Uitgroeien tot experimentele vormgever

 • Bachelor
 • Voltijd
hanze_minerva_design_opleiding.jpg

Vormgeving

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Ontwerpers vormen een belangrijke motor van de creatieve industrie, op haar beurt één van de grootste groeisectoren in Nederland. Bij ons ontwikkel je je tot een goed opgeleide, experimentele ontwerper. Je leert om creatief, ambitieus en ondernemend aan de slag te gaan.

Projecten

Als vormgever ga jij tijdens je studie al aan de slag met je eigen praktijk. Bijvoorbeeld tijdens Offcourses, met opdrachten via het Projectbureau en tijdens de Professional Wednesdays. Door direct actief te zijn als ontwerper in de beroepspraktijk, kun je maatschappelijke impact creëren. Zo vormt Academie Minerva voor jou de springplank naar de toekomst.

Over deze studie

Wij zijn op zoek naar studenten die nieuwsgierig zijn en hun eigenheid willen ontdekken. Tijdens de opleiding leer je te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen. Fouten maken mag. Sterker nog, fouten maken moet: alleen door vallen en opstaan krijg je het vak van ontwerper onder de knie. Door te experimenteren en telkens opnieuw te beginnen, ontwikkel je een eigen stijl; jouw signatuur.

Je leert ook hoe je jouw eigenheid als ontwerper kunt ontwikkelen en bewaken. Natuurlijk bieden we je alle faciliteiten en begeleiding die je daarbij nodig hebt. Je werkt veel samen met andere studenten, zodat je leert om te functioneren in een (interdisciplinair) team. Je leert te spelen met beeld en je ontdekt hoe jij met jouw beeldend vermogen oplossingen kunt bieden voor vragen uit de samenleving. 

studio_classroom_minerva.jpeg
 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze 123

Dit ga je doen

 • Jaar 1 Kennismaking met de vijf profielen

  In vier jaar tijd leer je alles wat je nodig hebt om als ontwerper te kunnen werken. Het eerste jaar ontwikkel je een brede kijk op ontwerpen in algemene zin. Je volgt vijf periodes, per profiel één, en raakt vertrouwd met analoge- en digitale vaardigheden. Ook leer je vrijwel alle werkplaatsen kennen. Naast het praktijkgedeelte volg je theorievakken: kunstgeschiedenis en beroepsvoorbereiding. Praktijk en theorie zijn met elkaar verweven en worden niet als losse 'vakken' gezien, maar als een samenhangend geheel met je praktijkvakken.

 • Jaar 2 Kies je eigen route

  Tijdens de hoofdfase kies je je eigen route. Dat kan een route zijn die is gericht op een bepaald medium, waarbij je kunt kiezen uit vijf profielen: Graphic & Interaction Design, Illustration & Animation Design, Spatial  Design, Time Based Design of Product Design. Wil je liever een persoonlijke route volgen zonder je te specialiseren in een bepaald medium? Dan kun je kiezen voor een Off-road profiel: je combineert maximaal drie profielen tot een multidisciplinair profiel.

 • Jaar 3 Beroepsvoorbereiding en keuzeruimte

  In het derde jaar begin je met het maken van je eigen keuzes die je tot unieke ontwerper zult vormen. Dit houdt in dat je in aanraking komen met andere disciplines en hun eigen positie als ontwerper. In het derde jaar test je je eigenheid ook in de praktijk tijdens een periode van 6 maanden met de volgende opties: een stage, internationale uitwisseling/stage, praktijkprojecten, een onderzoeksproject of een minor.

 • Jaar 4 Afstuderen

  Het vierde jaar is een eindexamenjaar waarbij je je verder positioneert en afstudeert als ontwerper. Je werkt toe naar een gezamenlijke tentoonstelling met het werk van alle examenkandidaten.

Na je studie

Beroepen

Na deze studie kun je aan de slag als zelfstandig ontwerper (alleen of in groepsverband) of je gaat op zoek naar een baan bij bijvoorbeeld een ontwerpbureau of theatergezelschap. Tijdens de opleiding maak je kennis met de beroepsmogelijkheden. Zo organiseren we een aantal Professional Wednesdays gedurende het studiejaar waar je ontwerpers (vaak alumni) kunt ontmoeten om je verder te oriënteren. In de praktijk werken ontwerpers meestal niet alleen: vaak hebben ze te maken met opdrachtgevers, collega's en uitvoerders. Daarom bieden we door de jaren heen een aantal interessante excursies aan die ervoor zorgen dat je meer inzicht krijgt in de mogelijkheden. 

