'Beleggen vind ik interessant: met geld meer geld maken'

  • Student aan het woord
WEB_Ricardo Meiringh_Student_FTA_092022_DEF!!.jpg

Zijn vader keek regelmatig naar het financieel-economisch nieuws op RTL Z. Als scholier keek Ricardo Meiringh weleens mee en op jonge leeftijd vond hij aandelen en beleggen al erg interessant. Na de middelbare school koos hij voor de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Na een paar maanden kwam Ricardo tot de conclusie dat deze richting niet helemaal bij hem paste. Hij wilde mensen helpen, maar dan op een andere manier. Hij koos voor de opleiding Finance, Tax and Advice (FTA). En na twee jaar is hij nog steeds blij met deze keuze.

Kennis toepassen in de praktijk

Tijdens elk blok hebben we twee vakken en een project. Ik vind het mooi dat we de opgedane kennis gelijk kunnen toepassen in de praktijk. In het eerste blok van het tweede jaar leerden we bijvoorbeeld over hypotheken, vermogen en schadeverzekeringen. Als projectopdracht kregen we een casus van een familie met vragen over hun hypotheek, hun oudedagsvoorziening en verzekeringen. We hebben een inventarisatie- en kennismakingsgesprek gevoerd om te achterhalen wat de wensen waren. Het eindresultaat van het project was een financieel advies voor deze familie.”

Mensen helpen met belastingaangifte

“In het tweede jaar van de opleiding heb ik ervaring opgedaan bij een echte organisatie: WIJ Groningen. Ik heb ondernemers geholpen met het onderdeel financiering in hun ondernemersplan. Ik vond het erg leuk om met ondernemers in gesprek te gaan en met hen mee te denken. Verder heb ik particulieren geholpen met het doen van belastingaangifte. Ik logde dan samen met iemand in en we vulden samen de belastingaangifte in. Deze praktijkervaring is een mooie aanvulling op mijn studie en ik merkte dat ik mensen echt verder kon helpen.”

Colleges en projectopdrachten

“Per week ga ik drie à vier dagen naar college. Meestal hebben we zo’n twee lessen van elk twee uur op een dag. Daarnaast werk ik samen met vier andere studenten aan een projectopdracht.  Mijn tip aan nieuwe studenten: ga naar de colleges! Je leert er veel en het is een goede voorbereiding op de tentamens. Er zijn zeven docenten die meerdere colleges verzorgen. De meeste van hen komen uit de praktijk en zij vertellen leuke anekdotes over hoe het er in het werkende leven aan toe gaat.”

Vermogensbeheerder

“Ik weet nog niet precies wat ik na mijn opleiding ga doen. Tijdens mijn stage hoop ik hier meer inzicht in te krijgen. In het tweede jaar hebben we gastcolleges gevolgd van vermogensbeheerders van verschillende banken. Zo’n functie lijkt mij wel interessant. Ik denk erover om stage te gaan lopen bij een vermogensbeheerder, want ik zou me graag nog meer verdiepen in beleggen: met geld meer geld maken.”