Jildau Nijboer - Tentoonstelling George Verberg Stipendium

 • Evenement
Jildau_Nijboer_1920x1080_no_text.jpg
 • Datum
  • startdatum

  • einddatum

 • Tijd
  • starttijd

  • eindtijd

 • Locatie

  Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

  locatie

Op donderdag 4 april om 19.00 uur opent de tentoonstelling van Jildau Nijboer, winnaar van het laatste George Verbergstipendium (2022) bij Academie Minerva.

Naast het aandoen van residenties, verbleef zij in Sovjetflats om deze ruimtes van binnenuit te onderzoeken. Door deze architectuur met haar gelaagdheden, trapgangen, sferen en verhalen ervaarde zij een wereld van portalen. Ze zag het hedendaagse leven zich ontvouwen tussen de kaders die door de geschiedenis gevormd zijn. Er ontstond een dialoog met de bewoners van deze ruimtes.

“Gedurende deze maanden raakte ik geïntrigeerd door de minimale, maar vaak kleurrijke metalen structuren die ik door de ramen van de Sovjetflats zag. De Sovjetspeeltuin stond verspreid door de zogenoemde ‘sleeping districts’ [wijken waar arbeiders in Sovjet-Unie enkel kwamen om te slapen, red.] en werden onderdeel van mijn onderzoek. De tentoonstelling is een beeldende verwerking van deze reis.”

Met fragmenten van binnen en buiten nodigt Nijboer de bezoeker uit tot het leggen van verbanden en het waarnemen vanuit eigen perspectief en dat van de ander.

Over Jildau Nijboer

Nijboer studeerde aan Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut, waar ze in 2022 haar master Painting cum laude afrondde. In februari 2023 won zij het laatste George Verbergstipendium.

In haar werk speelt waarnemen een centrale rol. Als mensen kijken we allemaal, maar wat zien we eigenlijk? Door te spelen met kaders of frames stuurt Nijboer de blik van de kijker en opent ze een weg naar het verkennen van nieuwe perspectieven. Het kader werkt niet beperkend, maar vergroot juist de blik, als een prisma waarin het spectrum in waarneming uitwaaiert. Zo gebruikt ze het kader als een instrument om het onbekende in te kunnen kijken, de dynamiek van verschillende werelden te onderzoeken en deze te verwerken in installaties, schilderijen en sculpturen.

Praktische informatie

Opening: Donderdag 4 april, 19:00 uur
Tentoonstelling: 4 – 19 april 2024
Locatie: Praediniussingel 59, Koepelzaal
Openingstijden: ma t/m do: 9 – 21, vr: 9 - 18
Entree: Gratis

Groninger Beeldende Kunststipendia

Het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium worden opgevolgd door twee nieuwe Groninger Beeldende Kunststipendia; Land en Horizon. In samenwerking met Gemeente Groningen en Kunstpunt Groningen worden de nieuwe stipendia jaarlijks uitgereikt om de artistieke ontwikkeling en het cultureel ondernemerschap van startende, veelbelovende beeldend kunstenaars en ontwerpers te stimuleren. De stipendia zetten aan tot nieuw werk dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse kunst in Nederland.  Meer informatie

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst