Wil jij kinderen in beweging zetten zowel in als buiten de gymzaal?

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 2 jaar

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Bewegingsonderwijs

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Post-hbo diploma
Startmaanden
Start: februari, september
Studiebelasting
Studiebelasting: 600 uur in totaal
Kosten
Kosten: € 1.250,-
  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding

Na deze leergang:

  • mag je bewegingsonderwijs geven in de groepen 3 t/m 8 van het basisonderwijs.
  • kun je lessen bewegingsonderwijs en bewegingsactiviteiten inrichten, instrueren en organiseren.
  • kun je leerdoelen en leerhulp binnen beweegsituaties bepalen.
  • kun je bewegingsgedrag observeren en bewegingssituaties reguleren.
  • heb je kennis van: (vak)onderwijsconcepten en planning, bewegen in andere contexten, collegiale consultatie, motorische remedial teaching en ongevallen en veiligheid.
  • ben je aanjager van bewegen in en rondom de school en heb je kennis van BISO (bewegen in de schoolomgeving).

Wat ga je leren?

Wil jij kinderen in beweging zetten zowel in als buiten de gymzaal dan is de post-hbo-opleiding 'Leergang Bewegingsonderwijs' iets voor jou. Als vakspecialist ben je een kartrekker in het bewegen in de gymzaal, maar vervul je ook een brugfunctie richting het bewegen in de klas of rondom de school.

Schermafbeelding 2024-06-06 140110.png

Maak kennis met onze leergang! Bekijk de video van onze docenten.

Inhoud

Afgestudeerden van de pabo zijn beperkt bevoegd om voor groep 1 en 2 bewegingsonderwijs te verzorgen. Om groep 3 tot en met 8 bewegingsonderwijs te mogen geven biedt HanzePro de opleiding 'Leergang Bewegingsonderwijs' aan. Deze leergang leidt op tot vakspecialist bewegingsonderwijs in het primair onderwijs. Na het volgen van deze leergang mag je bewegingsonderwijs verzorgen aan groep 3 tot en met 8 waarbij de effectiviteit en kwaliteit van de lessen hoger ligt als de betreffende leerkracht minstens twee dagdelen per week gymles kan verzorgen aan verschillende groepen. Elk kind kan zo op zijn eigen niveau mee doen en plezier beleven aan de les. Gedurende het volgen van de leergang ben je tijdelijk bevoegd om bewegingsonderwijs te geven.

De leergang bestaat in totaal uit drie blokken van ongeveer een half jaar, die achter elkaar gevolgd moeten worden. Instroommomenten zijn september en februari. De studielast is 200 uur per blok, inclusief contacturen en bij de opleiding behorende stages.

Blok 1
Blok 1 heeft als thema: “het aanbieden van activiteiten”. De nadruk ligt er op een veelheid aan eenvoudige bewegingsactiviteiten aan te bieden en te ervaren dat deze activiteiten aan kinderen van verschillende leeftijdsgroepen verschillend gepresenteerd en georganiseerd moeten worden. De volgende aspecten komen aan bod:

  • inrichten, instrueren en organiseren van bewegingsactiviteiten;
  • volgorde binnen de leerlijnen;
  • differentiatie van bewegingsthema’s;
  • 20 stagelessen in groepen 3 tot en met 8.

Blok 2
Het lesgeven in het vak bewegingsonderwijs bestaat niet alleen uit het aanbieden van uitdagende en veilige bewegingssituaties voor kinderen. Kinderen moeten tijdens de lessen ook motorisch, sociaal, emotioneel en cognitief op hun niveau kunnen leren. In blok 2 ligt het accent op het leren en laten leren van kinderen in bewegingssituaties op verschillende niveaus.

  • reguleren van het onderwijsproces;
  • observeren, leerdoelen, leerhulp;
  • ongevallen en veiligheid;
  • 20 stagelessen in groepen 3 tot en met 8.

