De opleiding begint en eindigt met kunst en educatie

  • Bachelor
  • Voltijd
Academie Minerva_Projectweek 2022_Tom van Huisstede_38.jpeg

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Als kunstenaar-docent sta je als makende mens middenin de maatschappij en de wereld. Het artistieke maakproces vormt daarbij de katalysator waarmee je je verhoudt tot de wereld. Je ontwikkelt een eigen artistieke signatuur en wordt daarbij gevoed door wat er speelt in de kunstwereld en daarbuiten. Deze artist-educator staat met een open en nieuwsgierige houding in de wereld.

Over deze studie

Je wordt opgeleid tot kunstenaar, docent of educator die als makende mens middenin de de wereld staat. Het artistieke maakproces vormt daarbij de katalysator waarmee je je verhoudt tot de wereld. Je leert je uit te drukken in verschillende vormen van beeldende kunst, inclusief de meest moderne vormen van digitale media. Tegelijkertijd leer je hoe je dat kunt overbrengen op groepen leerlingen, studenten en cursisten. Maken en denken gaan hier hand in hand; je wordt met regelmaat aangezet om je beeldend werk in een grotere context te plaatsen van kunstgeschiedenis, kunsteducatie en kunstfilosofie. Daarnaast willen we je bewust maken van de wereld en de maatschappij waarin je leeft, met alle problemen en uitdagingen die daarbij horen. Hoe verhoud jij je daartoe als artist-educator?

Vanaf het eerste jaar combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als docent/ontwerper van educatie. Je maakt beeldend werk en je verdiept je in vakken als Artistiek onderzoek, Kunstgeschiedenis, Kunstbeschouwing, Beroepswerkplaats/Stage, en Onderwijskunde. In onze werkplaatsen kun je volop aan de slag om je met diverse materialen te bekwamen in allerlei technieken. Je kunt je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, technische cursussen en educatieve projecten. Verder is er de mogelijkheid om in het derde jaar een minor te kiezen of kun je een semester studeren in het buitenland. 

Ook binnen de Hanze Educatie Academie zijn er keuzemogelijkheden, dit is een samenwerkingsverband tussen de opleidingen in het educatieve domein binnen de Hanzehogeschool. Deze opleidingen ontwikkelen samen passende leerroutes en maatschappelijk betrokken onderwijs, om toekomstige educatieve professionals beter op te leiden, en om werkzame educatieve professionals bij te scholen en met nieuwe inzichten te inspireren. 

WebsiteMinerva_Vrijdag_17.JPG
  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze 123

Dit ga je doen

  • Jaar 1 Propedeuse

    Vanaf het eerste jaar combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als docent/ontwerper van educatie. Je maakt beeldend werk en je verdiept je onder andere in vakken als artistiek onderzoek, kunstgeschiedenis, kunstbeschouwing, beroepswerkplaats/stage en onderwijskunde. In onze werkplaatsen kun je volop aan de slag om je met diverse materialen te bekwamen in allerlei technieken. Ook zal je in het eerste jaar een onderbouwstage hebben.

  • Jaar 2 Kernfase

    Vanaf jaar twee kan je je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, technische cursussen en educatieve projecten. De OffCourses vormen een belangrijk onderdeel van het curriculum in het tweede en derde jaar. Je gaat samen met andere studenten in groepen werken aan interdisciplinaire projecten, waarbij maken, denken en delen centraal staan. De OffCourses worden begeleid en verzorgd door onze eigen docenten en door gastdocenten. Zij dagen je uit om experimentele en artistieke antwoorden te bedenken op vraagstukken uit hun eigen praktijk. In het tweede jaar doe je ook een keuzestage, dat kan op een school, maar ook in een museum of in een kunsteducatieve instelling.

  • Jaar 3 Minor en stage

    Verder is er de mogelijkheid om in het derde jaar een minor te kiezen of kun je een semester studeren in het buitenland. In jaar 3 doe je een bovenbouwstage in het voortgezet onderwijs (of mbo). Ook vormen de OffCourses een belangrijk deel van het curriculum.

