Combineer design en techniek en ontwerp de producten van morgen

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
IPO Hanze

Industrieel Product Ontwerpen (Industrial Design Engineering)

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Techniek

Heb je interesse in techniek én dingen maken? Ben je graag creatief bezig? Hou je van schetsen, knutselen of een bestaand product verbeteren? Kies dan voor Industrieel Product Ontwerpen en ontwerp de producten van morgen. Dit is wat wij je bieden:

✔ Techniek en design ✔ Kleinschalig en samen ✔ Keuzevrijheid ✔ Duurzaam

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Industrieel Product Ontwerpen

Sla over
  • Jolande Prins

    Opleidingsondersteuner

    HANZE230894 Ipo portretten_Jolande Prins.jpg
  • Maria Prins

    Docent, mentor en Studieadviseur

    HANZE220232 Portret_Maria prins_2.jpg
  • Rene van Koldam

    Werkplaatsdocent

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-18.jpg
  • Gert ter Haar

    Opleidingsmanager

    HANZE230894 Ipo portretten_Gert ter Haar (1).jpg
  • Britt Roumen

    Docent-onderzoeker

    HANZE230894 Ipo portretten_Britt Roumen (1).jpg
  • Ward van der Houwen

    Docent-onderzoeker

    HANZE230894 Ipo portretten_Ward van der houwen.jpg

Over deze studie

Als student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) krijg je 3 verschillende type vakken. Bij ‘Knowledge and Skills’ doe je de kennis en vaardigheden op waarover een industrieel ontwerper behoort te beschikken (zoals materialen, constructie, productietechnieken). Je leert deze kennis en vaardigheden door opdrachten uit te voeren waarin je zelf objecten en producten uit je dagelijks leven maakt.

Bij ‘Projecten’ leer je het ontwerpproces systematisch en goed onderbouwd te doorlopen. Je werkt aan realistische ontwerpopgaven voor echte opdrachtgevers, zoals bedrijven als Philips, Animo, Keunsto en Spinder. Door veel te experimenteren, onderzoeken en maken ontwikkel je je ontwerpvaardigheden. Je begrijpt steeds beter hoe een ontwerpproces verloopt, wat wel en niet werkt in je ontwerp en hoe je het productie-klaar maakt.

Als toekomstig ontwerper ben je voortdurend bezig jezelf te ontwikkelen. Je investeert bij het onderdeel ‘Designers Professional Identity’ in je professionele vaardigheden, zoals presenteren, samenwerken, brainstormen en zelfsturing. Daarnaast krijg je studietijd om een persoonlijke signatuur (stijl) te ontdekken en ontwikkelen, passend bij jouw karaktereigenschappen, kwaliteiten en de richting die jij als ontwerper op wilt gaan.

Waarom kiezen voor Industrieel Product Ontwerpen aan de Hanzehogeschool?

  • Impact: op creatieve wijze verbind je technische mogelijkheden met gebruiksgemak en maak je een duurzaam productontwerp. Zo leer jij echt innoveren en betekenisvolle producten creëren.
  • Kleinschalig en samen: in onze werkplaatsen en ontwerpstudio’s werken we samen aan ontwerpprojecten. Zo leren we van elkaar. Doordat je veel samen tijd doorbrengt, ook in samenwerking met een betrokken docententeam, leer je al snel iedereen kennen.
  • Keuzevrijheid: je krijgt ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo mag je bij projecten met bedrijven aangeven wat jij graag wilt doen. En je kunt je passie kwijt bij Designer’s Passion door zelf projecten te kiezen voor in je portfolio. Zo ontwikkel je je eigen ‘signatuur’: wat vind je leuk en waar sta je voor? En hoe laat je dat zien in je werk?
  • Duurzaam: jij innoveert, ons onderwijsprogramma innoveert mee. Er is veel aandacht voor circulariteit en duurzaam ontwerpen. Jij leert ontwerpen voor de toekomst.
  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

    Ga naar Studiekeuze123.

