‘Ik leer het meest wanneer ik met de opgedane kennis direct aan de slag ga met praktijkvraagstukken’

  • Student aan het woord
Masterstudent Dirk naast masterkubus

Dirk Struik wilde na zijn bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening doorstuderen en meer de verdieping in het recht opzoeken en koos daarom voor de Master Toegepast Recht.

‘Ik heb bewust gekozen voor een master in het hbo, omdat deze masters meer praktijkgericht zijn. Uit ervaring weet ik dat ik het meeste leer wanneer ik met de kennis die ik heb vergaard direct aan de slag ga binnen praktijkvraagstukken. Na de bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening zijn er weinig opties waarbij je je nog verder kunt diplomeren in het recht. Toen de master Toegepast Recht begon, leek mij dit de perfecte manier om door te studeren en nog meer de verdieping in het recht op te zoeken op een praktijkgerichte manier.

Binnen de master wordt er niet op de gebruikelijke manier lesgegeven. Hiermee bedoel ik dat er meer sprake is van een groep mensen die van elkaar leert dan de traditionele manier waarbij er een docent is die zijn verhaal doet en er alleen maar geluisterd wordt. Het is een stuk meer interactief.

De vraagstukken die worden behandeld binnen de master spreken mij erg aan. Je voert opdrachten uit voor opdrachtgevers uit het werkveld. Op deze manier leer je te werken met complexe vraagstukken waarbij je veel rekening moet houden met de context waarin je werkt en met verschillende stakeholders. Tijdens de master heb je veel contact met het werkveld. Dit zorgt voor extra connecties die later in je loopbaan van nut kunnen zijn. Dit zie ik als iets zeer positiefs.

Afgelopen maanden heb ik gewerkt aan een advies voor een fictief bedrijf dat een toeleverancier heeft in Polen. Nu er natuurlijk veel speelt in Polen omtrent mensenrechten en of dat wel voldoet aan de Europese normen werd een situatie geschetst waarbij Polen misschien de EU zou verlaten. De opdracht hield in dat ik overzichtelijk moest maken welke gevolgen dit heeft voor de bedrijfsvoering van het fictieve bedrijf. Hierbij kan gedacht worden aan arbeidsrechtelijke gevolgen.’