Een toekomst als veelzijdig muziek-professional
Vimeokanaal C&M- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaren
Een toekomst als veelzijdig muziek-professional
Vimeokanaal C&MAls student Compositie & Muziekproductie word je opgeleid tot componist, songwriter of producer, of een combinatie daarvan. Je houdt je bezig met het componeren en realiseren van muziek.
Het hele jaar door organiseren we vele verschillende interessante projecten en producties binnen onze afdelingen: muziekproducties, orkestprojecten, muzikale projectweken, samenwerkingsprojecten met de kunstacademie, de dansacademie, externe partners en nog veel meer. Je werkt samen met je mede-studenten en in verschillende contexten, zodat jij je nog beter kunt ontwikkelen.
Je speelt in een band en jij schrijft de nummers. Bij cd's luister je altijd naar hoe het gemaakt is. Wanneer zet de gitaar in, hoe is de klank van de drums, hoe zijn de beats geprogrammeerd? Misschien zit je zelf wel avonden lang beats te programmeren op je computer. Of je speelt piano en schrijft kleine composities voor jezelf of voor anderen die een instrument bespelen of zingen. Wanneer je naar een film kijkt of een game speelt, merk je dat je meer let op de muziek dan op het verloop van het verhaal. Kortom, je bent erg geïnteresseerd in de compositie van de muziek, misschien wel meer dan het vertolken of spelen ervan. Herken je jezelf hierin, dan heeft Compositie & Muziekproductie je veel te bieden.
Als student Compositie & Muziekproductie word je opgeleid tot componist, songwriter of producer, of een combinatie daarvan: je houdt je bezig met het componeren en realiseren van muziek.
Het werkveld waarin je na je studie terecht komt is voortdurend in ontwikkeling, terwijl grenzen tussen muzikale stijlen vervagen. Binnen de opleiding werk je daarom in zeer uiteenlopende genres en kom je in aanraking met alle facetten van de beroepspraktijk van de moderne muziekprofessional. Vanuit deze basis van compositie, productie, songwriting en toegepaste compositie kun je je in de bovenbouw specialiseren.
Naast de vaste docenten – die ook allemaal in de beroepspraktijk actief zijn – krijg je gastlessen van vooraanstaande producers en componisten.
Je werkt in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en individuele feedback. Onze studenten en alumni zijn succesvol bezig met hun beroep op verschillende plekken in de muziekindustrie, nationaal en internationaal.
Benieuwd naar de mening van studenten naar deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk dan de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.
NB: Compositie en Muziekproductie is formeel een major binnen de bachelor muziek. De cijfers op Studiekeuze123 gelden voor de gehele bacheloropleiding en zijn niet gespecificeerd per major.
Hoofdvakken
De studie Compositie & Muziekproductie kent vier hoofdvakken en een aantal ondersteunende
vakken. De eerste twee jaar van de studie volg je alle vakken - dus ook de vier hoofdvakken. Vanaf het derde jaar specialiseer je je in één van de hoofdvakken:
Propedeuse
De basis van je opleiding bestaat uit het uitbreiden van je theoretische en praktische kennis. Je krijgt onder meer les in compositie, arrangeren, songwriting en studioproductie. Je maakt kennis met muziekmanagement en houdt je bezig met composities en sound design voor film en media.
Hoofdfase
Je brengt een deel van je opleiding door in de modern ingerichte studio’s van het conservatorium. Door de samenwerking met de afdelingen Jazz en Klassieke Muziek kunnen jouw composities worden uitgevoerd en doe je meteen praktijkervaring op. Vanaf het derde jaar kun je kiezen voor een van de afstudeerprofielen: instrumentale compositie, songwriting en toegepaste compositie voor de media of productie. Een combinatie is ook mogelijk. In het vierde jaar studeer je hierop af. Het programma is zeer gevarieerd en wordt aangereikt in werkcolleges, workshops, practica, individuele lessen en projecten waaraan je alleen of met medestudenten werkt. Naast de vaste docenten – die ook allemaal in de beroepspraktijk actief zijn – krijg je ook gastlessen van vooraanstaande producers en componisten.
Wanneer je afgestudeerd bent, heb je jezelf ontwikkeld als veelzijdig muziekprofessional en je kunt aan de slag op het gebied van compositie, productie en songwriting of een combinatie van deze vakgebieden. Jouw werk kan bijvoorbeeld te horen zijn in concertzalen, op poppodia, danceclubs, bij mensen thuis (bijv. via Spotify) of in mediaproducties. Je werkt in een (geluids- en audiovisuele) studio, maar eventueel ook in het theater, museum of in een concertzaal.
Je maakt muziek in het instrumentale en vocale idioom, maar ook in de elektronische klankwereld ben je thuis. Je hebt een heel zelfstandig beroep, ongeacht of je componerend of producerend bezig bent, maar je werkt ook veel samen, bijvoorbeeld met regisseurs, choreografen, artiesten, instrumentalisten of kunstenaars. Bovendien moet je in een vakgebied dat zich voortdurend ontwikkelt, snel en op eigen initiatief kennis en vaardigheden opdoen.
Voor de opleiding Compositie & Muziekproductie (C&M) is per jaar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wij zijn op zoek naar sterk gemotiveerde, getalenteerde en eigenzinnige muziekbedenkers met zowel diepte (kwaliteit van het werk wat je laat horen) als breedte (een aantoonbaar brede muzikale belangstelling en kennis).
Kandidaten hebben vaak een eigen muzikale voorkeur of expertise, een genre waarin je tot nu toe vooral actief bent geweest. Maar we willen ook graag horen wat er gebeurt als je iets schrijft in een stijl waar je misschien nog niet zo goed in thuis bent. We willen horen wat je maakt, of het nu instrumentale stukken, popsongs, danceproducties, filmmuziek of soundscapes zijn. We vinden het belangrijk dat je werk in duidelijk verschillende genres laat horen. Zorg dus voor diversiteit in de stukken die je instuurt voor je toelatingsexamen.
Een gedegen basiskennis van notenschrift, muziektheorie en solfège is noodzakelijk om toegelaten te worden. Wij bieden diverse mogelijkheden (onder andere crashcourse en oefenexamens) om je te helpen je hierop voor te bereiden. Daarnaast verwachten we basiskennis van het werken met een DAW (muzieksoftware) in een homestudio en affiniteit met muziektechnologie.
Data toelatingsexamens