Studiekeuze­proces Werktuigbouwkunde

Geconctreerd werken mediatheek 2023

Fijn dat je je hebt aangemeld voor de opleiding Werktuigbouwkunde. We nodigen je graag uit voor deelname aan onze studiekeuzecheck (SKC). Als je goed voorbereid aan je studie begint, blijkt de kans op studiesucces veel groter te zijn. Daarom willen we graag dat je deelneemt aan het SKC-traject. Op deze manier weet je wat je volgend jaar gaat tegenkomen en of dat ook daadwerkelijk is wat je van deze opleiding verwacht. Deze check laat jou dus zien of deze opleiding echt bij je past.

Wat houdt de studiekeuzecheck in?

  • Kennismaking met de Hanzehogeschool
  • Je hebt een groeps-kennismakingsgesprek met een mentor en een deel van je klasgenoten.
  • Je maakt een wiskundetoets (zie hieronder).
  • Indien het lesrooster het toelaat kan je wellicht een les met de huidige eerstejaars studenten meelopen.
  • Aan de hand van een opdracht laten studenten je kennismaken en oefenen met het soort problemen waar engineers oplossingen voor bedenken.
  • Aansluitend heb je een individueel gesprek met een mentor of met een (ouderejaars) student. In dit gesprek zoomen we in op jouw motivatie en kijken we of je de juiste verwachtingen hebt bij de studie. Dat doen we op basis van jouw vragen, de uitslag van de wiskundetoets en de indruk die we tijdens de hele dag van jou hebben gekregen. Belangrijk is dat jij zelf de keus maakt! Jij bepaalt aan de hand van de SKC of er een goede match is tussen jou en de studie. Wij geven je een advies mee, maar dat advies is niet bindend. Op grond van je vooropleiding ben je immers al toelaatbaar voor Werktuigbouwkunde.

De Wiskundetoets

Wiskunde is een belangrijk onderdeel van de opleiding Werktuigbouwkunde. Onze ervaring is dat veel scholieren dit onderschatten en daardoor in de problemen komen in het eerste jaar van de opleiding. Daarom nemen we een wiskunde toets af. Dat is een schriftelijke of online toets met een beperkt aantal vragen. Hier heb je 45 minuten de tijd voor. NB: je mag bij de toets geen gebruik maken van een rekenmachine! Nadat je de toets hebt gemaakt wordt hij groepsgewijs nagekeken en beoordeeld. Zo leer je direct van de eventuele fouten die je hebt gemaakt. Belangrijk om te weten: deze toets is geen toelatingstoets! Als je een onvoldoende scoort betekent het dus niet dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding. We zullen dan bespreken wat je kunt doen om 'op niveau' te komen voordat de opleiding start.

Praktische informatie

Je ontvangt nog een mail een paar dagen voor de door jouw aangegeven datum. Een half uur voor de aanvangstijd kun je je aanmelden bij de balie van Zernikeplein 11 in Groningen (Van Doorenveste). Mocht je nog vragen hebben over de studiekeuzecheck, neem dan contact op met [email protected] of bel naar 050 595 6734.  

We hopen dat deelname aan de studiekeuzecheck je studiekeuze bevestigt.