‘De combinatie van recht en communicatie maakt de opleiding extra leuk’

  • Student aan het woord
Jasmine Eltahir

Jasmine is eerstejaarsstudent en koos voor Sociaal Juridische Dienstverlening omdat ze graag een sociale opleiding wilde doen waar ook een juridisch aspect in zit.

'De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) heeft precies de combinatie die ik zocht, omdat je naast rechtsvakken ook veel communicatievakken krijgt. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener gedaan en SJD sluit hier goed op aan.

Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding en op dit moment staat het sociale domein centraal, met vakken als Arbeidsrecht en Socialezekerheidsrecht. Arbeidsrecht gaat bijvoorbeeld over de verschillende arbeidsovereenkomsten die er zijn of over als iemand op staande voet ontslagen wordt. Bij Socialezekerheidsrecht gaat het bijvoorbeeld over de verschillende uitkeringen die er zijn en waar je aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Naast deze theoretische vakken volgen we ook communicatievakken. Zo moeten we een fictief adviesgesprek voeren met een cliënt die op staande voet ontslagen is. Hiervoor werken we met acteurs.

Wat ik leuk vind aan de opleiding is dat je heel veel te weten komt over het recht. Je leert om te werken met je wetboek. Als je eenmaal doorhebt hoe dit werkt, is het makkelijk om wetsartikelen op te zoeken. De combinatie met communicatievakken maakt de opleiding extra leuk. Na mijn studie lijkt het me leuk om in de jeugdzorg of reclassering te werken, of misschien wel als leerplichtambtenaar. Ik weet het nog niet zeker, maar gelukkig heb ik nog wat jaren om erachter te komen wat ik echt wil doen.'