Binnen een uur online kennismaken met de vakken en thema's van jaar 1

  • Online Proefstuderen
  • Bachelor
  • Nederlands
Industrieel Product Ontwerp

Industrieel Product Ontwerpen

Niveau
Online Proefstuderen
Niveau
bachelor
Taal
Nederlands
  • Techniek

Welkom bij Online Proefstuderen! Houd je van techniek én van dingen maken? Ben je graag bezig met vormgeven? Met knutselen, ontwerpen, uitvinden en verbeteren? Kies dan voor Industrieel Product Ontwerpen (IPO) en ontwerp de producten van morgen. Dit is wat wij je bieden:

✔ Techniek en design ✔ Kleinschalig en samen ✔ Vrijheid ✔ Duurzaam

Hoe werkt Online Proefstuderen

Bij Online Proefstuderen volg je modules over een thema of vak uit jaar 1 van een voltijd Associate degree of bachelor. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de opleiding. Een module bestaat in de basis uit drie onderdelen: een flitscollege, theorie en een korte quiz. Zo kom je er nóg beter achter of deze studie bij jou, je vaardigheden en je kwaliteiten past!

Titel online proefstuderen.png

Wij geven de module

Sla over
  • Maria Prins

    Docent, mentor en Studieadviseur

    HANZE220232 Portret_Maria prins_2.jpg
  • Ward van der Houwen

    Docent-onderzoeker

    HANZE230894 Ipo portretten_Ward van der houwen.jpg
  • Wim Timmerman

    Docent-onderzoeker

    Wim Timmerman

Module 1: persoonlijke ontwikkeling > cadeautjes vragen

Hoe maak ik een goed ontwerp? Misschien denk je wel aan schetsen, onderzoek doen of een prototype ontwikkelen. In het proces van ontwerpen is het vragen van cadeautjes erg belangrijk. Benieuwd over welke cadeautjes docent Maria het heeft? Bekijk snel het flitscollege!

Stap 1: bekijk het flitscollege

Thumbnail IPO - Feedback - Maria Prins.png

Stap 2: bestudeer de theorie

We willen een lerende IPO-community zijn. Een plek waar studenten, docenten en werknemers uit het bedrijfsleven elkaar vinden en samen optrekken om te leren en nieuwe inzichten om te zetten tot betekenisvolle producten. Hoe doen we dat tijdens de opleiding? Lees het in het document!

Download het document

Stap 3: beantwoord de vragen

De vragen zijn er niet om je te laten ervaren hoe tentamens op het hbo zijn. Er wordt getest of je de onderdelen uit stap 1 en 2 goed hebt begrepen. Na afloop zie je waarom het antwoord juist of onjuist is. Ga ook in gesprek met je klasgenoten. Hoe hebben zij het gedaan?

Beantwoord de vragen
 

Aanmelden hanzehogeschool

Module 2: ontwerpen

Alles om ons heen is gemaakt: de kleren die je aan hebt; de laptop of telefoon waarop je deze module volgt; de bank of stoel waar je op zit. Het is ontwikkeld en gemaakt door industrieel ontwerpers. Maar hoe wordt je dit? In deze module neemt docent Ward je mee in de wereld van verschillende materialen.

Stap 1: bekijk het flitscollege

Ward van Houwen

Stap 2: bestudeer de theorie

Deze module toont hoe voor ontwerpers de wereld om ons heen als een leesboek fungeert. Je observeert een voorwerp en vraagt je af waarvan het is gemaakt. Na tien voorwerpen en wat online onderzoek begrijp je de technieken en materialen beter. Echter, ondanks het gebruik van duurzaam plastic, realiseren we ons dat we een aanzienlijke catastrofe hebben veroorzaakt. Plastic, hoewel duurzaam, is niet natuurlijk afbreekbaar en stapelt zich op, wat schadelijk is voor de aarde en haar bewoners.

Tot ongeveer 1870 was de wereld circulair: alles was gemaakt van natuurlijke materialen en keerde terug naar de natuur. Dit ontwerpprincipe, bekend als biofilisch ontwerpen, gebruikt natuurlijke of natuurlijk afbreekbare materialen om producten te maken, waardoor een duurzame aanpak ontstaat. Stel jezelf de vraag: Hoe kan ik dit product maken van natuurlijke materialen? Wat deden ze vroeger? Kan ik dit eetbaar maken?

Hoewel biofilisch ontwerpen vooral te vinden is in interieurontwerp, is er nog weinig in productontwerp. Jij kunt hier verandering in brengen! Bekijk onderstaande artikelen voor meer informatie over biofilisch ontwerpen.

Stap 3: beantwoord de vragen

De vragen zijn er niet om je te laten ervaren hoe tentamens op het hbo zijn. Er wordt getest of je de onderdelen uit stap 1 en 2 goed hebt begrepen. Na afloop zie je waarom het antwoord juist of onjuist is. Ga ook in gesprek met je klasgenoten. Hoe hebben zij het gedaan?

Beantwoord de vragen
 

Aanmelden hanzehogeschool

Module 3: design for sustainability

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk? En hoe kom je tot een ontwerp waarbij het afval zo min mogelijk is? Docent Wim vertelt je erover!

Stap 1: bekijk het flitscollege

Wim Timmerman

Stap 2: bestudeer de theorie

Hoe kan een productontwerp de wereld veranderen? Ondernemer en ontwerper Christiaan Maats vertelt erover in deze TEDx Talks video.

Bekijk de video

Stap 3: beantwoord de vragen

De vragen zijn is er niet om je te laten ervaren hoe tentamens op het hbo zijn. Er wordt getest of je de onderdelen uit stap 1 en 2 goed hebt begrepen. Na afloop zie je waarom het antwoord juist of onjuist is. Ga ook in gesprek met je klasgenoten. Hoe hebben zij het gedaan?

Beantwoord de vragen
 

Aanmelden hanzehogeschool

Hoe nu verder?

Weet je al (bijna) zeker dat je deze opleiding wilt gaan doen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag! Studiekiezers geven aan dat meeloopdagen het belangrijkste middel is voor het maken van hun studiekeuze.

Meld je aan voor een Meeloopdag

Meer informatie over

  • Student met oranje post its met hierop vraagtekens

    Twijfel je nog?

    Blijf je dan verder verdiepen in de verschillende studies! Volg nog een module en maak inhoudelijk kennis met de studies.

    Volg nog een module
  • IPO Hanze

    Heb je een vraag over de opleiding?

    Neem dan contact met ze op! Via deze pagina onder het tabje 'Contact & Locaties' vind je de gegevens.

    Leer meer
  • Hanze Studiekeuzeadvies

    Hulp nodig bij je studiekeuze?

    Loop je vast of heb je twijfels over hoe je verder moet? Onze studiekeuzeadviseurs helpen je graag op weg!

    Meer informatie
  • Informeel groepswerk in Forum 2022.jpg

    Weet je het (bijna) zeker?

    Weet je zeker welke opleiding je gaat doen? Meld je dan aan! Op deze pagina staat een handig stappenplan.

    Meld je aan

Interessegebieden

  • Techniek