‘Ik vind IPO een mooie combinatie tussen het technische aspect en ontwerpen'

  • Alumnus aan het woord
bram-eggens-alumni-ipo.jpg

Bram Eggens begon met de studie Natuurkunde en probeerde het daarna bij Technische bedrijfskunde. Nadat deze twee studies niet bij hem paste ging hij, samen met een studieadviseur, op zoek naar de perfecte match. Samen kwamen ze erachter dat het iets moest zijn wat techniek en creativiteit combineerde. Industrieel Product Ontwerpen (IPO) voldoet precies aan deze omschrijving en bleek voor Bram de beste keuze.

'Ik vind IPO een mooie combinatie tussen het technische aspect en ontwerpen. Het is deels praktisch en deels theoretisch en dat past heel goed bij mij. Ik heb leuke dingen gemaakt en veel geleerd, ook dingen die ik nu nog in mijn werk als productontwikkelaar bij de R&D afdeling van Van Vuren toepas.

Zo gebruik ik de ontwerpcyclus nog vaak. Dit was nog niet bekend binnen het bedrijf, dus dat heb ik kunnen introduceren. Een van de zaken waar ik mij tijdens mijn werk mee bezighoud is het technisch ontwerpen van speciale deuren. Tijdens dit proces sta ik allerlei klanten te woord. Deze klanten willen bijvoorbeeld weten of bepaalde functies mogelijk zijn in combinatie met elkaar. Denk daarbij aan een specifieke oplossing in een brandwerende deur in combinatie met inbraakwering.

Het ontwerpen van de deuren doen wij aan de hand van de wensen en eisen van zowel de fabriek als onze klanten en/of het salesteam. Het is goed de eisen en wensen te toetsen aan de technische haalbaarheid en de risico's mee te wegen die we hierin kunnen nemen . Het opstellen van deze eisen en wensen voor een product is iets wat ik tijdens de studie heb opgepikt.

Daarnaast kan ik 3D tekenen en de marketingafdeling ondersteunen met Photoshop en Illustrator. Dit zijn dingen die ik nu nog steeds doe en die ik ook leuk vind. Deze skills heb ik meegenomen van IPO.

Voor mijn sollicitatieproces had ik al het idee dat ik op een R&D afdeling wilde gaan werken. Mijn afstudeerbegeleider heeft daarover echt meegedacht in het eindproces van de studie. Ook is een professionaliseringslag tijdens IPO gekomen. Het vak heette toen nog Professional Skills. Daarin ben je bezig met het bouwen van je portfolio en de vraag ‘Wat wil ik nou eigenlijk?’. Dat heeft me zeker geholpen.

Voor aankomende studenten heb ik als tip om vooral zoveel mogelijk aan te pakken als je deze studie gaat doen. Maak tijdens de opleiding je eigen plannen voer die dan ook uit. Vooral gewoon zoveel mogelijk doen!’