Oriëntatie op het beroep als sportleraar

  • Vak
Studenten college.jpg

In het eerste jaar ga jij je als student verdiepen in het beroep van de sportleraar in verschillende werkvelden. Je oriënteert je op de vier kennisthema's: beter leren bewegen, duurzame sportparticipatie, actieve leefstijl en toekomstbestendige organisatie van sport.

Om inzicht te krijgen in het beroep van (sport)leraar ga je een analyse uitvoeren van het werkveld en jouw eigen professionele identiteit. Met behulp van literatuur breng je in kaart hoe het onderwijs in Nederland georganiseerd is en welke ontwikkelingen hierin spelen. Daarnaast ga je analyseren wat de taken en rollen van een sportleraar zijn. Verder ga je met je medestudenten professionals uit verschillende contexten interviewen. 

Naast de analyse van het werkveld, ga je ook onderzoeken of het beroep als (sport)leraar bij jou past. Hiervoor ga je jouw identiteit in kaart brengen en ontwikkelen. Zo ga je vragen beantwoorden als: 'Wie ben ik en wie wil ik zijn?' (persoonlijke identiteit) en 'Wie ben ik als sportleraar, wie wil ik zijn als professional, en hoe wil ik mij verhouden tot de wereld van onderwijs en sport?' (professionele identiteit). 

Tijdens dit vak draait het dus om kennismaken met het beroep en hoe jij je eigen kwaliteiten en opvattingen daaraan kunt verbinden.

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport
  • Onderwijs en Opvoeding