‘In het eerste jaar bereid je al een zitting voor waar je zelf gaat pleiten’

  • Student aan het woord
student aan het werk

Elena is eerstejaarsstudent HBO-Rechten en koos voor de studie nadat ze vroeger zelf veel met recht te maken heeft gehad.

‘Sinds jongs af aan wilde mijn moeder heel graag dat ik jurist werd. Ik heb dus van huis uit altijd al gehoord welke richting ik moest kiezen. Natuurlijk was ik degene die uiteindelijk de keuze moest maken. Vanaf de basisschool roep ik al dat ik rechten wil studeren, deels omdat mijn moeder het graag wou, maar ook omdat ik zelf geïnteresseerd was in het recht. Vroeger had ik namelijk veel met recht te maken. Ik zat jaren in een procedure en daardoor heb ik aan veel zittingen deelgenomen. Door al het gebeuren in het verleden is mijn interesse in het recht sterk gegroeid. 

Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding HBO-Rechten waarbij onder andere privaat- en publiekrecht centraal staan. De vakken die we krijgen zijn gericht op verschillende rechtsgebieden, zoals het vermogensrecht en strafrecht. Ook zijn er veel opdrachten die praktijkgericht zijn. Zo hebben we in de klas een echte zitting moeten voorbereiden en tijdens de zitting moesten we ook daadwerkelijk pleiten. Daarnaast leren we hoe we een intakegesprek kunnen voeren met een cliënt die een juridisch probleem heeft. Wij moeten deze cliënt vervolgens advies geven om vervolgstappen te zetten. Om de opdrachten zo goed mogelijk te maken krijg je ook veel communicatievakken.

Ik vind het fijn dat de opleiding erg breed is. We leren veel over verschillende rechtsgebieden, waardoor ik de mogelijkheid krijg om te ontdekken wat ik wel en niet interessant vind. Ook zijn de praktijkgerichte opdrachten erg fijn en interessant. Met deze opdrachten krijg ik al een beeld van wat mij in de toekomst te wachten staat als ik ga werken.

Sta je op het punt om een studiekeuze te maken? Dan raad ik je aan om goed te onderzoeken wat de opleiding precies inhoudt. Tijdens de voorlichtingsdagen bijvoorbeeld kun je altijd in gesprek met studenten van HBO-Rechten. Zij kunnen denk ik het beste een beeld geven van wat de studie precies inhoudt.’