Groninger Beeldende Kunst Stipendia

websiteminerva_vrijdag_lowres_18.jpg

De aanmeldingen voor de Groninger Beeldende Kunst Stipendia 2024 staan nu open! Wil je in aanmerking komen voor een van de twee stipendia van 20.000 euro? Meld je aan voor 15 september 2024.

Over de stipendia

Deze Groninger beeldende kunst stipendia worden jaarlijks uitgereikt om de artistieke ontwikkeling en het cultureel ondernemerschap van startende, veelbelovende beeldend kunstenaars en ontwerpers te stimuleren. De stipendia zetten aan tot nieuw werk dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse kunst in Nederland. De stipendia zijn sinds 2023 de opvolgers van het George Verberg Stipendium en het Hendrik de Vries Stipendium, die beide al tientallen jaren werden uitgereikt aan jong artistiek talent. 

De twee stipendia bestaan elk uit een bedrag van 20.000 euro voor een werkperiode van een jaar, en zijn gekoppeld aan ondersteuningstrajecten waarin de talentontwikkeling van de kunstenaar centraal staat. Hierbij maakt de kunstenaar gebruik van het netwerk, de expertise en de faciliteiten van de Noordenaars; een platform voor presentatie-instellingen in Noord-Nederland bestaande uit 12 organisaties.  

De samenwerkende partijen Gemeente Groningen, Kunstpunt Groningen en Academie Minerva hechten veel waarde aan een kwalitatief ondersteuningstraject voor de winnende kunstenaars als onderdeel van de stipendia. Ze bieden op deze manier een duurzame ondersteuning voor de ontwikkeling van de kunstenaarspraktijk.  

Kunstipendia

Land en Horizon, een lokale en een internationale focus

De stipendia hebben beide een eigen oriëntatie;  

Land is gericht op het onderzoeken van en impact maken in de lokale regio. Kunstenaars worden aangemoedigd om aan de slag te gaan in de omgeving van Groningen en Noord-Nederland. Dit kan bijvoorbeeld door deze omgeving te onderzoeken, op locatie te werken, sociale en maatschappelijke kwesties aan te pakken en/of door samen te werken met lokale gemeenschappen. 

stipends2.jpg

Horizon kent een internationale oriëntatie waarbij de kunstenaar gestimuleerd wordt de vleugels uit te slaan en een (deel van een) project te ontwikkelen in het buitenland. Dit traject begint in het Noorden met een vooronderzoek, en vertrekt vervolgens naar een locatie buiten Nederland voor bijvoorbeeld een residentie, samenwerking of presentatie. Aan het eind van het traject zal de kunstenaar weer terugkomen naar het Noorden, om de resultaten, ervaring en kennis die de kunstenaar heeft opgehaald ook te delen met het lokale publiek en het culturele veld. 

Marouschka Brian, 'Connected Metal', 2023, sculptuur met metaal and draden

Jildau Nijboer, 'In between Reflections VI', olieverf en acrylverf op linnen, 120x200cm

Praktische informatie & aanmelden