'We zijn eigenlijk een soort klein bedrijfje geworden'

  • Onderwijsproject
Josua

Vervuilde stranden, iedereen weet dat het een probleem is. Natuurlijk moet je de oorzaak aanpakken, maar dat kan nog jaren duren. Dus wat doe je in de tussentijd met al dat afval? Daar is de strandrover voor! Josua Kok is vierdejaarsstudent Industrieel Product Ontwerpen (IPO) en behoort tot de groep studenten die aan dit project werkt. 

‘Het idee is dat we een autonome robot maken die over het strand rijdt. Het is de bedoeling dat hij het afval, dus bijvoorbeeld plastic, wat aanspoelt van het strand afhaalt. Het is een soort auto die het afval kan detecteren met een camerasysteem en doormiddel van zeven en robotarmen kan oppakken en afvoeren. Op deze manier probeert de strandrover het strand schoon te krijgen. 

Deze opdracht gaat dus meer richting de technische kant van IPO. Ik ben zelf niet heel erg van het vormgeven, juist dat technische vind ik mooi om te doen. Het sluit ook goed aan bij de mbo-opleiding mechatronica, die ik hiervoor gedaan heb. 

Het is een project van meerdere jaren en wij zijn nu de derde groep die aan dit project werkt. Wij zitten nu in realisatiefase, wat betekent dat we de strandrover echt gaan maken. De eerdere groepen hebben onderzoek gedaan en op basis van deze onderzoeken hebben we een concept gemaakt, wat we nu aan het produceren zijn. De bedoeling is dat we straks een rijdend voertuig hebben, die we met een controller kunnen besturen.  

Met het concept en het onderzoek van de vorige groepen zijn we begonnen met het maken van een 3D-concept. Hieruit bleek dat veel wat eerder bedacht was of te duur of niet realistisch was. Dus eigenlijk zijn we weer vanaf nul begonnen. We wilden de strandrover gaan realiseren, maar we hadden geen geld om dit te doen. Dat was wel een probleem en daarom hebben we zelf sponsoring geregeld.

We hebben dus best wel wat grote sponsors binnengehaald, wat weer een heel ander aspect was wat bij dit project kwam kijken. We hebben eerst een 3D-model en vervolgens een poster ontworpen met afbeelding van het model en tekst wat het project inhoudt, zodat we de sponsoren iets konden laten zien. Daar hebben we een aantal bedrijven mee benaderd en daar waren ze wel enthousiast over.   

Ons concept is eerst op schaal getest. We hebben een klein stalenframe gemaakt waar we alles op konden testen. Hier hebben we ook mee buiten gereden. Dan kun je dus zien dat alles werkt: de elektra, de wielen, de elektromotor. Dat vond ik wel tof. Het is je eerste concept en dat werkt gewoon.  

Van dit project heb ik zelf veel geleerd. We zijn eigenlijk een soort klein bedrijfje geworden, omdat we ook dit hele financiële gedeelte nog erbij hebben. Dat is wel een aanvulling op wat je normaal bij IPO doet. Ook bepaalde technische dingen kende ik nog niet. Bij Mechatronica programmeer je vaak wat meer grotere industriële machines, maar dit kleine werk is weer heel anders. Dat heb ik nu ook meer gedaan. Dit project was een goede manier om mijn kennis te verbreden.’ 

Screenshot 2024-02-27 120944.png

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Techniek