de opleiding Finance & Control; je bent wendbaar en kunt je in alle sectoren aan de slag gaan. Voorbeelden van functies zijn:

 • financieel controller
 • (assistent) beleggingsadviseur
 • financieel manager
 • (assistent) business controller
 • operational manager
 • bedrijfseconomisch adviseur
 • risisco- of financieel analist
 • business intelligence analyst
   

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Accountancy, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Economie en Management
Meld je aan via Studielink