KKNN Kenniscafé

 • Evenement
KennisCafe KKNN.jpg
 • Datum
  • datum

 • Tijd
  • starttijd

  • eindtijd

 • Locatie

  Dorpshuis Gasselternijveenschemond

  locatie

Hoe gaan andere landen in Europa om met het verdwijnen van basisvoorzieningen? Met welk beleid proberen zij hun basisvoorzieningen in het landelijk gebied te behouden? En wat kunnen we met voorbeelden uit landen waar de afstand tot voorzieningen groter is dan in Nederland?

Tijdens het derde kenniscafé in een reeks over basisvoorzieningen presenteren Bettina Bock (RUG) en Tialda Haartsen (RUG) hun recent gepubliceerde internationale vergelijking van beleid voor het behoud van basisvoorzieningen in landelijk gebied. Eén van de voorbeelden uit hun onderzoek is van de Deense supermarktketen Dagrofa. Zij hebben specifiek beleid ontwikkeld vanuit de visie dat ook kleine dorpen een winkel verdienen. Jesper Feddersen van Dagrofa legt ons (online) uit hoe zij samen met inwoners dorpswinkels in kleine dorpen ontwikkelen.

Daarnaast zal Henk Hoeve van de Dagwinkel in Gasselternijveen en Aduard vertellen hoe zij inmiddels twee dagwinkels hebben gerealiseerd. Na het aanhoren van de sprekers zullen wij met elkaar in discussie gaan over het internationale beleid en hoe dit toegepast kan worden op onze Nederlandse casussen.

Programma

13.30 Inloop

14.00 Bettina Bock en Tialda Haartsen presenteren hun internationale vergelijking van beleid voor het behoud van basisvoorzieningen in landelijk gebied.

14.45 Jesper Feddersen (online) van Dagrofa

15.00 Pauze

15.30 Henk Hoeve van de Dagwinkels in Aduard en Gasseltenijveen over de realisatie van de dagwinkels.

16.00 In groepen uiteen voor discussie over mogelijkheden in Noord-Nederland van het toepassen van de internationale voorbeelden uit het onderzoek.

16.30 Borrel

17.00 Einde

Locatie
Dorpshuis Gasselternijveenschemond
Noordzijde 165 Gasselternijveenschemond