'Ik vond de sfeer hier op school heel erg leuk'

  • Student aan het woord
IMG_595412.jpg

Evita van Ramshorst is een 19-jarige student Industrieel Product Ontwerpen in Groningen. Ze zit op kamers in Groningen, een stuk uit de richting van haar oorspronkelijke thuis in de buurt van Harderwijk, Gelderland. Als tweedejaarsstudent heeft Evita haar weg gevonden in de wereld van creativiteit en techniek na een half jaar fysiotherapie.

Na het bezoeken van open dagen en meeloopdagen op verschillende hogescholen in Nederland, viel de keuze van Evita op Industrieel Product Ontwerpen in Groningen. “Ik vond de sfeer hier op school heel erg leuk. En ook omdat vrienden van mij zeiden dat Groningen sowieso een super leuke stad is, dacht ik: ik ga het gewoon hier in Groningen proberen. Voor mij was het best wel een grote overstap, want ik woonde nog thuis. Ik dacht eerst, wat moet ik daar? Maar ik ben wel heel blij geweest met mijn keuze. En het bevalt zeker heel goed.”

Besteksets ontwerpen

Evita is enthousiast over de diverse projecten binnen haar programma. “In het eerste jaar hadden we bijvoorbeeld een project waarbij je zelf drie verschillende besteksets moest ontwerpen. Eentje van hout, een van kunststof en een van metaal. Je leerde met verschillende materialen werken, maar je moest ook letten op de vormgeving. Tijdens de schouw had iedereen had drie schetsen en drie besteksets liggen en we moesten testen of alles ook echt werkt.”

Hoewel de meeste projecten individueel zijn, is er toch veel interactie met medestudenten. En dat is handig, want sommige klasgenoten hebben net weer andere kennis of een ander specialisme. Daarnaast worden ouderejaars ingezet als IPO-coaches: “Die komen helpen bij een project en hebben meer kennis en ervaring. Ze lopen door het lokaal en dan kun je daar ook gewoon vragen aan stellen.” De hechte gemeenschap binnen IPO is iets dat Evita erg waardeert. Docenten, IPO-coaches en medestudenten zijn erg behulpzaam.

Eigen bedrijfje

Evita zit nu in haar tweede jaar, maar zou later misschien wel een eigen bedrijfje willen starten met zelfontworpen producten. Het liefst zit ze dan wel aan de creatieve kant van het ontwerpen, want in een project waar ze moest programmeren, kwam ze erachter dat dat niet zo haar ding was. Ook voor haar stageplaats is ze nu aan het oriënteren: “Ik denk wel dat ik dan ook een bedrijf wil die echt wel wat meer op de designs let. Ik zag nu wat bedrijven ook die een beetje met keramiek en zo bezig waren. Dat lijkt me bijvoorbeeld wel interessant.”

Hoe weet je of IPO bij je kan passen? Volgens Evita moet je sowieso houden van dingen ontwerpen en maken, waarbij je zowel technisch als creatief bezig bent. Daarnaast moet de leermethode van IPO je ook liggen: “We hebben geen tentamens. Je moet dus wel een beetje van projecten houden. Daar gaat wellicht meer tijd in zitten. Je kan niet één dag van tevoren je toets snel leren. Je moet wel wat neerzetten.” Ontdek waar je interesses liggen, wees bereid tijd te steken in projecten, haal je plezier uit het fysiek bezig zijn en het ontwerpen van échte producten voor fictieve en echte opdrachtgevers.