‘Als coach Werk & Participatie help ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om mee te doen in de maatschappij’

  • Alumnus aan het woord
HANZE220088 Rene Rozema -2.jpg

René Rozema haalde in 2011 zijn diploma Sociaal Juridische Dienstverlening en werkt nu als gebiedscoach Werk & Participatie bij de gemeente Groningen.

‘In mijn rol als coach ben ik actief in de Oosterparkwijk en in het centrum van Groningen. Ik help en ondersteun inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik voer veel gesprekken, zowel bij de mensen thuis als op kantoor of in het wijkcentrum, gericht op activering in de maatschappij. Door zichtbaar en bereikbaar te zijn, probeer ik te weten wat er speelt en daarop in te spelen. Soms geeft iemand bijvoorbeeld aan zich te vervelen. Door in gesprek te gaan probeer ik te ontdekken wat hij of zij nodig heeft om tot een verandering te komen en hoe de gemeente hierbij kan helpen. Ik bespreek daarnaast ook de opties en mogelijkheden die de gemeente biedt op het gebied van werk en scholing. Dit kan bijvoorbeeld een kortlopende cursus, studie of ondersteuning naar werk door middel van een jobhunter zijn.

Sommige inwoners spreek ik regelmatig en daardoor leer ik ze wat beter kennen. Je bouwt een band op. Andere inwoners spreek ik eens per jaar, omdat ze nog niet klaar zijn om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat dit niet kan vanwege gezondheid of omdat men er nog niet aan toe is.

De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening heeft mij een goede basis op het gebied van recht en sociale wetgeving opgeleverd. Het is niet zo dat ik alles wat in het wetboek staat kan opdreunen, maar de systematiek achter het recht snap ik wel en dat is essentieel in mijn werk. Ook de communicatievakken die ik tijdens de opleiding kreeg zijn nog dagelijks relevant. Ik zal nooit vragen ‘heeft u het kunnen vinden?’ wanneer iemand in mijn spreekkamer staat. Hij heeft het immers kunnen vinden, anders was hij er niet. De spanning die iemand ervaart voor een gesprek kan ik hierdoor in de praktijk goed wegnemen, ook bij mezelf.

Open gesprekken, motiverende gesprekstechnieken, het doorvragen en onderzoeken is iets wat in mijn werk dagelijkse kost is. Hierbij komt de kennis die ik hierover heb opgedaan tijdens de studie goed van pas. Het is mooi werk om te doen!’