dr. Kim van Dam

Op het snijvlak van Kenniscentrum NoorderRuimte en EnTranCe - Centre of Expertise Energy ontwikkelt Kim van Dam een nieuwe onderzoeks- of leerlijn: Ruimte-Energie-Landschap. Hierbij gaat het om het in kaart brengen van de ruimtelijke en landschappelijke consequenties van de energietransitie. Kim is ook Hanze-projectleider van Making City, een Europees Horizon2020 project over het realiseren van energiepositieve districten in de stad Groningen. Daarnaast is Kim coördinator bij het lectoraat Ruimtelijke Transformaties - Water en Klimaatadaptatie.

In haar loopbaan heeft Kim (cultureel geograaf) haar PhD onderzoek (2008) gedaan naar duurzame ontwikkeling in het Arctisch gebied, met name vanuit het perspectief van de inheemse Inuit bevolking. Daarna was zij onderzoeks-coördinator bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen RUG en in die hoedanigheid onder andere betrokken bij Grounds for Change (energielandschappen) en de oprichting van het Kennisnetwerk Krimp Noord Nederland.

Kim kwam in 2012 bij de Kenniscentrum NoorderRuimte als projectleider en postdoc onderzoeker in het project Kansen in Krimp, over het verduurzamen van de woningvoorraad in krimpgebieden. Daarna werkte Kim via Energy Academy Europe/New Energy Coalition als coördinator energieonderwijs. In die rol was zij betrokken bij de ontwikkeling van energieonderwijs bij de RUG en de Hanze, waaronder het Energy Academy Certificate, de ontwikkeling van een Master programma Renewable Energy in Mozambique, en de ontwikkeling en uitrol van het Horizon 2020 project en internationaal PhD-trainingsnetwerk ENSYSTRA, over de energietransitie in en rond de Noordzee. Tussen 2019 en 2021 was Kim senior-onderzoeker en projectleider van onderzoeksproject ESTRAC, een onderzoek naar lokale en regionale strategieën. 

Naast haar werkzaamheden bij de Hanzehogeschool is Kim is betrokken als Associate Researcher bij het Arctisch Centrum Groningen en publiceert ze regelmatig mensen, plekken en praktijken in het hoge noorden, zoals deze publicatie. En dichter bij huis: lid van de redactie van tijdschrift Noorderbreedte waar zij regelmatig columns schrijft

 

Portret van onderzoeker Kim van Dam