'Focus op wat er daadwerkelijk wordt gevraagd in de markt'

  • Alumnus aan het woord
Daniel-Drost.jpeg

Dat creativiteit er van jongs af aan inzat bij Daniël Drost, bleek wel uit zijn keuze om muziek te gaan studeren aan het Conservatorium. Toch miste hij de technische uitdaging, dus koos hij om te switchen naar de studie Industrieel Product Ontwerpen (IPO).

De combinatie van techniek en creativiteit beviel hem goed en hij studeerde in 2021 af. Twee jaar later werkt hij als projectmanager op de R&D-afdeling van Streetlife BV in Leiden. Streetlife ontwerpt en maakt hoogwaardig straatmeubilair, boomproducten en bruggen.

'Ik doe veel in de ruimtelijke inrichting. Ik ben dan ook anders naar dingen gaan kijken. Als ik bijvoorbeeld over straat loop, ben ik er altijd mee bezig. Binnen Streetlife werk ik als projectmanager op de R&D-afdeling. Wij voeren het project vanaf de eerste stap uit tot het uiteindelijk bij de klant ligt. Dat gaat van productontwikkeling tot klantcontact en inkopen.

Eigenlijk alle kennis die ik toepas bij Streetlife, komt vanuit IPO. De ontwerpskills, weten hoe je een product verbetert en wat daar de methodes voor zijn, 3D tekenen, maar voornamelijk gewoon écht weten hoe producten in elkaar zitten. Ik denk dat dat iets is wat mensen die de opleiding niet hebben gedaan gewoon niet snappen.

De vier jaren IPO zijn echt voorbij gevlogen. Het was een beetje een rare tijd. In verband met corona heb ik de laatste twee jaren van de opleiding remote gevolgd. Desondanks heb ik een hele leuke tijd gehad en veel geleerd. Ik vind dat er goed wordt geluisterd naar de wensen van de studenten zelf. Je wordt niet een richting ingedrukt, ze kijken meer naar waar je zelf mee komt en wat je zelf leuk vindt om te doen. Er is dus vrijheid, maar ook genoeg sturing en begeleiding de goede kant op. Als je creatief bent en een beetje technisch onderlegd, dan is IPO een hele leuke opleiding om te doen!

Mijn tip? Denk alvast na over de toekomst. Een sterk portfolio opbouwen tijdens je studie is erg belangrijk. Een goede stage kan je bijvoorbeeld echt later helpen in je professionele leven. Focus op wat er daadwerkelijk wordt gevraagd in de markt.'