‘Je hoeft geen technische basis te hebben om een technische opleiding te kiezen en ervoor te gaan’

  • Student aan het woord
Line Dijkstra

Line Dijkstra is een tweedejaars student Werktuigbouwkunde. In 2020 heeft ze de mbo opleiding Mechatronica afgerond en heeft na een jaar werken besloten om door te studeren aan de Hanze.

‘Ik was eerst helemaal niet technisch aangelegd toen ik met Mechatronica begon, maar na twee jaar vond ik het eigenlijk best wel leuk. Na mijn laatste stage heb ik toen een jaar bij het stagebedrijf gewerkt om erover na te denken of ik nog door wilde studeren.

Tijdens mijn werk kwam ik er wel achter dat mijn collega’s kennis en inzichten hadden die ik nog niet had. Ik wilde deze kennis ook en heb er toen dus voor gekozen om Werktuigbouwkunde te gaan studeren. Ik heb ervoor gekozen om dit aan de Hanze te doen, omdat de lat daar hoog ligt en dat vind ik wel fijn. Ik hou van die extra uitdaging.

Mijn vooropleiding sloot wel goed aan op Werktuigbouwkunde, maar het is wel maar een klein onderdeel van de gehele opleiding. Alle stof van mijn vooropleiding werd in het eerste jaar behandeld, daarna is het allemaal nieuwe stof.

De opleiding bevalt mij tot nu toe heel goed. Ik vind het fijn dat vakken en projecten tegelijkertijd gegeven worden. De vakken sluiten namelijk goed aan op de projecten, waardoor je de theorie goed in de projecten kunt terugkoppelen.

De persoonlijke begeleiding is ook echt super. Mijn studieloopbaanbegeleider is altijd zeer betrokken en als je docenten persoonlijk benaderd, dan wordt er altijd snel en vriendelijk gereageerd en met je meegedacht.

Ik ben ook heel blij met mijn klas en dat ik van mbo kom. Daarnaast vind ik het ook wel fijn dat de mbo en havo studenten van elkaar gescheiden zijn. De jongsten van de havisten zijn 16 jaar en de oudste van mbo zijn 23 jaar, dus er zit wel een groot verschil in kennis en ervaring. Als mbo’ers hebben wij meer wiskunde en minder praktijk en de havisten hebben minder wiskunde en meer praktijk. Aan het einde van het jaar wordt zo de kennis en ervaring meer in balans gebracht.

Na Werktuigbouwkunde wil ik gaan werken. Ik merk in de techniek dat er altijd gestruikeld wordt over de communicatie onderling. Ik hoop dat ik daar een toevoegde waarde aan kan geven, waardoor het beter gaat.

Waarom zou je voor Werktuigbouwkunde moeten kiezen? Er is altijd werk in de techniek en er zijn meer mensen nodig in de techniek. En ook veel verschillende soorten mensen. Je hoeft geen technische basis te hebben om een technische opleiding te kiezen en ervoor te gaan.

Wees daarnaast ook niet bang om je aan te melden voor een technische studie. Ook al zijn er weinig meiden het kan nog steeds leuk zijn. Het is misschien een andere manier van communiceren, maar dan kom je er ook wel.’