‘Als IPO’er heb je invloed hoe een product gebruikt wordt’

  • Alumnus aan het woord
Foto-Lotte-Dijkstra.jpeg

Zonder verwachtingen begon Lotte Dijkstra aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen, maar onderweg werd ze verrast door wat ze er allemaal mee kon. Deze kennis zet ze nu in als project engineer in team Heatpumps bij Itho Daalderop. Hier houdt ze zich bezig met het innoveren van warmtepompen.

‘Ik heb voor IPO gekozen, omdat het echt de perfecte combinatie is tussen vormgeving en techniek. Ik had er van te voren niet echt verwachtingen over, maar tijdens de opleiding kwam ik erachter dat je er eigenlijk heel veel mee kunt. In een project waarin je producten ontwikkelt ben je echt een spin in het web en tik je alle disciplines aan. Dat vind ik erg leuk, vooral ook het stukje waar de Hanze goed in is: Human Centered Design.

Ik kom zo vaak een product tegen waarvan ik niet snap hoe het werkt en dat heeft toch met het ontwerp te maken. En als IPO’er heb je invloed hoe een product gebruikt wordt. Je gaat echt nadenken over hoe iemand dat zou gebruiken en hoe je het gebruiksvriendelijker maakt. Ik zag dat bijvoorbeeld tijdens mijn werk bij Phillips. Daar werken allemaal slimme engineers, maar ze snappen niet altijd even goed hoe de gebruiker een product ervaart. En dus wordt het niet of verkeerd gebruikt.

Momenteel werk ik bij Itho Daalderop op de afdeling innovatie, wij innoveren warmtepompen en ontwikkelen nieuwe producten. Als team doen we dit helemaal van A-Z, wat het werk erg leuk maakt. Het lijkt wel een beetje op wat ik tijdens de studie deed tijdens project, alleen daar deed je het in acht weken en wij doen er vaak twee tot drie jaar over. Een project begint ook met niks en aan het eind zie je de producten van de band rollen. Het is heel gaaf om jouw ontwerpen ook echt gemaakt te zien worden.

De opleiding heeft me hele goede handvaten gegeven. Het is natuurlijk persoonlijk wat je kiest, welke richting je opgaat. Ik ben echt de technische kant op gegaan. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik dat veel interessanter vind dan de vormgeving. Maar je krijgt van alles wel een beetje mee. Ook aan de soft skills heb ik veel. Hoe je met mensen omgaat, hoe je in groepen werkt, hoe je leiderschap neemt, hoe je gaat plannen. Dat zijn best wel kwaliteiten die worden onderschat in het werkveld en waar je echt tegenaan kan lopen. Het is dus goed dat daar tijdens de opleiding veel aandacht aan besteed wordt.

Ik heb daar nu ook veel aan tijdens mijn werk. Dat van bovenaf kijken en het grotere geheel zien heb ik echt tijdens mijn opleiding geleerd. Het is ook prettig om met andere IPO’ers samen te werken, want wij snappen elkaar. Dan krijg je een beetje harmonie. Toen ik bij Phillips werkte was dat minder. Daar had ik meer te maken met werktuigbouwkundigen en daar merkte ik toch een communicatiebarrière.

Als je creatief bent en technisch aangelegd, dan is dit zeker een goede opleiding voor jou. Het mooie is dat je zoveel verschillende kanten op kunt. Dat je het helemaal kunt personaliseren, zelfs binnen de opleiding al. Je krijgt zoveel mogelijkheden om je eigen stempel erop te drukken en om je eigen stijl te ontwikkelen. ’