Blok 3
In voorgaande blokken heeft de cursist veel ervaring opgedaan met betrekking tot het bedenken, geven en aanpassen van bewegingsonderwijs aan basisschoolkinderen. Echter een vakspecialist functioneert ook als lid in het team van de basisschool. Daarom komen in blok 3 de volgende thema’s naar voren:

  • onderwijsconcepten en planning;
  • 30 stagelessen (waarvan 50 procent in groepen 7/8);
  • ontwerpen van bewegingssituaties;
  • bewegingsonderwijs en zorgverbreding

Blok 1, 2 en 3
Bewegen in de schoolomgeving (BISO)
Naast het verzorgen van een verantwoord beweegaanbod tijdens de lessen bewegingsonderwijs, is de vakspecialist mede verantwoordelijk voor het beweegaanbod in de school buiten de muren van de gymzaal/het sportveld. Je bent een aanjager in ‘bewegen in de schoolomgeving’, organiseert verschillende BISO activiteiten en presenteert deze in een portfolio.

  • Positieve gezondheidseffecten benadrukken
  • Samenwerking met gemeente buurt- en sportverenigingen
  • Bevorderen van sportdeelname
  • De schooldag gebruiken om op bewegende wijze actief te leren.


Toetsing van de blokken
Elk blok wordt op verschillende wijze getoetst:

  • Eindgesprek (blok 3);
  • Toetsing van portfolio en bijbehorende opdrachten (alle blokken) ;
  • Opdrachten (alle blokken);
  • Eigen vaardigheid (alle blokken).

Eigen vaardigheid
Als vakspecialist werk je tijdens de blokken aan je eigen vaardigheid. Het kunnen geven van een inspirerend voorbeeld aan de doelgroep is één van de landelijke eisen van de leergang.  Als vakspecialist bewegingsonderwijs zal je een aantal basisvaardigheden leren beheersen. Ook zullen hulpverleningsvaardigheden tijdens de cursus worden ontwikkeld. Deze zijn essentieel om veilige lessen te waarborgen. Daarnaast vereist deelname aan deze opleiding een goede basisfitheid. Gedurende de opleiding sta je wekelijks enkele uren les te geven in de gymzaal, en neem je elke week deel aan een vier uur durende les waarin matig tot intensief bewogen wordt (met name tijdens het onderdeel eigen vaardigheid). Dat betekent voor veel cursisten dat de intensiteit waarin ze bewegen toeneemt ten opzichte van het huidige beweegpatroon. 

Een goed gezonde fysieke gesteldheid is aan te raden voor het succesvol afsluiten van deze leergang.

Medewerking school
We weten uit ervaring dat het soms een heel gepuzzel is om naast een (fulltime) baan aan de stageverplichting te voldoen. Dit vraagt medewerking van de school waar je werkt en van leidinggevenden, zeker als er meerdere groepsleerkrachten tegelijkertijd de opleiding volgen. Het is daarom heel belangrijk dat je de medewerking van de school en leidinggevende hebt. In blok 3 is het bijvoorbeeld van groot belang dat je 50 procent van de 30 stagelessen in de groepen 7/8 geeft. Dit vraagt om goede planning en organisatie.

Filmopname
Het is van belang dat je mag filmen op de stageschool. Voor deze opleiding wordt, voor alle drie de blokken, gevraagd om filmopnames van bepaalde (delen van) lessen te maken en (digitaal) in te leveren bij de docent. Bij aanvang van de leergang vind je een protocol op onze elektronische leeromgeving Blackboard met alles wat je moet weten rondom de filmopnames.

Locaties en tijden
Per blok zijn er 11 of 12 contactmomenten op de woensdagmiddagen. De lestijden zijn meestal van 15.00 – 19.00 uur. De blokken worden op verschillende locaties in Groningen, Friesland en Drenthe gegeven. Een overzicht van mogelijke locaties is te vinden onder praktische informatie.

Kwaliteitstoetsing en registratie
De leergang wordt getoetst en geregistreerd door het ‘Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland’(CPION) en is opgenomen in het Register Post Initieel Stelsel Primair Onderwijs.

Cursisten die de leergang met goed gevolg hebben afgesloten, ontvangen het getuigschrift voor de brede bevoegdheid voor bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs en worden daarnaast geregistreerd door de Stichting Post-hbo Nederland.

Voor wie is deze opleiding

Leerkrachten in het basisonderwijs, zonder brede bevoegdheid voor bewegingsonderwijs.

Wat je nodig hebt:

Pabo-diploma of bezig met de pabo. Affiniteit met bewegingsonderwijs is gewenst. Fysiek gezond zijn. Alle blokken zijn te volgen bij Hanze, te starten bij blok 1. Instromen in blok 2 of 3 is mogelijk, op vertoon van deelcertificaten en beoordelingsformulieren van het voorgaande blok of via een vrijstellingsprocedure.

Met een getuigschrift van een mbo-opleiding sport & bewegen (richting LOBO) of een propedeuse van de ALO, kun je vrijstelling aanvragen voor blok 1. Neem hiervoor contact met ons op via [email protected].

Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Voor de leergang bewegingsonderwijs gelden aanvullende toelatingsvoorwaarden. Via het inschrijfformulier op deze site kun je je online aanmelden voor de opleiding. De leergang bewegingsonderwijs bestaat uit:

Blok 1, blok 2 en blok 3
In verband met de tijdelijke wettelijke bevoegdheid word je automatisch ingeschreven voor de blokken die je nog moet volgen:

Als je nog geen enkel blok hebt gehaald, dan schrijf je je in voor blok 1. We schrijven je dan automatisch ook in voor de blokken 2 en 3. Bij inschrijving wordt gevraagd naar jouw voorkeurslocatie voor blok 1. Aan het eind van blok 1 nemen we contact met je op over de voorkeurslocaties voor blok 2 en blok 3.

Indien je blok 1 al hebt gehaald, dan schrijf je je in voor blok 2. Wij schrijven je dan automatisch ook in voor blok 3. Bij inschrijving wordt gevraagd naar jouw voorkeurslocatie voor blok 2. Aan het eind van blok 2 nemen we contact met je op over de voorkeurslocatie voor blok 3.

Indien je blok 1 en 2 al hebt gehaald, dan schrijf je je in voor blok 3. Bij inschrijving wordt gevraagd naar de voorkeurslocatie voor blok 3.

Graag ontvangen we een kopie van jouw ID-bewijs of paspoort, een kopie van je pabo-diploma (indien in bezit) en een kopie van de certificaten en beoordelingsformulieren van de blokken die al succesvol zijn afgerond.

 

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 2 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
9:00 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Woensdag
Locatie:
BrugsmaBorg, Groningen
Kosten:
€ 1.250,-

Data

Start in september 2024
Blok 1 | aanmelden voor de start in september 2024 is mogelijk. Het is nog niet bekend op welke locatie(s) we van start gaan. Mogelijke locaties zijn, Assen, Drachten en Groningen.

Blok 2 | aanmelden voor de start in september 2024 is mogelijk. Het is nog niet bekend op welke locatie(s) we van start gaan. Mogelijke locaties zijn: Assen, Drachten en Groningen.

Blok 3 | aanmelden voor de start in september 2024 is mogelijk. We starten in september 2024 in ieder geval met een groep voor blok 3 in Drachten, daar is nog plek. Mogelijke locaties voor blok 3 zijn: Assen, Drachten, Emmen, Groningen en Leeuwarden

Start februari 2025

Blok 1 I aanmelden voor de start van blok 1 in februari 2025 is ook al mogelijk. Mogelijke locaties zijn: Assen, Drachten en Groningen.

Blok 2, aanmelden voor de start van blok 2 in februari 2025 is ook al mogelijk. Mogelijke locaties zijn: Assen, Drachten en Groningen

Blok 3, aanmelden voor de start van blok 3 in februari 2025 is ook al mogelijk. Mogelijke locaties zijn: Assen, Drachten, Emmen, Groningen en Leeuwarden

Deze cursus kunnen we ook als maatwerktraject aanbieden. De startdatum wordt in dat geval samen met de organisatie bepaald.

Locatie

De lessen vinden klassikaal op locatie plaats. Op het inschrijfformulier kun je je voorkeurslocatie aangeven. Bij het indelen van de groepen houden we rekening met de voorkeur. Het kan zijn dat we je niet kunnen plaatsen op de locatie waar jouw voorkeur naar uitgaat. We zullen waarschijnlijk niet op alle locaties een groep starten en we zijn afhankelijk van verschillende factoren (voorkeuren, docent, lokaal etc) bij onze keuze. Mochten er te weinig deelnemers zijn op een locatie, dan behoudt Hanze het recht de groep niet te starten en je in te delen in een groep op jouw tweede of derde voorkeurslocatie of je een andere locatie aan te bieden.

Duur

De blokken worden aangeboden van september tot januari en van februari tot juni. Ieder blok bestaat uit 12 contactmomenten. De lestijden zijn van 15.00 - 19.00 uur.

Studiebelasting

200 uur per blok (7 EC's)

Kosten

1.250 euro per blok.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding
Direct inschrijven

Deel deze pagina