‘Ik spreek met asielzoekers en beslis of iemand een asielvergunning krijgt’

  • Alumnus aan het woord
Lotte Lanting

Lotte Lanting studeerde in 2012 af bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van de Hanzehogeschool Groningen. Sinds 2015 is ze werkzaam bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel.

‘Ik begon als hoor- en beslismedewerker en ben inmiddels senior hoor- en beslismedewerker. Officieel heet de functie ‘medewerker behandelen en ontwikkelen’, maar hoor- en beslismedewerker dekt eigenlijk exact de lading van het werk. Ik hou me bezig met het horen van asielzoekers en het beslissen op asielaanvragen. Zowel een gehoor als een beslissing duurt meestal een hele werkdag, waardoor je intensief aan één zaak werkt en je in een Algemene of Verlengde Asielprocedure beslist of iemand een asielvergunning in Nederland krijgt. In een gehoor laat ik de asielzoeker eerst in eigen woorden vertellen waarom hij vertrokken is en daarna stel ik veel vragen om alles duidelijk te krijgen en zo goed mogelijk uit te vragen. Bij het beslissen motiveer ik eerst schriftelijk of ik de verklaringen van de asielzoeker geloofwaardig acht, en zo ja, of het beleid van dit land of het Vluchtelingenverdrag er in dit geval toe leidt dat hij in Nederland mag blijven.

Juist door zowel het sociale als juridische component van SJD, sluit de opleiding goed aan op dit werk! Ik kijk met veel plezier en een warm hart terug op mijn tijd als SJD-student, waarbij ik het vooral interessant vond om een kijkje in de keuken te nemen bij allerlei verschillende organisaties. Met name door deze projecten bij organisaties heb ik geleerd wat bij mij past en waar mijn talenten liggen. Ook zorgde dit voor veel afwisseling in mijn opleiding én een netwerk. In mijn huidige werk grijp ik dagelijks terug op alle vormen van gesprekstechnieken die ik geleerd heb bij SJD, maar ook op (met name) het vreemdelingen- en bestuursrecht. Daarnaast heb ik bij SJD geleerd om goed bronnenonderzoek te doen en juridische teksten te kunnen lezen en begrijpen, wat mij dagelijks bij de IND helpt om mijn werk goed te doen.

Zoek jij een opleiding waar je een perfecte combinatie hebt tussen juridisch werk en sociaal/maatschappelijk contact? Dan is SJD perfect voor je!’