Samen werken aan de techniek van de toekomst

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
Werktuigbouwkunde Hanze

Werktuigbouwkunde

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Techniek

Wil jij begrijpen hoe de techniek om ons heen werkt? Houd je van knutselen en sleutelen? En wil jij later innovatieve of ingewikkelde technieken bouwen en onderhouden – van (bio)medische apparaten in een ziekenhuis tot windmolenparken? Dan zit je goed bij Werktuigbouwkunde. Dit vind je bij ons:

✔ Kleinschalig en samenwerken ✔ Unieke proeftuin ✔ Zeer grote kans op baan

Ben je VWO'er? Dan kun je ook kiezen voor de driejarige Engelstalige variant Mechanical Engineering.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Werktuigbouwkunde

Sla over
 • Arjen de Ruijter

  Docent

  HANZE220232 Portret_Arjen de Ruiter_1.jpg
 • Marjan Sikkens-Kroes

  Docent

  HANZE220232 Portret_Marjan Kroes_02.jpg
 • Lenze Hoven

  Instructeur praktijkonderwijs

  HANZE220232 Portret_Lenze Hoven_2.jpg

Over deze studie

Techniek verandert voortdurend. Bij Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool leer je deze techniek van de toekomst begrijpen, ontwerpen én maken. Je werkt samen met andere studenten aan projecten van echte bedrijven. Zo leer je al tijdens je studie het werkveld kennen. En: er staat een team van ervaren docenten voor je klaar. Zij helpen jou om van je studie een succes te maken.

Je kunt de opleiding Werktuigbouwkunde ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

Ben je VWO'er en op zoek naar meer uitdaging? Dan is de 3-jarige, internationale VWO-route Mechanical Engineering misschien iets voor jou!

Waarom kiezen voor Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool?

 • Samenwerken: engineering is een teamsport. Ons werkterrein is zo breed dat je altijd de inzichten van anderen nodig hebt. Zo boek je samen succes. Leren, ontdekken en maken: we doen het allemaal samen. In kleine groepen, met goede begeleiding.
 • Proeftuin: we bieden je een leeromgeving die je fantastisch ondersteunt en waarin je ontdekkend kunt leren aan de hand van echte vragen vanuit het werkveld. Kom maar eens kijken in onze werkplaatsen en onze unieke proeftuinen zoals EnTranCe (energie) of ZAP (biobased techniek).
 • Volop baankansen: techniek is overal. Bovendien is er op dit moment een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen. Je bent na je studie dus vrijwel zeker van een baan!
 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

  Ga naar Studiekeuze123.

Dit ga je doen

Jaar 1 – Propedeuse

Je maakt kennis met de veelzijdige en boeiende wereld van werktuigbouwkunde. Je krijgt een stevige werktuigbouwkundige basis met onderdelen als Mechanica, Fabricagetechniek, Materiaalkunde, Thermodynamica, Wiskunde en Technisch Tekenen. Je krijgt verschillende onderwerpen per thema en werkt in projectgroepen aan opdrachten. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van een prototype van een product en ontwerp en bouw je een klein systeem.

Jaar 2

Je verdiept de basiskennis aan de hand van thema’s waarin je theorie, practica en projecten met elkaar combineert. In het eerste semester leer je hoe je een energieneutraal huis kunt ontwerpen. In het tweede semester ga je een volledige productielijn voor een zelfgekozen product ontwikkelen.

Jaar 3

Je gaat de opgedane kennis toepassen in de praktijk! Je gaat een vaktechnische stage lopen bij een (inter)nationaal bedrijf dat jij zelf kiest. Na je stage ben je klaar voor een groot project waarin jij het volledige Research, Design & Engineering traject doorloopt.

Jaar 4 – Afstuderen

In jaar vier volg je een minor die je zelf kiest. Je kunt deze volgen aan de Hanzehogeschool, een andere hogeschool of in het buitenland. Ook ga je bezig met een afstudeeropdracht bij een (inter)nationaal bedrijf naar keuze. Met je afstudeeropdracht laat je zien dat je dé beginnend werktuigbouwkundig ingenieur bent waar het werkveld zo om staat te springen!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Werktuigbouwkunde kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze European Master in Renewable Energy. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.

Studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde die doorstuderen, kiezen vaak voor:

 • European Master in Renewable Energy, Hanzehogeschool Groningen
 • Smart Systems Engineering, Hanzehogeschool Groningen
 • Mechanical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Werktuigbouwkunde krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 92% van de afgestudeerden vindt binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn:

 • Mechanical Design Engineer
 • 3D Tekenaar/Constructeur
 • Project Manager
 • Research and Development Engineer
 • Technisch Consulent of Adviseur

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Niet toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

 

Opfriscursussen

Om een technische opleiding te kunnen volgen, is het noodzakelijk een bepaalde basis te hebben in wiskunde en natuurkunde. Daarom biedt de Hanzehogeschool Groningen je de mogelijkheid om je kennis op niveau te brengen door het volgen van een 8 daagse opfriscursus. Je kunt je via HanzePro aanmelden voor wiskunde of natuurkunde.

 

Studiekeuzecheck

 • Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je van ons per mail het verzoek om een intakeformulier in te vullen en terug te sturen.
 • Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging voor een gesprek met één van onze studieloopbaanbegeleiders. Wij vinden het belangrijk om persoonlijk kennis met je te maken en het te hebben over je motivatie en verwachtingen. Ook vertellen wij je graag meer over de inhoud en het niveau van de opleiding, de organisatie en de begeleiding.
 • Na dit gesprek ​krijg je van ons een individueel studieadvies. Je kunt op basis van deze studiekeuzecheck goed bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt.
 • De gesprekken vinden plaats in de pariode april tot en met juli.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Interessegebieden

 • Techniek
Meld je aan via Studielink