Noorderlijke delegatie filmmakers naar Cannes

  • Nieuws
jonna_filmmaker_minerva.jpg

Op het internationale filmfestival Filmapalooza in Hollywood, zijn filmmakers uit Friesland en Groningen met de films TANDEM, PLONS en HAP in de prijzen gevallen. De filmmakers van TANDEM mogen nu naar het prestigieuze Cannes Filmfestival van 16 tot 27 mei.

De films zijn gemaakt naar aanleiding van het 48 Hour Film Project dat in steden over de hele wereld wordt georganiseerd. Johanneke Dijkstra (docent Academie Minerva) en Danny Zwols (oud-student Minerva Academie Voor Popcultuur) hebben deze respectievelijk gewonnen in Eindhoven en Groningen, waardoor de films vervolgens doorgingen naar het festival in Los Angeles. Het doel van de competitie was om in 48 uur tijd een korte film te schrijven, filmen en monteren met een aantal verplichte elementen meegegeven door de organisatie. Johanneke Dijkstra: “Een enorme uitdaging, maar ontzettend leuk om met een aantal kaders en zo’n kort tijdsbestek iets tofs te maken.” 

TANDEM

PLONS werd genomineerd voor ‘Best Acting Ensemble’ en HAP ging er vandoor met ‘Best Use Of Prop’. TANDEM werd zelfs geselecteerd voor het prestigieuze Cannes Filmfestival. In mei pakken de filmmakers weer de koffers, dit keer op weg naar Cannes. Vanuit Academie Minerva, en dan met name de Academie voor Popcultuur, werkten Julie Tuinman, Attie Gorter, Johannes Peetsma, Johanneke Dijkstra, Danny Zwols, Johnno Gerritsen, Elya Dijk, Richte Westerman en Daan Noordhoek mee aan de film TANDEM. 

De filmcrews bestonden uit meerdere oud-studenten van Academie Minerva, die allemaal filmlessen hebben gevolgd van docent en filmmaker Johanneke Dijkstra: "Er is enorm veel talent aanwezig op Minerva en ik vind het mooi om te zien dat dit steeds zichtbaarder wordt. Ook als filmcommissioner bij Screen Noord zet ik het filmlandschap van het Noorden op de kaart. Mensen aan elkaar verbinden, en dat daar dan zulke mooie dingen uit ontstaan, dat is het mooie van mijn werk!" 

Minerva Academie Voor Popcultuur: 
Danny Zwols, Attie Gorter, Mendel Bij De Leij, Corne de Wolf, Jordi Meijerink, Annelies Visser, Johannes Peetsma, Johnno Gerritsen, Elya Dijk, Vera Woldhek, Richte Westerman en Daan Noordhoek. 

Autonome Beeldende Kunst:  
Cezara Gurau en Julie Tuinman 

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst

Organisatie