'Ik geef les aan leerlingen van de basisschool, middelbare school en zelfs aan docenten'

  • Alumnus aan het woord
dbkv_susanne 2.jpeg

Na mijn afstuderen ben ik als zelfstandig kunstenaar aan het werk gegaan. Ik mocht een performance maken tijdens een voorstelling op Noorderzon en exposeren in Galerie Noord. Vrij kort daarna ben ik aan het werk gegaan bij het projectbureau van Academie Minerva en als studiebegeleider bij de Docentenopleiding van Minerva. Daarnaast werk ik ook als kunstenaar in het onderwijs bij VRIJDAG. 

Ik werk twee dagen voor Minerva, twee dagen voor VRIJDAG en één dag in mijn eigen atelier. Voor het projectbureau van Minerva begeleid ik studenten die een kunstwerk mogen maken voor organisaties buiten Minerva. Bijvoorbeeld het UMCG. Ook mocht ik het randprogramma voor de eindexpositie coördineren. Bij VRIJDAG geef ik les aan leerlingen van de basisschool, middelbare school en zelfs aan docenten. Gevarieerd dus! 

Voor het maken van eigen werk moet ik zelf tijd vrijmaken. Daarom vind ik het belangrijk om één dag in de week op het atelier te zijn. En als er een groter project aankomt waar ik meer tijd aan moet besteden werk ik in de avonden of het weekend door. Binnenkort mag ik een residentie doen bij Into Nature en gelukkig houden zowel VRIJDAG als Minerva daar rekening mee. 

De tijd als student op Minerva vond ik geweldig maar soms ook intens. Het voelde als thuiskomen omdat ik eindelijk op een plek terecht kwam waar ik de ruimte had om echt mezelf te zijn. Die ruimte en veiligheid wordt gecreëerd door de docenten maar vooral ook door studenten. 

Tijdens de kunstacademie word je als kunststudent regelmatig met jezelf geconfronteerd. Doordat je in staat moet zijn om je werk te presenteren, maar ook kritiek en feedback te ontvangen. Ik heb op de opleiding geleerd om een open houding aan te nemen en feedback te geven en te ontvangen. En om goed te kijken. Ook naar wat en waarom anderen maken en om daar vervolgens over in gesprek te gaan.