Bedrijfskunde

HANZE240089 Foto's HRM Lr.jpg

Het werk van de HRM-er speelt zich af in organisaties. Het is daarom van belang dat je inzicht hebt in hoe een organisatie functioneert. Met hulp van verschillende modellen leer je de interne manier van werken in organisaties te beschrijven en te analyseren.

Een organisatie werkt ook altijd in samenwerking met haar omgeving. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan klanten, concurrenten en overheid. Binnen HRM is het belangrijk dat ook jij kennis hebt van deze omgeving en maak je gebruik van modellen om de omgeving in kaart te brengen.

Bij bedrijfskunde ga je ook aan de slag met de financiële gevolgen van HR-beleid dat uitgevoerd moet worden. Financiële middelen kunnen beperkt zijn en soms moet er gekozen worden welk kosten je wel en welke kosten je niet kunt maken. Daarom komt het thema financiële analyse ook aan bod. Binnen Bedrijfskunde houd je je bezig met vragen als:

  • Hoe organiseren we het werk in de organisatie (afdelingen, functies, werkprocessen)?
  • Wat zijn de kosten van investeren in hoogte verstelbare bureaus tegenover de verwachte baten in een verlaging van het ziekteverzuim vanwege rugklachten?
  • Wie zijn onze voornaamste concurrenten en wat betekent dit voor onze marktpositie en hoe aantrekkelijk we zijn voor potentiële medewerkers op de arbeidsmarkt?

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf