De opleiding begint en eindigt met kunst en educatie

 • Bachelor
 • Voltijd
Academie Minerva_Projectweek 2022_Tom van Huisstede_38.jpeg

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Als kunstenaar-docent sta je als makende mens middenin de maatschappij en de wereld. Het artistieke maakproces vormt daarbij de katalysator waarmee je je verhoudt tot de wereld. Je ontwikkelt een eigen artistieke signatuur en wordt daarbij gevoed door wat er speelt in de kunstwereld en daarbuiten. Deze artist-educator staat met een open en nieuwsgierige houding in de wereld.

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Over deze studie

Je wordt opgeleid tot maker-educator die als makende mens midden in de wereld staat. Het artistieke maakproces is de bron waar vanuit je onderwijs verzorgt voor verschillende doelgroepen. Maken en denken gaan hier hand in hand; je wordt voortdurend aangezet om je beeldende werk in een grotere context te plaatsen van bijvoorbeeld de kunstgeschiedenis, kunsteducatie, pedagogiek en kunstfilosofie.

Tijdens je studie combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als maker- educator. Je volgt vakken zoals Studio waar je beeldend werk leert maken en tijdens het vak Kunstgeschiedenissen leer je je werk in een kunsthistorische context te plaatsen. In de Educatiewerkplaatsen word je voorbereid op het werkveld en loop je verschillende stages op scholen maar ook daarbuiten. In de LAB’s verbind je alle vakken aan elkaar en leg je verbanden tussen je beeldende werk als maker, de context en je rol als educator.

Je kunt je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, het aanbod van de Hanze Educatie Academie (HEA), technische cursussen en educatieve projecten. In het 3e jaar heb je de mogelijkheid je studie te verdiepen of te verbreden door te kiezen voor een Minor of een andere opleiding van Minerva of een interdisciplinair programma of half jaar in het buitenland te studeren.

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
WebsiteMinerva_Vrijdag_17.JPG
 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze 123

Dit ga je doen

 • Jaar 1 Propedeuse

  Vanaf het eerste jaar combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als maker-educator. Je maakt beeldend werk, je verdiept je in de kunstgeschiedenissen, loopt een stage in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In het LAB werk je aan het thema duurzaamheid samen met andere studenten en in onze werkplaatsen kun je volop aan de slag om je te bekwamen in allerlei technieken.

 • Jaar 2 Kernfase

  In jaar 2 werk je tijdens het vak Studio aan eigen artistieke werk en leer je om je werk in een kunsthistorische context te plaatsen bij het vak Kunstgeschiedenissen. Als maker-educator leer je tijdens het LAB deze kennis en vaardigheden te delen met verschillende doelgroepen in een buitenschoolse context. Ook doe je een stage naar keuze (keuze stage), dat kan op een school, maar ook in een museum of een andere kunsteducatieve instelling. Tijdens het vak Educatie word je hierop voorbereid. Vanaf jaar twee kan je je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan Off Courses, HEA-aanbod, technische cursussen en educatieve projecten. Je gaat samen met andere studenten in groepen werken aan interdisciplinaire projecten, waarbij maken, denken en delen centraal staan.

 • Jaar 3 Minor en stage

  In jaar 3 volg je net als jaar 2 Studio, Kunstgeschiedenissen, LAB en Educatie. Het LAB in jaar 3 staat helemaal in het teken van het Jonge Kind en Kansengelijkheid. Tijdens het vak Educatie word je voorbereid op de bovenbouwstage in het voortgezet onderwijs (of mbo). Ook in jaar 3 kan je je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, het HEA-aanbod, technische cursussen en educatieve projecten. Verder is er de mogelijkheid om in het derde jaar een Minor te kiezen of een andere opleiding van Minerva of een interdisciplinair programma of een half jaar studeren in het buitenland.

