‘Ik wilde uitvinder worden en kwam op IPO uit’

  • Alumnus aan het woord
foto-remco-stam-IPO.jpeg

Hij begon met de studie Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente, maar Remco Stam vond de universitaire studie toch niet praktisch genoeg. Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de Hanze was dit wel. Voor hem was het een jongensdroom die uitkwam, hij kon namelijk (een soort van) uitvinder worden. Momenteel werkt hij bij SE Factory als productdesigner.

‘Als mensen me vroeger vroegen wat ik wilde worden, dan was dat geen brandweerman. Nee, ik wilde uitvinder worden. Toen ik klein was vond ik eigenlijk alle uitvinders interessant op televisie en in stripboeken. Tijdens het vertalen van mijn kinderdroom naar iets zoals het er in de ‘echte wereld’ uit zou zien, kwam ik op IPO uit.

De opleiding zelf geeft een hele vaste basis. Daarnaast heb je ruimte om je te verdiepen in wat je leuk vindt. 3D tekenen vind ik heel interessant. Dat ben ik, naast de opleiding, verder gaan onderzoeken. Cursussen die gratis online te vinden waren heb ik allemaal gedaan. Eigenlijk zijn alle dingen die je leert goede startblokken voor als je daarna gaat werken. Van het bedrijf waar je terecht komt krijg je er weer kennis bovenop en dit stapelt door tot je uiteindelijk een compleet pakket bent.

Ik heb tijdens mijn studie ook twee keer een bestuursjaar gedaan bij LinkIt (de studievereniging van IPO). Hier heb ik veel contacten uit gehaald. Het heeft me bijvoorbeeld geholpen met het vinden van mijn huidige baan. Je leert er ook aanvullende skills, naast je opleiding. Om een studievereniging draaiende te houden doe je veel dingen die je anders pas tegenkomt op het moment dat je aan het werk gaat. Dat heb je dan alvast geleerd.

Ik werk nu voor SE Factory, bekend van de EMDR Kit. We maken EMDR apparatuur ter ondersteuning van EMDR therapie. Ik ben in 2020 bij ze begonnen met mijn afstudeerproject. Dit was het herontwerpen van de ‘Light Tube’, dit is een soort lamp die in de kit zit. Het was in eerste instantie de bedoeling om te laten zien wat er allemaal mogelijk was met de Light Tube. Maar inmiddels is hij geproduceerd en een veel verkocht product. Na mijn studie ben ik aangebleven als productdesigner en verder gegaan met de doorontwikkeling van de andere producten in de kit. Dat project is redelijk afgerond en we gaan nu kijken welke nieuwe productgroepen we kunnen oppakken.

Het proces wat ik nu volg is eigenlijk nog steeds hetzelfde wat ik tijdens de opleiding met projecten deed. Die structuur neem je gewoon mee, van hoe je een project moet oppakken, een projectplan moet schrijven, eigenlijk het hele proces. Dat doe ik nu soms wat beknopter of uitgebreider en het wordt ook nog gefinetuned door je werkgever, maar je hebt wel geleerd hoe je dat moet doen. En dan loopt zo'n project best wel soepel.

Waarom kiezen voor IPO? Als je het leuk vindt om nieuwe dingen te maken en vaak rondloopt met het idee dit kan toch beter? Dan is IPO de opleiding voor jou. In principe kun je voor consumenten van elk soort verbeteringen de wereld inbrengen. Maar ook op het gebied van duurzaamheid kun je veel betekenen. In de opleiding zit ook een groot deel dit is mooi, maar hoe kan het duurzamer? Dus die kant kun je ook op. Op die manier kun je veel bijdragen aan elk aspect van het leven, want elk product dat je gebruikt wordt ontworpen door iemand.’