Studiebenodigdheden

WebsiteMinerva_highres_68.JPG

Lees hier meer over de boeken en materialen die je voor de propedeuse van de studie Autonome Beeldende Kunst moet en mag aanschaffen. Ook lees je meer over de aanschaf van een geschikte laptop.

Literatuurlijst

Verplicht

  • Honour, Hugh & Flemming, John, 'Algemene kunstgeschiedenis', Amsterdam: Meulenhof, ISBN 9029066210, meest recente druk.
  • Honour, Hugh & Flemming, John, 'A World History of Art', Laurence King Publishing 2009, 7the revised edition
WebsiteMinerva_Vrijdag_60.JPG
  • Straten, Roelof van, 'Inleiding in de iconografie', Bussum: Coutinho 2002, 5de geheel herziene druk, ISBN10: 9062832806 en ISBN13: 9789062832804
  • Straten, Roelof van, 'An Introduction to Iconography'. Gordon & Breach, Reading 1994, ISBN-10: 288124601X ad ISBN-13: 978-2881246012 (also available in German: Einführung in die Ikonographie, Berlin: Dietrich Reimer Verlag, 1989)
  • Herschell B. Chipp, 'Theories of Modern Art', University of California Press, Berkeley, 1968

Aanbevolen

Stiles, Kristine & Selz, Peter 'Theories and documents of Contemporary Art' A sourcebook of artists writings, University of California Press, Berkeley, 1996, ISBN: 9780520257184 

Materiaallijst

Je gaat werken in alle domeinen en media. Houdt er dus rekening mee dat je in de loop van het eerste jaar voor al die verschillende media en technieken basismaterialen dient aan te schaffen. Je zorgt dus voor je eigen materialen voor de verschillende lessen. Bij de eerste les van elk vak krijg je te horen wat je precies nodig hebt.

WebsiteMinerva_highres_59_materiaal.JPG

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een schetsboek of dummy bij je hebt en wat basis tekenmateriaal als potloden en markers en een notitieboek en schrijfmateriaal. Maar je zult ook penselen nodig hebben, acrylverf, houtskool, schilderstape, hobbymesjes en natuurlijk tekenpapier. Alle basismaterialen kun je tegen aanschaffen in de academiewinkel. Materialen die je in de werkplaatsen gebruikt, zoals hout, klei, gips, siliconen, metaal, fotopapier, drukinkten en dergelijke, kun je in de betreffende werkplaatsen kopen.

Een eigen (spiegelreflex) fotocamera is zeer nuttig. Als je die nog moet aanschaffen, wacht daar dan even mee totdat je precies weet wat voor jou het meest geschikt is. Tot je een eigen camera hebt kun je een camera lenen bij de fotografiewerkplaats. Dat geldt ook voor een videocamera. Wat je precies allemaal nodig zult hebben hangt sterk af van wat je gaat maken. En dat weten we nog niet. En jij vast ook niet. Houd daar dus rekening mee!

Laptop

Voor ABK-studenten is de aanschaf laptop is niet verplicht. Aangezien er steeds meer digitaal gewerkt wordt, worden studenten ABK wél geadviseerd om tot de aanschaf van een laptop over te gaan. Er kan gekozen worden voor een Apple MacBook Pro. Daarnaast kan ook gekozen worden voor een Windows laptop, waarbij deze aan de volgende minimale eisen moet voldoen:

  • minimaal Intel Core i5 processor,
  • 8GB RAM geheugen,
  • 500GB HDD.
WebsiteMinerva_highres_35_laptop.JPG

Voor sommige toepassingen worden speciale eisen gesteld aan de hardware van het systeem, zoals intern geheugen en videokaart. Bij de aanschaf van een Windows laptop zal de student dus extra aandacht moeten geven aan de systeemeisen van de toepassingen die hij gaat gebruiken. Voor persoonlijk advies en bij twijfel kunnen studenten terecht bij de Mediawerkplaats. Microsoft Office 2016 is voor alle studenten gratis te downloaden via portal.office365.com. Iedere student en medewerker heeft een Office 365 account tot zijn beschikking. Hierbij hoort ook een OneDrive opslag capaciteit van 1Tb. Studenten kunnen veel softwarepakketten tegen gereduceerd tarief aanschaffen. Bij http://surfspot.nl kun je naast een grote hoeveelheid diverse software ook korting krijgen op Apple hardware, zoals een Macbook. Wacht met de aanschaf van software en hardware via http://surfspot.nl totdat je inloggegevens voor de website hanze.nl en mail hebt ontvangen. Met die inloggegevens kun je je aanmelden bij surfspot.nl. Eenmaal ingelogd kun je via surfspot.nl ook naar de online Apple store waar je tot 10% korting krijgt op de aanschaf van een Macbook en Apple software.