Winnaar Anner Award ontwikkelt slim kussen voor mensen met dementie

  • Nieuws
Frank Manting
Test e-motion chair.jpg

Frank Manting won dinsdag 6 juni de Anner Award voor de ontwikkeling van de E-Motion Chair. Daarnaast sleepte hij de derde prijs in de wacht bij de Rabo Ondernemersprijs. “Ons product spreekt zo aan dat mensen ons graag verder willen helpen”, vertelt Frank trots.

Foto: Rosan Bloem

“Frank had de hoogste Anner-factor, omdat hij enerzijds een product heeft ontwikkeld dat een grote sociale impact heft. Daarnaast beschikt hij niet alleen over technologische vaardigheden, maar begrijpt hij ook de vereiste zakelijke vaardigheden”, roemde de jury de innovatie. Frank is inmiddels eigenaar van de E-motion Chair en student Engineering aan de Hanzehogeschool. De E-motion Chair is een slim zitkussen voorzien van sensoren dat vanuit beweging in de stoel klachten zoals stress, pijn en frustratie kan detecteren bij mensen met dementie. Het doel van de E-motion Chair is het voorkomen van (woede)-uitbarstingen door oplopende klachten. Het slimme kussen moet dit verhelpen door bewegingen in de stoel te meten, te classificeren en het zorgpersoneel vroegtijdig te waarschuwen. De E-Motion Chair begon als studentenopdracht vanuit het project MOOD-Sense. MOOD-Sense staat voor MOnitoring Onbegrepen gedrag bij Dementie met Sensortechnologie en is een initiatief van onder andere het UMCG en de Hanzehogeschool. In dit project wordt er in samenwerking met zorgprofessionals gekeken naar hoe sensoren kunnen helpen bij het vroegtijdig signaleren van veelvoorkomend onbegrepen gedrag bij mensen met dementie.

Meerwaarde

Frank vertelt met trots over het ontstaan van de E-Motion Chair: “Jan Kleine Deters is een van de onderzoekers vanuit MOOD-Sense. Hij vroeg net na de coronaperiode een aantal studentgroepen om sensoren te ontwikkelen die beweging in een stoel kunnen meten om zo aan te tonen of iemand met dementie pijn heeft of gefrustreerd is. Het groepje waar ik onderdeel vanuit maakte vond dit echt een mooi onderzoek. Binnen een kwartier hadden we de naam voor ons product al bepaald. We wilden vooral iets neerzetten met impact en niet zomaar een schoolproject draaien.”

Na het ontwikkelen van een prototype kwamen de studenten in contact met het bedrijf Innofest. Het bedrijf helpt startups hun innovatie sneller naar de markt te brengen door deze te testen op festivals en in living labs. De ontmoeting met Innofest veranderde veel voor de studenten, vertelt Frank. “Wij kwamen er al snel achter dat bewegen in de stoel kan veranderen door emoties, maar het was wel van belang om deze uitkomst ook in de praktijk te toetsen. Innofest zag de meerwaarde van ons slimme kussen en was bereid om ons verder te helpen. Het testen van ons product op de doelgroep is best lastig, omdat je te maken hebt met kwetsbare mensen. Je wil er zeker van zijn dat alles werkt voordat je mensen met dementie ermee kunt belasten. We moesten dus een andere oplossing bedenken om de E-motion Chair in de praktijk te testen.”

Testen op festivals

Samen met Innofest werd besloten om de innovatie op festivals te testen. Op Into The Great Wide Open op Vlieland en op Eurosonic Noorderslag werden vrijwilligers gevraagd om plaats te nemen op het slimme kussen. Het eerste testmoment vond plaats op Eurosonic Noorderslag in januari 2022. Met de uitkomsten van de test onder de arm, werd de E-Motion Chair verder doorontwikkeld en in september 2022 nogmaals getest op Into The Great Wide Open. “De testen op Eurosonic Noorderslag gaven aan dat het mogelijk is om de gemoedsrust van mensen in kaart te brengen met sensoren. We konden zien dat mensen met stressklachten een verandering in bewegingen lieten zien. Tijdens Into the Great Wide Open hebben we 58 vrijwilligers bewegingen laten uitvoeren die we ook zien bij mensen met dementie die klachten ervaren. Hieruit kwam dat we nauwkeurig deze bewegingen kunnen waarnemen en dat onze prototypes ook robuust zijn.” In eerste instantie zou het onderzoek na één semester aflopen, maar samen met onderzoeker Kleine Deters besloot Frank om er nog een semester aan vast te plakken. “Ik zag de meerwaarde van het product en besloot om met een andere groepje studenten de E-Motion Chair verder te ontwikkelen. Na de tweede studentengroep hebben Jan en ik het samen verder opgepakt onder het lectoraat Sensors & Smart Systems en is de E-Motion Chair verder uitgegroeid naar een onderneming. De reacties die we kregen waren zeer enthousiast. Zo wonnen we in 2022 de Best Testcase Award, een initiatief vanuit Innofest.” In november 2022 kwam minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder langs in de Health Hub in Roden. Zij toonde veel interesse in het MOOD-Sense project en nam ook plaats op de E-motion Chair. Ze sprak lovende worden over de innovatie. 

Pilot

Door het winnen van de Anner Award en de derde plaats bij de Rabo Ondernemersprijs, goed voor dertienduizend euro prijzengeld, kan Frank nu verder met de ontwikkeling van de E-Motion Chair. “We gaan in juli onze eerste pilots draaien met mensen met dementie bij verschillende zorginstellingen. Dat betekent ook dat we de impact gaan meten van onze innovatie. Met de resultaten ontwikkelen we het slimme kussen verder. Het winnen van de Anner Award geeft ons een stukje validatie. Het laat zien dat we goed op weg zijn. We hebben na dinsdag mailtjes ontvangen van geïnteresseerde partijen en gesproken met mensen die ons in contact brengen met stakeholders die ons verder kunnen helpen. Ons product spreekt zo aan dat mensen ons graag verder willen helpen”, vertelt Frank trots.

Over de Anner Award

De Anner Award is een eerbetoon aan een studentondernemer Anner van der Mheen, opgezet in 2011. Anner was een bijzondere, bevlogen ondernemer en student aan de Hanzehogeschool. Tijdens zijn stage werd hij onverwachts ziek en overleed. Om alles waar hij voor stond voort te laten leven, is deze jaarlijkse prijs ingesteld. De Rabo Ondernemersprijs bestaat sinds 2019 en is een initiatief om ondernemerschap te stimuleren. Een aanmoediging om studentondernemers van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen te ondersteunen en te laten groeien.

Interessegebieden

  • Economie en Management
  • Gezondheid en Sport