 • Jaar 4 Afstuderen

  In jaar 4 ga je werken aan twee afstudeerprojecten. Je maakt beeldend werk dat bestemd is voor de gezamenlijke tentoonstelling van alle eindexamenkandidaten in juni. Daarnaast voer je een afstudeerproject uit in een zelfgekozen kunsteducatief werkveld. Daar werk je als maker- educator aan een onderzoeksvraag die jouw praktijk of de praktijk van anderen kan verbeteren.

Na je studie

Vervolgstudies

Wil je je kennis nog meer verrijken, dan kun je kiezen voor de Master Kunsteducatie die Academie Minerva met de NHL aanbiedt. Meer informatie hierover vind je op de website van de master: www.hanze.nl/kunsteducatie. Je kunt ook doorstromen naar andere Masters in het HBO of Universiteit.

Tweejarige verkorte opleiding

Voor afgestudeerden in het hbo Kunstvakonderwijs bieden wij ook de tweejarige verkorte opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan. Dit is een voltijd opleiding met een flexibele leerroute.

Aan het werk

Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je aan het werk als docent in de beeldende vakken, CKV, Kunst Algemeen en Kunst Beeldend. Je bent bevoegd om de volgende beroepen uit te oefenen:

 • Vakdocent primair onderwijs
 • Leraar voortgezet onderwijs
 • Leraar middelbaar beroepsonderwijs
 • Leraar voortgezet hoger onderwijs
 • Docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie
 • Cultureel (educatief) ondernemer

Voorzieningen

Studeren bij Academie Minerva betekent onderdeel worden van een tolerante en open, internationale gemeenschap, een community, die midden in de samenleving staat. Vormgevers, beeldend kunstenaars, kunstvakdocenten en performers werken samen in projectweken, externe opdrachten, onderzoek- en innovatiewerkplaatsen. We ontmoeten elkaar in Cantina Minerva, de studio's, werkplekken en in onze veertien uitgebreide werkplaatsen. In de Mediatheek en de Academie Winkel kun je terecht voor het lenen of kopen van boeken, studiemateriaal en basismaterialen. 

Vooropleidingeisen

Om ingeschreven te kunnen worden voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving dien je aan één of meer van de volgende vooropleidingseisen te voldoen:

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Toelating en aanmelding

 • Stap 1 Inschrijven

  Meld je aan voor de opleiding Docent Beeldende Kunst & Vormgeving via www.hanze.studielink.nl. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Na aanmelding wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding

 • Stap 2 Toelatingsexamen

  Na aanmelding in Studielink krijg je toegang tot Hanze Aanmeld waar je wordt gevraagd het volgende te uploaden: - je portfolio (hieronder vind je de richtlijnen voor het portfolio); - je gemaakte thuisopdracht (de opdracht vind je in Hanze Aanmeld); - je motivatie. Tijdens het toelatingsexamen beoordeelt een toelatingscommissie, samengesteld uit minimaal twee docenten en een student, je beeldende capaciteiten. Aan de hand van de verschillende thuisopdrachten die je hebt gemaakt en je portfolio en een opdracht die je op de academie uitvoert, gaat de toelatingscommissie met je in gesprek. Aan bod komen het werk in je portfolio, je motieven om bij onze opleiding te komen studeren en je interesse in beeldende kunst.

Criteria toelatingsexamen

Bij het toelatingsexamen wordt de kandidaat beoordeeld op artistieke aanleg zoals die blijkt uit het portfolio met beeldend werk. Er wordt gekeken naar:

 • Beeldend vermogen
 • Gevoel voor kleur, vorm en materiaal
 • Oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding. 

Stel je vraag

Locaties

 • Academie_Minerva_praediniussingel_groningen_locatie.jpg

  Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

 • Academie_Minerva_zuiderdiep_groningen_locatie.jpg

  Academie Minerva (locatie Zuiderdiep)

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst
 • Onderwijs en Opvoeding

Organisatie

Meld je aan via Studielink