Docent Muziek

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Music
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Kunst en Cultuur
 • Onderwijs en Opvoeding

Wil jij anderen inspireren met muziek? Maak je graag samen muziek? Sta je open voor allerlei stijlen/ kunstdisciplines en manieren van muziek maken? Dan is Docent Muziek de opleiding voor jou! Want de opleiding Docent Muziek is een studie die je opleidt tot een veelzijdig muzikant en muziekdocent met een persoonlijk Artistiek Profiel. Je bent muziekmaker die interdisciplinair kan werken en thuis is in verschillende muziekstijlen. Je leert meerdere muziekinstrumenten bespelen en bent in staat om groepen muzikaal te leiden. Je doet mee aan muziekproducties en projecten. Je krijgt bij ons de ruimte om de opleiding af te stemmen op je eigen ideeën en ambities. Zo word je de muziekdocent die jij wilt zijn!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Kerndocenten

Sla over

Over deze studie

Bij onze opleiding Docent Muziek vinden we het belangrijk om met en van elkaar te leren. We werken daarom vaak met alle jaren door elkaar heen in projecten en werkgroepen. Daarnaast heb je ook lessen samen met studenten van de Bachelor Muziek, waardoor iedereen elkaar op onze school kent.

Ook hebben we regelmatig een DoMu-Talk waarin je actuele informatie over het onderwijs en de planning krijgt. Hier komen zo nu en dan ook gasten om te vertellen over een inspirerend onderwerp. 

Je krijgt les van docenten die midden in het werkveld staan. Ze geven bijvoorbeeld muziekles op toonaangevende scholen in het Noorden of zijn gerenommeerde musici of muziekmakers die op veel verschillende plekken toffe projecten doen.

Met onze opleiding Docent Muziek staan we midden in het werkveld en hebben we een breed netwerk van partners waar vaste samenwerkingen zijn en regelmatig nieuwe ontstaan.

Je wordt opgeleid tot Muziek Docent. Een muziekdocent van deze tijd die ontzettend veel kan en zich gemakkelijk en soepel kan bewegen in diverse (muzikale) contexten. Dat kunnen onze studenten en alumni. Allemaal op hun eigen unieke manier in het brede muzikale werkveld. Maar twee dingen komen altijd terug. Ze werken met Muziek en met Educatie. Logisch, ze zijn immers Docent Muziek!

Daarom is onze opleiding gebaseerd op 2 hoofdpijlers: Educatie Maken en Muziek Maken.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat jij de ruimte hebt voor je eigen profilering, vandaar Keuzes Maken. En zoals aan het begin genoemd, werken we graag samen met z’n allen in Projecten Maken! Bij de opleiding Docent Muziek word je uitgedaagd om zelf aan het roer te staan van je ontwikkeling zodat jij op jouw manier betekenisvol bent voor de wereld om je heen. Een maker in de samenleving.  

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is uitgeroepen tot een topopleiding in de Keuzegids hbo 2024 én is bekroond met een zilveren medaille door Elsevier Beste Studies 2023.

Kom meer te weten over de keuzegids
 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten naar deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk dan de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl. 

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Een speerpunt van onze opleiding is het Artistiek Profiel in Muziek Maken. Binnen het Artistiek Profiel profileer jij je namelijk als muziekmaker. Dit kan zijn als musicus, bijvoorbeeld Artistiek Profiel Jazz Gitaar, maar ook als Dirigent of Muziekproducer/componist. Ook bestaat de mogelijkheid om een gecombineerd Artistiek Profiel vorm te geven, bijvoorbeeld: Trompet/Muziekproductie. Jij komt binnen met een eigen Artistiek Profiel, dit ontwikkel je vervolgens door de jaren heen tot een profiel dat gaat over wie jij als muziekmaker bent.

Topopleiding
Onze opleiding Docent Muziek heeft het predicaat ‘Topopleiding’. Dit betekent dat we landelijk goed scoren en dat onze studenten zeer tevreden zijn over de opleiding, docenten, studiemogelijkheden en faciliteiten.

Kortom bij Docent Muziek Groningen heb je volop kansen om jezelf te ontwikkelen tot een vernieuwende muziekprofessional!

Wil je ook Docent Muziek worden? Neem dan nu contact op met [email protected]

Domu cirkels def.jpg

Opbouw van de studie

Pien en Hessel over de opleiding

Pien en Hessel over de opleiding.JPG

Pien en Hessel over de opleiding

Na je studie

Met je diploma Docent Muziek heb je een eerstegraads bevoegdheid voor een zeer breed werkveld. Je kan als muziekdocent aan de slag op basisscholen, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Ook muziekscholen zien jou graag komen om instrumentaal muziekonderwijs te geven. Je kan als zelfstandig ondernemer aan de slag en geeft workshops, maakt voorstellingen, of educatief materiaal voor kunstinstellingen, orkesten, concertzalen of musea. Je wordt dirigent of muzikaal leider of musicus voor diverse doeleinden. Met andere woorden: jij doet het werk waar jij goed in bent en waar je enthousiast van wordt! 

Toelating & aanmelding

Om toegelaten te worden tot de opleiding Docent Muziek moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen en doorloop je een toelatingstraject. Het doel van dit traject is om te kijken of er een 'match' tussen jou en de opleiding is. Dit doen we door te kijken naar je (muzikale/artistieke) ontwikkeling, je connectie met educatie en de motivatie om voor onze opleiding te kiezen. Als we constateren dat je voldoende niveau hebt, ben je toelaatbaar. Als we hier twijfels over hebben, maar wel perspectief zien, kunnen we beslissen dat je toelaatbaar bent voor onze vooropleiding. In andere gevallen kunnen we je (nog) niet toelaten. In alle gevallen geven we onze bevindingen en adviezen terug.  

We hebben de toelatingsprocedure uitgebreid beschreven in een pdf die je hieronder kunt downloaden. Lees het document goed door om je zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Download

Theorie-eisen

Data toelatinsexamens

Wat je verder nog moet weten

Vragen?

Stel je vraag

Afdelingshoofd en ondersteuning

Sla over
 • Kees van der Meer

  Hoofd Docent Muziek en Compositie & Muziekproductie

  Kees van der Meer 2020.jpg
 • Brenda Vrieze

  Managementondersteuning

  Foto Brenda.jpg

Algemeen

Interessegebieden

 • Kunst en Cultuur
 • Onderwijs en Opvoeding
Meld je aan via Studielink