  • Jaar 4 Afstuderen

    Je gaat een stage volgen die aansluit bij je gekozen specialisatie. Ook werk je aan beeldend werk dat bestemd is voor de gezamenlijke tentoonstelling van alle eindexamenkandidaten. Verder voer je een afstudeerproject uit in een zelfgekozen segment van het werkveld.

Na je studie

  • Vervolgstudies

Wil je je kennis nog meer verrijken, dan kun je kiezen voor de Master Kunsteducatie die Academie Minerva met de NHL aanbiedt. Meer informatie hierover vind je op de website van de master: www.hanze.nl/kunsteducatie. Je kunt ook doorstromen naar andere Masters in het HBO of Universiteit.

  • Tweejarige verkorte opleiding

Voor afgestudeerden in het hbo Kunstvakonderwijs bieden wij ook de tweejarige verkorte opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan. Dit is een voltijd opleiding met een flexibele leerroute voor instromers. 

Aan het werk

Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je aan het werk als docent in de beeldende vakken, CKV, Kunst Algemeen en Kunst Beeldend. Je bent bevoegd om de volgende beroepen uit te oefenen:

  • Vakdocent primair onderwijs
  • Leraar voortgezet onderwijs
  • Leraar middelbaar beroeps onderwijs
  • Leraar voortgezet hoger onderwijs
  • Docent beroepsonderwijs en volwasseneducatie
  • Cultureel (educatief) ondernemer
Academie Minerva_Projectweek 2022_Dag 3_Tom van Huisstede_41.jpeg

Voorzieningen

Studeren bij Academie Minerva betekent onderdeel worden van een tolerante en open, internationale gemeenschap, een community, die midden in de samenleving staat. Vormgevers, beeldend kunstenaars, kunstvakdocenten en performers werken samen in projectweken, externe opdrachten, onderzoek- en innovatiewerkplaatsen. We ontmoeten elkaar in Cantina Minerva, de studio's, werkplekken en in onze veertien uitgebreide werkplaatsen. In de Mediatheek en de Academie Winkel kun je terecht voor het lenen of kopen van boeken, studiemateriaal en basismaterialen. 

Vooropleidingeisen

Om ingeschreven te kunnen worden voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving dien je aan één of meer van de volgende vooropleidingseisen te voldoen:

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Toelatingsronde

Deadline om documenten te uploaden: 20 augustus
Toelatingsgesprekken: 25 augustus

Toelating en aanmelding

  • Stap 1 Inschrijven

    Meld je aan voor de opleiding Docent Beeldende Kunst & Vormgeving via www.hanze.studielink.nl. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Na aanmelding wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding

  • Stap 2 Toelatingsexamen

    Na aanmelding in Studielink krijg je toegang tot Hanze Aanmeld waar je wordt gevraagd het volgende te uploaden: - je portfolio (hieronder vind je de richtlijnen voor het portfolio); - je gemaakte thuisopdracht (de opdracht vind je in Hanze Aanmeld); - je motivatie. Tijdens het toelatingsexamen beoordeelt een toelatingscommissie, samengesteld uit minimaal twee docenten en een student, je beeldende capaciteiten. Aan de hand van de verschillende thuisopdrachten die je hebt gemaakt en je portfolio en een opdracht die je op de academie uitvoert, gaat de toelatingscommissie met je in gesprek. Aan bod komen het werk in je portfolio, je motieven om bij onze opleiding te komen studeren en je interesse in beeldende kunst.

Criteria toelatingsexamen

Bij het toelatingsexamen wordt de kandidaat beoordeeld op artistieke aanleg zoals die blijkt uit het portfolio met beeldend werk. Er wordt gekeken naar:

  • Beeldend vermogen
  • Gevoel voor kleur, vorm en materiaal
  • Oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding. 

Stel je vraag

Locaties

  • Gebouw Academie Minerva locatie Praediniussingel

    Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

  • Gebouw Academie Minerva locatie Zuiderdiep

    Academie Minerva (locatie Zuiderdiep)

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst
  • Onderwijs en Opvoeding

Organisatie

Meld je aan via Studielink