Hanze Impact Podcast: Toegankelijk­heid van het hbo

  • Onderzoeker aan het woord
HIM Podcast Toegankelijkheid HBO.png

De afgelopen decennia onderging Nederland een proces van onderwijsexpansie: steeds meer mensen volgen een studie in het hoger onderwijs. Maar het blijkt dat het hoger onderwijs in de praktijk een stuk minder toegankelijk is voor bepaalde studentgroepen.

Dit is een artikel uit het Hanze Impact Magazine. Meld je gratis aan!

Aan tafel zitten Elanor Kamans, lector Talentontwikkeling in Hoger Onderwijs en Samenleving, Vera Heijne, Projectleider doorontwikkeling LLO en Arjen Edzes, lector Regionale Arbeidsmarkt. Samen buigen ze zich over de vraag: Waarom slaagt de ene student beter in het hoger onderwijs dan de ander?

Want de afgelopen decennia onderging Nederland een proces van onderwijsexpansie: steeds meer mensen volgen een studie in het hoger onderwijs. Maar het blijkt dat het hoger onderwijs in de praktijk een stuk minder toegankelijk is voor bepaalde studentgroepen. Welke obstakels ervaren zij? Is het de voorbereiding op het HBO die niet optimaal is, of zijn het factoren als achtergrond, ouders, leefomgeving, of zelfbeeld die de doorstromers niet laten slagen? En wat betekent dit voor Nederland als kennisland op de lange termijn?

Luister de podcast