Een toekomst als autonoom beeldend kunstenaar

 • Bachelor
 • Voltijd
autonome beeldende kunst academie minerva

Autonome Beeldende Kunst

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Engels
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
september

Het woord 'autonoom' zegt het al: je gaat een toekomst tegemoet als zelfstandig beeldend kunstenaar. Jij zoekt je weg en bepaalt wat voor een kunstenaar je wilt zijn. Dat betekent dat je zelf een professionele praktijk opbouwt. Op jezelf in een eigen atelier of als een spin in het web binnen een samenwerkingsverband. Steeds meer autonoom beeldend kunstenaars werken samen in een gemengde praktijk. Daarvoor heb je een open, ondernemende, onderzoekende en vooral nieuwsgierige houding nodig.

Maak impact met jouw artistieke praktijk

Als autonome kunstenaar ga jij tijdens je studie al aan de slag met je eigen praktijk. Bijvoorbeeld tijdens Offcourses, met opdrachten via het Projectbureau en tijdens het vak Professional Practices. Door direct te werken in de kunstwereld kun je maatschappelijke impact creëren. Zo vormt Academie Minerva voor jou de springplank naar de toekomst.

Over deze studie

Jij neemt niets voor waar aan, maar zoekt zelf uit hoe het zit. Jij geeft op je eigen manier vorm aan het proces van verbeelding van een idee, gedachte of verlangen naar een beeld of ervaring. Dat leer je door te experimenteren, te onderzoeken en vooral veel te maken. Je verbeeldt, maakt en reflecteert. Met vallen en opstaan, ontdekkingen en mislukkingen, vorm je je eigen kunstenaarschap. Het gaat erom dat je jouw ideeën, verlangens en fascinaties verwerkt tot beelden met behulp van de materialen, technieken en media die daarvoor het meest geschikt zijn. De vraag is steeds: wat wil je laten zien, hoe kun je dat laten zien en wat brengt het teweeg? De ene keer gebruik je verf, de andere keer film of fotografie, of maak je een computersimulatie, een ruimtelijk beeld of een performance. De benodigde vaardigheden kun je bij ons leren. De verbeelding moet uit jezelf komen. Wij helpen je op weg om te ontdekken wie je als kunstenaar wilt zijn.

abk_minerva.jpeg

  Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze 123

Dit ga je doen

De bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst duurt vier jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters van ieder 16 lesweken, met elk een afsluitende beoordeling en een projectweek of excursieweek. Het onderwijs is ingericht rondom het werk in de studio. In het studioprogramma staat de ontwikkeling van je eigen beeldend werk centraal. Je leert om op een professionele manier naar je eigen werk te kijken en naar dat van anderen.

 • Jaar 1 Propedeuse

  Tijdens het eerste jaar krijg je opdrachten die je helpen een artistiek proces op te starten om zelfstandig werk te kunnen maken.

 • Jaar 2 Hoofdfase

  In het tweede jaar leer je het artistiek proces zelf te initiëren en gaande te houden.

 • Jaar 3 Zelfstandig werken en positionering

  Zo kun je in je derde studiejaar een semester aan een buitenlandse academie studeren. Ook kun je een Minor volgen of op eigen initiatief meedoen aan (Honours) projecten en praktijkopdrachten bij het Projectbureau en onderzoeksopdrachten voor het Kenniscentrum Kunst en Samenleving.

 • Jaar 4 Afstuderen

  Het vierde jaar draait om het definiëren van je eigen kunstenaarschap en de eigenheid en kwaliteit van je beeldend werk. Je schrijft een artist statement en een afstudeerscriptie (Graduation Thesis). Je werkt toe naar een gezamenlijke tentoonstelling met het werk van alle examenkandidaten.

autonome beeldende kunst academie minerva

Na je studie

 • Na deze bachelor kun je aan de slag als autonoom beeldend kunstenaar in je eigen atelier of samen met andere kunstenaars in een groepsatelier.
 • Met je Bachelor-diploma kun je bij het Frank Mohr Institute van Academie Minerva een Master of Fine Art and Design volgen.  

Voorzieningen

Studeren bij Academie Minerva betekent onderdeel worden van een tolerante en open, internationale gemeenschap, een community, die midden in de samenleving staat. Vormgevers, beeldend kunstenaars, kunstvakdocenten en performers werken samen in projectweken, externe opdrachten, onderzoek- en innovatiewerkplaatsen. We ontmoeten elkaar in Cantina Minerva, de studio's, werkplekken en in onze veertien uitgebreiden werkplaatsen. In de Mediatheek en de Academie Winkel kun je terecht voor het lenen of kopen van boeken, studiemateriaal en basismaterialen. 

Vooropleidingeisen

Om ingeschreven te kunnen worden voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst dien je aan één of meer van de volgende vooropleidingseisen te voldoen:

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Toelating en aanmelding

 • Stap 1 Inschrijven

  Je meldt je voor 1 mei 2023 aan voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst via www.hanze.studielink.nl. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Na aanmelding krijg je toegang tot Hanze Aanmeld en wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding.

 • Stap 2 Toelatingsexamen

  Het toelatingsexamen bestaat uit twee rondes:

 • Voor de eerste ronde wordt je gevraagd het volgende te uploaden in Hanze Aanmeld (waarvoor je toegangscodes krijgt na aanmelding via Studielink) als 1 PDF-bestand van maximaal 50 MB:
  - je portfolio (hieronder vind je de richtlijnen voor het portfolio)
  - je gemaakte thuisopdracht (de opdracht vind je in Hanze Aanmeld)
  - je motivatie
  - je CV
  De opleiding beoordeelt of hetgeen je hebt ingediend compleet is. Als dat zo is, ontvang je via email een uitnodiging voor de tweede ronde.
 • In de tweede ronde heb je een Skype gesprek met de toelatingscommissie, die bestaat uit twee docenten en een student. Aan de hand van de verschillende thuisopdrachten die je hebt gemaakt en je portfolio, gaat de toelatingscommissie met je in gesprek. Aan bod komen ook je motieven om bij onze opleiding te komen studeren en je interesse in beeldende kunst. Het gesprek duurt 10 tot 15 minuten en wordt gevoerd in het Engels.

Binnen twee weken krijg je de uitslag van je toelatingsexamen via email toegestuurd.

Criteria toelatingsexamen

De toelatingscommissie beoordeelt op basis van het gesprek en je ingediende portfolio, thuisopdrachten, motivatie en CV of je toelaatbaar bent. Er wordt onderzocht of je in voldoende mate (de aanleg voor) het volgende laat zien:

 1. beeldend vermogen
 2. reflectief vermogen
 3. analytisch vermogen
 4. cultureel bewustzijn
 5. communicatief vermogen

Tweetalige opleiding

Het programma van de opleiding Autonome Beeldende Kunst is tweetalig: Engels als voertaal en instructietaal, met delen optioneel in het Nederlands voor Nederlandstalige studenten.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Mail dan naar: [email protected]

Stel je vraag

Locaties

 • Gebouw Academie Minerva locatie Zuiderdiep

  Academie Minerva (locatie Zuiderdiep)

 • Gebouw Academie Minerva locatie Praediniussingel

  Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst

Organisatie

Meld je aan via Studielink