Internationale mogelijkheden

Hanze19-4-2021-3039.jpg

Een periode in het buitenland is een uitdagende en leerzame ervaring. Naast het vergroten van je vak- en beroepsinhoudelijke kennis leer je een andere taal en een nieuwe cultuur kennen. Je maakt kennis met andere gebruiken en gewoontes en met nieuwe mensen en ideeën. En wat dacht je van de kennismaking met andere onderwijssystemen? Tot slot is het natuurlijk vooral leuk! Je kunt in het keuzesemester van jaar 4 kiezen voor een uitdagende stage of studeren in het buitenland.

Studie in het buitenland

Je kunt studeren bij een partnerinstelling in het buitenland in je keuzesemester. Kijk op de lijst met partnerinstellingen om te zien met welke partners onze Pabo afspraken voor studie-uitwisseling heeft. Op de websites van deze partnerinstellingen kun je zien welke minoren of cursussen zij aanbieden. Ga je voor een half jaar, dan kies je cursussen met een totaal van 30 ec. 

Als je iets hebt gevonden wat je interessant lijkt, kun je contact opnemen met Bernard Bloem, e-mail: [email protected]. Hij kijkt dan samen met jou of het kan. Na een positief advies, meld je je in Osiris aan onder de tab Buitenland, zodat het International Office van de Hanzehogeschool de vervolgstappen (aanmelding bij de buitenlandse partner, aanvraag beurs etc) in gang kan zetten. Ook schrijf je je in Osiris in voor de code PBVH7BUI3K (30 ec). Dit kan vanaf begin mei. Mocht je voor 15 ec naar het buitenland gaan, dan is de code PBVH7BUI1K. 

Bij je keuze dien je eerst rekening te houden met de periode waarin je naar het buitenland wilt: 1e of 2e semester. Kijk goed op de websites van de partnerinstituten wanneer de courses worden aangeboden. Je moet dit ook afstemmen met de periode waarin je je LIO-stage gaat lopen. Belangrijk is dat je je tijdig aanmeldt. Check ook de deadlines op de website van de partnerinstelling. Inschrijven voor bijv. september moet vaak al voor 15 april!

Voor studie binnen Europa kun je een Erasmus+ beurs aanvragen. Je kunt geen beurs meer krijgen voor het Verenigd Koninkrijk.

De planning voor studie buitenland is als volgt:

  • herfstsemester: meld je voor 1 maart aan 
  • voorjaarsemester: meld je voor 1 oktober aan

Mail dan naar Bernard Bloem ([email protected]) en Rolinde Stalman ([email protected])
Zorg altijd voor een plan B, mocht het niet doorgaan. 

Stage in het buitenland

Je kunt in het keuzesemester een extra stage (15 ec) lopen in het buitenland. De Pedagogische Academie heeft goede contacten met een aantal scholen in Suriname en op Curaçao. Maar ook in andere landen liggen mogelijkheden. Voordat je een organisatie gaat benaderen, dien je eerst contact op te nemen met Ali Wit via e-mail: [email protected].
Heb je toestemming, dan schrijf je je in Osiris in voor de code PBVH8BUI1K. Dit kan vanaf begin mei. 

LIO-stage in het buitenland

Je kunt er ook voor kiezen om de LIO-stage in het buitenland te doen. Dit mag alleen op een school die onder de Nederlandse inspectie valt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ali Wit.

Entreevoorwaarden voor studie/stage buitenland

Je hebt minimaal 75 ec behaald in periodes 2.1 t/m 3.2 op de beslisdatum.

Beslisdatum:

  • 1 mei: indien je in het najaar naar het buitenland wilt
  • 1 oktober: indien je in het voorjaar naar het buitenland wilt

Voor LIO-stage buitenland gelden de eisen en beslisdatums die in de OER staan vermeld.

De procedure

  1. Voor studie neem je contact op met Bernard Bloem.
    Voor stage neem je contact op met Ali Wit.
  2. Je vraagt goedkeuring van je slb'er voor de invulling van je keuzesemester en gaat daarna verder met het plannen van je buitenlandstudie of –stage.
  3. Voordat je vertrekt naar het buitenland, vul je hier jouw gegevens in, zodat de PA weet waar en wanneer je in het buitenland verblijft en hoe we jou (en indien nodig je familie) in geval van calamiteiten kunnen bereiken.

Mogelijkheden na je afstuderen

Wil je na je afstuderen studeren in het buitenland? Kijk dan eens of een VSBfonds Beurs wat voor je is. Werken in de UK, Nieuw-Zeeland of de Verenigde Ararbische Emiraten? Kijk dan bij Prospero Teaching

International Office

Het International Office van de Hanzehogeschool Groningen geeft informatie aan studenten die voor stage of studie naar het buitenland gaan. Denk hierbij aan informatie met betrekking tot beurzen, verzekeringen, verblijfsvergunningen, visa, etc. Ook regelt het International Office bij studie in het buitenland jouw aanmelding bij de buitenlandse instelling.

Meer informatie over beurzen: Erasmusbeurzen

Heb je nog vragen dan kun je een chat afspraak inplannen via deze link.

Contactpersoon voor de Pabo: Adriana Grimme
E-mail: [email protected]
Telefoon: 050-595 2391

International Office, T0.09A, Van Olst Toren, Zernikeplein 7, 9747 AS, Groningen, The Netherlands