Doorstuderen

Met je Bachelordiploma kun je bij het Frank Mohr Institute van Academie Minerva de Master of Arts in Fine Art and Design volgen. Ook kun je ervoor kiezen op de 2-jarige Docent Beeldende Kunst en Vormgeving te doen. Deze opleiding geeft een bevoegdheid tot lesgeven in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, delen van het hoger beroepsonderwijs en het buitenschoolse educatieve werkveld (musea, kunstcentra, etc).

Voorzieningen

Studeren bij Academie Minerva betekent onderdeel worden van een tolerante en open, internationale gemeenschap, een community, die midden in de samenleving staat. Vormgevers, beeldend kunstenaars, kunstvakdocenten en performers werken samen in projectweken, externe opdrachten, onderzoek- en innovatiewerkplaatsen. We ontmoeten elkaar in Cantina Minerva, de studio's, werkplekken en in onze veertien uitgebreiden werkplaatsen. In de Mediatheek en de Academie Winkel kun je terecht voor het lenen of kopen van boeken, studiemateriaal en basismaterialen. 

Vooropleidingeisen

Om ingeschreven te kunnen worden voor de opleiding Vormgeving dien je aan één of meer van de volgende vooropleidingseisen te voldoen.

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Onvoldoende vooropleiding

Ook met onvoldoende vooropleiding kun je worden toegelaten tot de opleiding Vormgeving op grond van 'uitzonderlijk talent' en een goede prestatie in een Multiculturele Capaciteitentest Hoger Onderwijs (NOA). De test geeft aan of je HBO werk- en denkniveau hebt. De kosten van deze test zijn voor eigen rekening. Na de toelating op grond van Exceptioneel talent ontvang je van de ondersteuner van de opleiding een uitnodiging voor het maken van de test.

Toelating en aanmelding

 • Stap 1 Inschrijven

  Je meldt je via Studielink voor de opleiding Vormgeving. Na aanmelding wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding.

 • Stap 2 Toelatingsexamen

  De opleiding Vormgeving heeft 2 rondes voor het toelatingsexamen. Het toelatingsexamen is verplicht voor alle aanmelders.

Deadlines

Je aanmelding moet in studielink ontvangen zijn vóór 1 mei 2024. Na 1 mei 2024 is aanmelding voor het studiejaar 2024-2025 niet meer mogelijk. Deadline voor het uploaden van je portfolio voor ronde 1 is 1 mei 23.59 uur.

Nb: voeg [email protected] toe aan je mailcontactlijst. Zo komen onze berichten niet in de spam terecht en mis je geen deadlines.

Ronde 1

Na aanmelding krijg je toegang tot Hanze Aanmeld Minerva en ontvang je de eisen voor de eerste ronde. Je wordt gevraagd om je portfolio als 1 samengevoegde PDF te uploaden van max. 50mb. Het portfolio moet bevatten:

 • Motivatiebrief
 • CV
 • Portfolio

Klik hier voor alle eisen.

Deadline uploaden ronde 1 document:
EU/EEA: bij voorkeur ontvangen wij je ronde 1 document na aanmelding, maar uiterlijk 30 april 2024 23.59 uur in Hanze Aanmeld.

Ronde 2

 

 • Thuisopdracht + Interview

Op basis van je portfolio en motivatiebrief ontvang je een uitnodiging voor ronde 2, je wordt uitgenodigd voor de eerst volgende beschikbare datum, voor de tweede ronde van het Toelatingsexamen of je ontvangt een afwijzingsbrief per e-mail.

De tweede ronde bestaat uit een thuisopdracht en een interview. Een 2e toelatingscommissie beoordeelt of jij een geschikte kandidaat bent voor de opleiding.  Van belang zijn je Creërend vermogen, Vermogen tot kritische reflectie, Vermogen tot groei en vernieuwing en je Omgevingsgerichtheid. 

Meegewogen in het advies van de toelatingscommissie 2e ronde worden: de thuisopdracht en het gesprek, maar ook het portfolio en de motivatiebrief vanuit de eerste ronde worden nogmaals bekeken door de 2e commissie. De vraag is of jij een open houding hebt en nieuwe dingen wilt leren. Doorslaggevend is of jij de potentie toont om uit te groeien tot een vormgever.

Let op: als je voor beide ronden van het toelatingsexamen slaagt dien je week 35 (26-30 augustus) in 2024 te reserveren voor de introductie!

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding. 

Stel je vraag

Locaties

 • Academie_Minerva_zuiderdiep_groningen_locatie.jpg

  Academie Minerva (locatie Zuiderdiep)

 • Academie_Minerva_praediniussingel_groningen_locatie.jpg

  Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst

Organisatie

Meld je aan via Studielink