‘Ik koos voor SJD omdat ik mensen wil begeleiden die er zelf niet uitkomen’

  • Student aan het woord
Paula Munts

Paula zit in het derde jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en wil met haar kennis over het recht graag mensen helpen.

‘Ik wilde altijd al iets met recht doen, maar wist nooit zo goed wat. Totdat ik in het nieuws iets zag waar ik erg gefrustreerd over raakte en dacht: ‘hier zou iemand toch iets tegen moeten doen door betere begeleiding te bieden?’ Toen kwam bij mij het besef dat die ‘iemand’ ikzelf zou kunnen zijn. Daarna wist ik zeker dat ik Sociaal Juridische Dienstverlening wilde studeren.

Wat de opleiding zo leuk maakt is dat de vakken die je volgt gegeven worden door docenten die vaak ook nog werkzaam zijn in de praktijk. Zo had ik les van iemand die ook nog werkt bij de reclassering of een jurist vanuit het strafrecht. Zelfs het vak psychologie werd gegeven door iemand die zelf psycholoog is geweest. Dit maakt de opleiding extra leuk! In het begin moest ik wel wennen aan hoe ik een wetboek moet gebruiken, maar gelukkig krijg je dit goed uitgelegd. En nu is een wetboek voor mij hetzelfde als bladeren door een tijdschrift. Je wordt er tijdens de opleiding steeds beter in om dingen snel in het wetboek op te zoeken.

Op dit moment zit ik in het derde jaar van de opleiding. In het eerste semester heb ik de minor Criminologie gevolgd en nu wil ik me verder specialiseren in het strafrecht door het volgen van de specialisatie Dwang, Ondersteuning & Zorg. Recht is echt overal. Ik krijg heel vaak vragen van familie en vrienden over wat ze het beste kunnen doen in een bepaalde situatie. En dat is precies de reden waarom ik Sociaal Juridische Dienstverlening ben gaan doen: mensen begeleiden en helpen in het doolhof van regelingen en wetten, dat geeft echt voldoening.’