Dit ga je doen

Jaar 1 – Propedeuse

Je maakt kennis met de beroepstaken van een Industrieel Projectontwerper en het brede werkveld dat erbij hoort. Elke week voer je een weekopdracht uit van de onderwijseenheid die in die week centraal staat. Je start op maandagochtend en vrijdag rond je de opdracht voor die week af. Docenten en ouderejaars studenten ondersteunen je met onderwijsactiviteiten. Je krijgt instructies, workshops, practica en coaching. Je gaat vervolgens zelf aan de slag en past wat je geleerd hebt direct toe in jouw eigen ontwerpen!

Wil je inhoudelijk meer weten over deze studie? Ga dan Online Proefstuderen!

Jaar 2

Je breidt vaardigheden en kennis verder uit en krijgt steeds meer ontwerpervaring en inzicht in het ontwerpproces. Daardoor kan je steeds complexere ontwerpuitdagingen vanuit het werkveld aanpakken en tot een goed einde brengen. Je leert daarnaast samenwerken met andere disciplines (opleidingen).

Jaar 3

Jij bepaalt wat je verder wilt leren. Je kiest een verbredende of verdiepende minor die je gaat volgen. Dat kan bij de Hanzehogeschool, een andere hogeschool of in het buitenland. Ook loop je een halfjaar stage bij een (internationaal) bedrijf naar eigen keuze. Je doet dan ervaring op in jouw toekomstige beroep.

Jaar 4 – Afstuderen

In het eerste semester werk je in een projectgroep samen aan een complexe ontwerpopgave. Het tweede deel van het jaar werk je aan een zelf verworven afstudeeropdracht bij een (inter)nationaal bedrijf. Tijdens het afstuderen laat jij zien dat je het hele ontwerpproces, van idee tot realisatie, succesvol kan doorlopen.

fotoipofilmpje.png

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Industrieel Product Ontwerpen kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.

Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen die doorstuderen, kiezen wel voor:

  • Industrial Design, TU Eindhoven
  • Energy for Society, Hanzehogeschool
  • Digitale Technologie, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Industrieel Product Ontwerpen krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen, in loondienst of als ondernemer! 72% van de afgestudeerden vinden binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn:

  • Industrieel Product Ontwerper
  • Lead Engineer
  • Conceptueel Ontwerper
  • Projectleider Productontwikkeling
  • UX Designer

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

  • Niet toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

 

Opfriscursussen

Om een technische opleiding te kunnen volgen, is het noodzakelijk een bepaalde basis te hebben in wiskunde en natuurkunde. Daarom biedt de Hanzehogeschool Groningen je de mogelijkheid om je kennis op niveau te brengen door het volgen van een 8 daagse opfriscursus. Je kunt je via HanzePro aanmelden voor wiskunde of natuurkunde.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen beginnen? Dan moet je slagen voor de toelatingstoetsen wiskunde B en/of natuurkunde. Ga voor meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden naar www.toelatingstoetsen.nl

Zodra je aan de aanvullende eisen voldaan hebt, krijg je van de toelatingscommissie te horen of je toegelaten bent tot onze opleiding Industrieel Product Ontwerpen.

StudiekeuzeCheck

  • Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je van ons per mail het verzoek om een intakeformulier in te vullen en terug te sturen.
  • Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging voor een gesprek met één van onze studieloopbaanbegeleiders. Wij vinden het belangrijk om persoonlijk kennis met je te maken en het te hebben over je motivatie en verwachtingen. Ook vertellen wij je graag meer over de inhoud en het niveau van de opleiding, de organisatie en de begeleiding.
  • Na dit gesprek krijg je van ons een individueel studieadvies. Je kunt op basis van deze studiekeuzecheck goed bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt.
  • De gesprekken vinden plaats in de periode mei t/m juli.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Techniek
Meld je aan via Studielink