Ben jij de artiest van de toekomst?
- Bachelor
- Voltijd
Ben jij de artiest van de toekomst?
Ben jij de artiest van morgen? Speel je in een band, produceer je tracks of ontwerp je de posters? Ben je betrokken bij een festival of actief in het maken van clips? Wij leren je hoe je hier je werk van maakt; als interdisciplinaire en ondernemende artiest die vernieuwende artistieke concepten ontwikkelt op het snijvlak van sound, visuals en media.
Als autonome kunstenaar ga jij tijdens je studie al aan de slag met je eigen praktijk. Bijvoorbeeld tijdens Offcourses, met opdrachten via het Projectbureau en tijdens het vak Professional Practices. Door direct te werken in de kunstwereld kun je maatschappelijke impact creëren. Zo vormt Academie Minerva voor jou de springplank naar de toekomst.
Je werkt vanuit je eigen ambitie én vanuit betrokkenheid bij jouw publiek en de samenleving. Je wil impact creëren met het verhaal dat jij te vertellen hebt en daarmee een bijdrage leveren. Dat doe je zelden helemaal alleen. Om jouw projecten te realiseren werk je samen met anderen die kunnen helpen met de dingen waar je zelf (nog) minder in thuis bent. Je leert binnen een gemeenschap en inspireert elkaar. Naast colleges en workshops biedt de opleiding je persoonlijke begeleiding. Onze afgestudeerden komen als artistieke professionals in verschillende gebieden terecht. Ze staan bijvoorbeeld op het podium, schrijven songs, maken tracks, maken bijbehorende clips of visuals, ontwikkelen festivals, kleden die aan, of hebben een podcast of website waarin ze zichzelf of anderen presenteren. Soms als éénpitter maar ook vaak in collectieven of wisselende samenwerkingen. Het maken voor een publiek staat centraal in deze brede, interdisciplinaire opleiding. Je raakt je publiek met jouw verhaal. Zo creëer je impact. Je volgt deze, voor Nederland unieke opleiding, aan Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, onderdeel van Academie Minerva in Groningen.
Tijdens de propedeuse leer je op basisniveau te werken aan de kerntaken en competenties van het opleidingsprofiel. De ontwikkeling hierin wordt getoetst door middel van opdrachten en assessments. Je werkt parallel aan zowel een vrij te kiezen eigen project als aan een verplicht groepsproject. Je werkt in totaal aan 6 verschillende groepsprojecten: Clan, Pitch, Try, Lead, Tell en Show.
In het tweede jaar begin je met het kernprogramma. Daar leer je een concept uit te werken, ontwerponderzoek te doen en een subsidieaanvraag te verzorgen. Je leert over de theorie van deze onderwerpen en je past ze toe voor je eigen praktijk. Vervolgens ga je aan de slag met je profilering. Hier verdiep je je kennis en vaardigheden op basis van jouw gewenste beroepspraktijk. Ook kies je in het tweede jaar één van de drie leeromgevingen waarin je uit verschillende vertrekpunten werkt aan je beroepspraktijk; productiehuis, lab, verdieping.
Het derde jaar speelt zich buiten de muren van de Academie voor Popcultuur af. Je gaat een half jaar een minor volgen (of op een andere manier 30 EC aan studiepunten verzamelen) en je loopt een stage in het werkveld. Je werkt gedurende je stage in het werkveld onder begeleiding van professionals. We hebben stagiaires gehad bij onder meer: Wisseloord studio's, Into the Great Wide Open, Pinkpop, Productiehuis Paradiso, A Million Faces, Idols, Neushoorn, Vera, Worm, Universal, Excelsior, #BOOS en Geschikte Gasten.
Het afstuderen beslaat het volledige vierde jaar. je studeert af als artistiek ondernemer met een zelfgekozen project dat je presenteert aan een publiek. Je doorloopt alle stappen van visieontwikkeling tot realisatie en toekomstplan.
We werken actief om je uitdagingen te bieden, in jouw leerbehoeften te voorzien, je goed te begeleiden en om je dicht bij de professionele beroepspraktijk te brengen. Niet in traditionele klassen maar in communities of learners waarin je elkaar ook onderling scherpt, stimuleert en vooruit helpt met feedback en ideeën. Je leert onderzoekend te werk te gaan, een visie te ontwikkelen op jouw plek als artiest en om onderbouwde keuzes te maken bij het ontwikkelen, organiseren en realiseren van je projecten. Op die manier kom je er goed achter waar je staat en wat je volgende stappen zijn. Je coaches zijn ervaren docenten die daarnaast vaak ook hun eigen praktijk hebben. Dit maakt de grens tussen onderwijs en beroepspraktijk zo klein mogelijk.
Door het jaar heen zijn er diverse excursies, trainingen, workshops en colleges van docenten en gastdocenten uit de praktijk op allerlei relevante terreinen. Zo werk je aan je professionele netwerk.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!
Om aan deze opleiding te beginnen is het belangrijk dat je al enige ervaring hebt in een bepaalde richting. Je zingt bijvoorbeeld in een band, ontwerpt posters, maakt clips of bent betrokken bij de organisatie van een festival. Vanuit die basis ontdek je tijdens deze bachelor waar je echt goed in bent en waar je mee verder wilt. Je moet daarvoor wel een sterke motivatie en discipline hebben. Wij bieden je de leeromgeving, reiken je kennis aan en coachen je in het verwerven van benodigde vaardigheden en houdingsaspecten. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Je ontwikkelt je talent, je leert om zelfredzaam te zijn en je ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om je eigen project van begin tot eind uit te voeren, alleen, met medestudenten of met professionals. Je netwerk groeit, omdat je collega's uit het creatieve netwerk overal ontmoet. Je carrière begint binnen de muren van de academie, maar voordat je klaar bent, ben je al een eind op weg in het culturele veld.
Overweeg je te gaan studeren aan de Academie voor Popcultuur, dan is onderstaande informatie van belang. Je kunt hier lezen hoe de toelatingsprocedure is ingericht en wat wij van je verwachten.
Om toegelaten te kunnen worden moet je voldoen aan de toelatingseisen en het studentprofiel (zie onderstaande) en moet je het intake-assessment met een voldoende beoordeling afronden. Daartoe lever je een dossier aan volgens de instructies op deze pagina.
Direct toelaatbaar
De toelatingen vinden plaats op:
Wanneer je voldoet aan de onderstaande toelatingseisen en het studentprofiel kun je je inschrijven via Studielink. Daarmee meld je je aan voor de opleiding, voor je studiefinanciering en de intake voor de Academie voor Popcultuur.
De student aan de Academie voor Popcultuur:
Vragen over aanmelden en toelatingen? Mail naar: [email protected]
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Achter de Hoven 23, 8933 AG Leeuwarden
Praediniussingel 59, 9711 AG Groningen
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen