'Mijn toekomstdroom is om verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk te worden'

  • Student aan het woord
Jeffrey Bogema student Master Advanced Nursing Practice.jpg

Jeffrey Bogema is student Master Advanced Nursing Practice en koos ervoor de master te volgen om verpleegkundig specialist te kunnen worden in de huisartsenpraktijk.

'Sinds september 2018 werk ik in een huisartsenpraktijk in Oude Pekela, voorheen was ik wijkverpeegkundige. Mijn toekomstdroom is om verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk te worden en om dit te bereiken, was een professionele master een logische keuze. De keuze voor de Master Advanced Nursing Practice aan de Hanzehogeschool Groningen was snel gemaakt. Afstand was een belangrijk punt voor mij en in Noord-Nederland is de Hanzehogeschool de enige aanbieder van deze master. Ook heb ik met plezier de bachelor HBO Verpleegkunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool. De master sluit goed aan op de bachelor HBO Verpleegkunde. Er zijn wel zaken die je moet bijspijkeren, maar daar krijg je meerdere handvatten voor.

Vanaf het begin vond ik de master erg professioneel. De introductieavond samen met je werkgever is informatief en duidelijk. Ook krijg je vanaf moment één een studiecoach toegewezen voor de gehele master. Dit maakt dat het contact vanaf het eerste moment vertrouwelijk is. Je bent student, maar eigenlijk ook allemaal collega.

De master werkt met een portfolio voor het praktijkonderwijs. Deze opdrachten komen deels ook voort uit het cursorisch onderwijs. Wat je op donderdag leert tijdens de lesdag, kun je daardoor weer in de praktijk toepassen. Het leerrendement is enorm, je leert bewust en onbewust. Ik vind het een prettige manier van werken, dit maakt dat je de kennis direct in je dagelijkse werkzaamheden kan toepassen. Doordat je het toepast, is het ook toetsbaar voor jezelf. Daarnaast is het hierdoor goed vol te houden om de master te combineren met je baan.

Als HBO-verpleegkundige is de arbeidsmarkt zeer aantrekkelijk momenteel, maar door de master zoek ik net het stapje meer. In Oost-Groningen, waar ik werk, is er in toenemende mate een tekort aan huisartsen. Als ik het soort gezondheidsklachten in de praktijk zie, merk ik dat ik dit als toekomstig verpleegkundig specialist prima kan opvangen met de kennis die ik opdoe door deze masteropleiding.

Eén van de voordelen van de master Advanced Nursing Practice is de kleinschaligheid. Je bent zelf verantwoordelijk en daardoor gelijkwaardig met de docenten. De docenten zijn ook erg betrokken en het is fijn om een vaste studiecoach te hebben. Ik had verwacht dat de master theoretischer zou zijn, maar de praktische kant maakt het juist een stuk makkelijker om deze master naast je baan te volgen. Omdat het een deeltijdmaster is, gaat de theorie soms best snel. Extra zelfstudie is nodig. Je moet privé dus wel een offer doen, maar dat is het waard. Het is net dat beetje meer om je baan uitdagender te maken.'