
Alla Galstyan
Docent/Onderzoeker/Opleidingscoördinator
Docent/Onderzoeker/Opleidingscoördinator
De POH-GGZ is de deskundige hulpverlener bij psychiatrische klachten in de huisartsenpraktijk. De POH-GGZ signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen. Binnen deze module voor afgestudeerde SPV-ers wordt verder ingegaan op de aanwezige sociaal psychiatrische kennis en kunde. Deze module is nodig, gelijk aan de reguliere opleiding POH-GGZ, om als POH-GGZ in de huisartsenpraktijk aan het werk te kunnen.
De maatschappelijke ontwikkeling waarin mensen, dichter bij huis, gebruik kunnen maken van deskundige hulpverlening bij psychische klachten vraagt om hulpverleners die hierop ingericht zijn. De POH-GGZ werkt in de huisartspraktijk en heeft in deze praktijk een signalerende, diagnosticerende, interveniërende en ondersteunende rol en kan daarbij out-reachend werken.
De POH-GGZ richt zich op laagdrempelige zorg en probeert door vroegtijdige signalering en/of interventies onnodige tweedelijns verwijzingen te voorkomen. Interventies vinden plaats binnen een verpleegkundig of maatschappelijk werkdomein en worden gerealiseerd vanuit een maatschappelijke invalshoek. De POH-GGZ handelt met een autonome verantwoordelijkheid binnen de wettelijke gestelde kaders van de huisartsenzorg, kent de eerste lijn goed en kan met behulp van stepped care zorg op maat leveren aan mensen met psychische, psychosociale of psychosomatische problematiek.
In deze opleiding maak je de competenties eigen die je nodig hebt om in de huisartsenpraktijk als POH-GGZ te kunnen werken. De competenties sluiten aan bij het
functie- en competentieprofiel POH-GGZ (2020, LV POH-GGZ) dat is ontwikkeld door de verschillende beroepsverenigingen, Hanze en diverse andere landelijke betrokken organisaties.
Structuur van de opleiding
De onderwijsinhoud van de module wordt vormgegeven vanuit de Canmedsrollen waarop het functie- en competentieprofiel POH-GGZ gebaseerd is:
De volgende rollen worden onderscheiden :
Professionaliteit: De POH-GGZ als professional en kwaliteitsbevorderaar.
Inhoud van de opleiding
In de module komen de volgende onderwerpen aan bod:
De relatie met de praktijk
Binnen de module wordt er gewerkt met activerende opdrachten. Dit betekent dat er in de voorbereiding op het onderwijs vanuit de praktijksituatie en vanuit de aangeboden literatuur voorbereid wordt. Je hebt daarom gedurende de module een werkleerplaats binnen een reguliere huisartsenpraktijk, waar je minimaal acht uur per week werkzaam kunt zijn.
Afgestudeerde Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen die na 2015 hun diploma gehaald hebben aan één van de Hogescholen die de erkende SPV opleiding aanbieden. Mocht je niet aan deze eisen voldoen maar denk je wel in aanmerking te kunnen komen voor een verkort traject, richt je dan met je vraag tot de opleidingscoördinator.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Tijden: 09.30-16.30
Duur: 6 maanden
Prijs: € 2000,= (onder voorbehoud)
Bijkomende literatuurkosten: circa € 100, -
Locatie: Groningen
Aantal: maximaal 5 deelnemers
Docent/Onderzoeker/Opleidingscoördinator
Op donderdag 4 december is er een Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden