
Jisca Kuiper
Programmamanager
Leer verbinden en bruggen bouwen in jouw gemeenschap
Programmamanager
Met deze tweejarige deeltijdopleiding ontwikkel jij je tot een buurtontwikkelaar. Als buurtontwikkelaar weet je wat er speelt in de leefwereld van de burger in de betreffende wijk, buurt of dorp. Je leert om een netwerk op te zetten en te onderhouden. Als nieuwe professional ben je een verbinder en bruggenbouwer tussen bewoners onderling, tussen bewoners en organisaties en tussen professionals onderling.
De opleiding is opgebouwd uit vier modules, verspreid over twee jaar. Elk jaar volg je twee modules.
Scharrelen in de buurt
In deze module verdiep je je in het beroep van de buurtontwikkelaar. Je leert met een onderzoekende blik te kijken naar jezelf, anderen en de buurt. Door daadwerkelijk de wijk in te gaan, ontwikkel je jouw beroepsidentiteit en breng je in kaart waar de krachten en talenten van de buurt en haar bewoners liggen. De focus ligt op het versterken van een verbindende en omgevingsgerichte houding, met aandacht voor reflectie, presentie en gelijkwaardigheid.
Versterken en verbinden van netwerken in de buurt
Hier verdiep je je in interprofessioneel samenwerken als buurtontwikkelaar. Je leert netwerken opbouwen en onderhouden en ontwikkelt je als verbinder tussen bewoners, organisaties en initiatieven. Je onderzoekt groepsdynamiek, je leert aan verschillende soorten netwerken te bouwen en ontdekt hoe netwerkversterkend werken bijdraagt aan leefbaarheid in de wijk. Organiseren en ethisch handelen staan centraal, evenals het versterken van duurzame relaties.
Bewoners en beleidsmakers werken samen aan leefbaarheid
In deze module leer je hoe je bewoners betrekt bij beleidsvorming. Je slaat de brug tussen praktijk en beleid en stimuleert bewoners om mee te praten en initiatief te nemen. Je herkent kansen, verbindt collectieve kracht en begeleidt ontwikkelprocessen in de buurt. Politiserend werken, veranderkunde en empowerment vormen de kern van jouw rol als aanjager van leefbaarheid.
Op de zeepkist
Deze module draait om het realiseren van duurzame oplossingen voor leefbaarheidsvraagstukken. Samen met bewoners en organisaties ontwikkel je via Design Thinking een concreet en innovatief product. Je neemt de rol aan van verandermanager, bouwt aan draagvlak en vergroot je impact. Je versterkt de samenhang in de buurt en leert jouw inzichten en ervaringen effectief te delen binnen en buiten jouw organisatie.
Bekijk het uitgebreide module overzicht
Op verschillende momenten in het jaar kun je vrijblijvend meelopen met een lesdag van de deeltijdopleiding, zodat je kunt ervaren of de Ad bij je past. Je bent van harte welkom! Voor meer informatie en aanmelden klik op onderstaande button.
Deze opleiding is bedoeld voor mensen met minimaal een afgeronde Mbo-4 opleiding die buurtontwikkelaar willen worden
Indien je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment.
Klik hier voor meer informatie
Ben je al een aantal jaren werkzaam in het sociale domein en denk je in aanmerking te komen voor vrijstelling van een deel van het onderwijs van de Ad?Voor deze manier van instromen in de opleiding heeft de Ad Participatie en Buurtontwikkeling een samenwerkingsrelatie met Bureau Sterk. Via hen kun je onderzoeken of een dergelijk traject kans van slagen zou kunnen hebben. Je krijgt vervolgens begeleiding bij het maken van een portfolio op basis waarvan een assessment gehouden gaat worden. Dat assessment wordt gedaan met een assessor van Bureau Sterk en een assessor van de Ad Participatie en Buurtontwikkeling.
Lengte en kosten van een assessment
Een assessment duurt gemiddeld vier maanden. Houdt met het starten van de Ad dus rekening mee dat dit traject deze tijd kost om vooraf vrijstellingen verleent te krijgen. Voor meer informatie over het traject, vrijstellingsmogelijkheden voor de Ad en Bureau STERK, kijk op de website van Bureau STERK.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
De opleiding start 2 keer per jaar
Hieronder een overzicht van alle startdata
Deze deeltijd opleiding duurt twee jaar
Je gaat 1 dag per week naar school. Op die dag werk je aan opdrachten, volg je colleges en train je je vaardigheden. Daarnaast moet je minimaal 16 uur betaald of onbetaald als buurtontwikkelaar werken in het werkveld. Deze leerwerkomgeving is onderdeel van het studieprogramma.
Voor de praktijkopdrachten die je in het eerste studiejaar uitvoert, heb je nog geen werkplek nodig. In het tweede studiejaar verwachten dat je minimaal 16 uur werkzaam bent of stage loopt binnen een passende leerwerkomgeving.
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. Kijk op onderstaande button voor actuele informatie en voor het berekenen van de hoogte van het collegegeld voor jouw persoonlijke situatie.
Management - en onderwijsondersteuner
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 4 december is er een Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden