Dr. ir. Marten van der Laan

Marten van der Laan studeerde elektrotechniek aan de Universiteit Twente en deed promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de toepassing van wavelets in de regeltechniek. Hij was lang actief in de ICT sector waar hij werkte aan de techniek voor slimme energiediensten. Ook was hij betrokken bij de stichting Universal Smart Energy Framework (USEF) die een marktmodel ontwikkelde voor decentrale flexibiliteit. Als ervaren energieprofessional is hij expert op het gebied van hernieuwbare energie, gedistribueerde energiebronnen, energiegemeenschappen en vraagsturing.

ProfielfotoMarten.png

Lectoraat Energietransitie

Marten van der Laan (1964) is sinds 2020 lector Systeemintegratie in de energietransitie; één van de leeropdrachten binnen het lectoraat Energietransitie. Hij is onder andere betrokken bij de projecten Transforming Regions (ESTRAC), Making City en Coöperatief in Balans. Binnen deze projecten doet hij onderzoek naar de optimale inrichting van een duurzaam energiesysteem bestaande uit verschillende energiebronnen en -dragers (gassen, elektriciteit, warmte). Naast technische aspecten neemt hij ook economische, organisatorische, juridische, ruimtelijke en sociale aspecten mee in de afweging.

Het lectoraat Energietransitie omvat drie leeropdrachten: Energietransitie en netwerken (dr. ir. Martien Visser), Waterstoftoepassingen (dr. ir. Jan-jaap Aué) en Systeemintegratie in de energietransitie (dr. Marten van der Laan). Dit lectoraat maakt deel uit van EnTranCe | Centre of Expertise Energy en het Instituut voor Engineering.

Dr. ir. Marten van der Laan

Publicaties

Systeemintegratie in de energietransitie

Marten van der Laan - Systeemintegratie in de energietransitie.png