‘Als juridisch medewerker coördineer ik bezwaarzaken en leid ik hoorzittingen’

  • Alumnus aan het woord
Floor Sijtsma

Floor Sijtsma haalde in 2015 haar diploma HBO-Rechten bij de Hanzehogeschool Groningen en werkt nu als juridisch medewerker bij de gemeente Het Hogeland.

‘Als juridisch medewerker bij Juridische Zaken coördineer ik binnengekomen bezwaarzaken. Specifiek voor Participatie-bezwaren schrijf ik ook beslissingen op bezwaar. Het coördineren houdt in dat ik contact onderhoud met bezwaarmakers, vergunninghouders en bijvoorbeeld gemachtigden. Ik plan een ambtelijke hoorzitting en leid deze ook, of ik ben secretaris van de bezwaaradviescommissie van Het Hogeland. Als juridisch medewerker handel ik eveneens Wob-verzoeken af en schrijf daarop beslissingen. Tenslotte ben ik klachtencoördinator.

Sinds kort werk ik binnen dezelfde gemeente tijdelijk als jurist bij de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. In deze rol geef ik collega’s advies op vragen, behandel ik handhavingsverzoeken van inwoners en behandel ik de ingekomen bezwaren inhoudelijk. Dat betekent dat ik aanwezig ben bij een ambtelijke hoorzitting en de zaak eventueel inhoudelijk toelicht, dat ik het college van burgemeester en wethouders vertegenwoordig bij een hoorzitting van de bezwaaradviescommissie en bijvoorbeeld naar de rechtbank ga namens het college van B&W bij een ingediende voorlopige voorziening. Vertegenwoordiging van het college van B&W houdt in dat ik een genomen beslissing uitleg en waar nodig ‘verdedig’.

Ik zie de opleiding HBO-Rechten als een goede basis voor het werk wat je later kan gaan doen. Je leert de juridische denkwijze en wordt klaargestoomd voor het echte werk. In de praktijk begint het leren pas echt, maar dankzij de opleiding heb je je al heel veel dingen eigen gemaakt. Tijdens de opleiding kreeg ik veel mogelijkheden mezelf te ontwikkelen, dat heb ik altijd erg gewaardeerd. Ik ben heel blij dat ik de opleiding HBO-Rechten aan de Hanzehogeschool heb gedaan!’