Onthulling kunstwerk bij studentenflat ‘Dragant’ in Selwerd

layla-may-arthur-foto-hans-mulder-003.jpg

Op vrijdag 12 mei om 16.00 uur wordt het kunstwerk 'Selwerd is', ontworpen door kunstenaar Layla May Arthur voor de tuin van de iconische studentenflat de ‘Dragant’ in Selwerd, feestelijk onthult. De alumnus van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) maakte het ontwerp in opdracht van woningcorporatie Lefier en bouwbedrijf Van Wijnen. Het gaat om een stalen kunstwerk, uitgevoerd door Mannen van Staal, waarin de verhalen van de bewoners en het kenmerkende straatbeeld van Selwerd zijn verwerkt in tekeningen.

Feestelijke onthulling

De onthulling vindt plaats in de tuin van de Dragant, bij wijkrestaurant de Duindoorn. Buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De kunstenaar zal een toelichting geven op het beeld en samen met de opdrachtgevers Annet van Zuijlen (directeur wonen en wijken Lefier), Balster Topper (adjunct directeur Van Wijnen) en Dorothea van der Meulen (Dean Academie Minerva) heffen we het glas op de plaatsing.

Over het kunstwerk
Uit drie ontwerpen heeft de buurt samen met een vakjury gekozen voor het ontwerp van Layla May Arthur. De vakjury was onder de indruk van het ontwerp waarin de kunstenaar de verhalen van de wijkbewoners vertaalt naar gedetailleerde tekeningen. Met haar aanpak slaat ze een brug tussen de wijkbewoners en de studenten. Door de uitsneden ontstaat er een speels schaduwspel wat kenmerkend is voor haar stijl. Daarnaast vormt het kunstwerk een relatie met het al bestaande ‘beton-metaal plastieken’ beeld van de Rotterdamse beeldhouwer Robert Maingay (1939-2016). Het beeld is gerestaureerd en is teruggeplaatst. 

Renovatie van drie iconische studentenflats
De Dragant (Duindoornstraat), Cornus (Kornoeljestraat) en de Acero (Esdoornlaan) zijn drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd. Met meer dan 900 woonunits en vijftig jaar aan bestaansgeschiedenis spelen zij een belangrijke rol in het Groninger studentenleven. De flats zijn in opdracht van Lefier door bouwbedrijf Van Wijnen gerenoveerd, de laatste flat (Cornus) werd begin 2022 opgeleverd. Aan de achterkant van de flat is een nieuw fietspad gerealiseerd dat de drie flats en de wijk met elkaar verbindt.

Interessegebieden

  • Kunst en Cultuur

Organisatie