'Ik word financieel adviseur'

  • Student aan het woord
WEB_Mende Bosma_Student_FC!!.jpg

Als kind vond Mendé Bosma geld en cijfers al erg interessant. Zijn vader doet de boekhouding voor diverse bedrijven. Mendé keek als jong kind al graag naar de papieren met cijfers van bedrijven. Op de havo koos hij voor het profiel Economie en Maatschappij. Het vak bedrijfseconomie lag hem erg goed en hij besloot om een economische opleiding te gaan volgen. Op dit moment is hij derdejaars student aan de opleiding Finance & Control.

Bijbaan bij financieel adviesbureau

“In het eerste jaar van de opleiding kregen we de mogelijkheid om een maatschappelijke oriëntatie van twee weken te doen. Ik heb ervoor gekozen om mee te lopen met een financieel adviseur bij een adviesbureau en ik kwam er al snel achter dat ik het adviesvak in wilde. Ik kreeg een bijbaan aangeboden bij dit adviesbureau en ik werk er nu met veel plezier in de backoffice. Achter de schermen ondersteun ik de financieel adviseurs, vooral op het gebied van hypotheekadvies en financiële planningen. Een heel mooie aanvulling op mijn studie!”  

Grote mate van zelfstandigheid

“Ruim de helft van de docenten komt uit de praktijk en een aantal van hen is ondernemer. Ik vind het boeiend en leerzaam als een docent zijn of haar ervaringen uit de praktijk met ons deelt. Op het hbo wordt een grotere mate van zelfstandigheid van je verwacht dan ik eerst gewend was. Je hebt hier echt een agenda nodig en ik heb me enorm verbeterd in plannen.

Docenten geven weleens hoorcolleges, maar meestal hebben ze de rol van begeleider. Ze dagen ons uit om zelf dingen te gaan ontdekken.

Tijdens de hele opleiding houd je als student een ontwikkelportfolio bij. Hierin blik je terug op wat je hebt gedaan en op welk gebied je je hebt ontwikkeld. Het heeft mij wel geholpen om bewuster naar mezelf te kijken. Ik kan soms bijvoorbeeld nogal hard overkomen en dat is niet voor iedereen prettig. Doordat we elkaar feedback geven ben ik me hier bewust van geworden. Ik reageer nu een stuk tactischer op mensen waar ik mee samenwerk.”

Maatschappelijke opdracht  

“In het tweede jaar hebben we met een projectgroep een opdracht gedaan voor een echte opdrachtgever. We kregen de opdracht om de financiële aspecten te onderzoeken bij het realiseren van seniorenwoningen in Oost-Groningen. Ik vond het mooi om te ervaren wat je met financieel advies kunt betekenen voor de maatschappij.”

Sterke economische basis

“Dankzij deze opleiding heb ik straks een sterke economische basis. De opleiding komt me niet zomaar aanwaaien, ik moet er zelf best veel voor doen. Adviesvaardigheden vind ik het leukste vak van de opleiding. Ook rekenvakken en accounting liggen me goed. Als een berekening klopt en als de balans in evenwicht is geeft me dat gewoon een lekker gevoel!”