AI en Beroep

  • Minor
Jongens aan het werk voor minor

AI en Beroep

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: februari
Locaties
Groningen
  • Taal en Communicatie
  • Techniek
  • Gedrag en Maatschappij

Kunstmatige intelligentie (AI) en data zijn tegenwoordig overal om ons heen, denk bijvoorbeeld aan de face-id op je telefoon, de aanbevelingen van Netflix, de advertenties die je op social media te zien krijgt en de chatbot van je zorgverzekeraar. Ook beroepsmatig ga je ongetwijfeld in meer of mindere met de impact van AI en data in aanraking komen.
Wil jij je voorbereiden op de toekomst waarin je in jouw beroep te maken krijgt met AI en data? Zodat je de kracht van data kunt gebruiken om een betere professional te worden? Gaat jouw toekomstige beroep misschien wel drastisch veranderen door het gebruik van data en algoritmen? En hoe kun je er bovendien voor zorgen dat die algoritmen eerlijk en transparant worden toegepast?​

Over deze minor

Deze minor is ontwikkeld voor alle studenten die, net als wij, denken dat AI en data een grote impact gaan hebben op ons toekomstige werk. Om die trend straks goed het hoofd te kunnen bieden is het belangrijk om te leren wat AI is, hoe het werkt, wat er allemaal mogelijk is en hoe het soms ook niet werkt. Je leert dat in een combinatie van theorie en praktijk. Bij de theorie leer je de concepten van AI en Data Science en ethische vraagstukken die daarbij kunnen spelen. In het praktijkdeel ga je zelf hands-on met data aan de slag en pas je het geleerde toe op vraagstukken uit het beroep waarvoor je nu wordt opgeleid. 

Zo experimenteert Albert Heijn sinds kort met 'dynamisch afprijzen', waarbij een algoritme op basis van weersomstandigheden, locatie en andere variabelen berekent hoeveel een product moet worden afgeprijsd. Gaat het bijvoorbeeld ineens regenen, dan kan de winkel beslissen om het barbecuevlees af te prijzen. De nieuwe prijs krijg je op een elektronisch bordje te zien.

Voorbeelden van beroepsmatige AI-vragen waar HG-studenten en onderzoekers de afgelopen jaren aan hebben gewerkt zijn o.a.:

  • Kunnen we het terugkeren van leukemie voorspellen?
  • Hoe kunnen we met minder gebruik van contrastvloeistof bij MRI-scans toch een betere beeldherkenning krijgen?
  • Welke studenten leveren op tijd hun ov-kaart in?
  • Welke cliënten lopen extra risico om een deurwaarder aan de deur te krijgen?
  • Wat is de juiste energiemix van een gebouw en wanneer moeten welke ruimtes verwarmd worden?
     

Keuzevrijheid en opbouw 

Deze minor is ontwikkeld volgens het idee van 'passende leerroutes'. Daarbij hebben we twee belangrijke uitgangspunten: 

  1. Keuzevrijheid voor jou als student. In het eerste kwartaal kun je binnen de vakken je eigen opdracht en datasets inbrengen zodat ze passen bij het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. In het tweede kwartaal bepaal je in overleg met de docenten grotendeels je eigen leerdoelen en hoe je deze gaat bereiken. 
  1. Je werkt op het technisch niveau dat bij jou past. Volg je een niet-technische opleiding zoals bijvoorbeeld Verpleegkunde, HRM of Recht dan kun je kiezen voor de technisch 'lichte' variant waarbij je werkt met tooling zoals bijvoorbeeld Tableau of Power BI. Volg je een ICT-opleiding dan kun je de diepte ingaan met bijvoorbeeld neurale netwerken of specifieke varianten van AI. 

Het onderwijs is opgebouwd uit vier onderdelen waaruit je kunt kiezen. Vanwege de opbouw kun je kiezen uit:  

  • de Inleiding AI  (5 EC),  
  • de Inleiding AI + AI en jouw beroep 1 (10 EC),  
  • het gehele eerste kwartaal (15 EC), of  
  • het gehele semester (30 EC).  

Mocht je een andere combinatie willen maken, neem dan contact op zodat we de voorkennis kunnen bespreken. 

Inleiding AI, Data Science en Ethiek (5 EC)

In dit vak leer je de basis van wat AI en Data Science is. Door middel van vele voorbeelden leer je de verschillende begrippen en toepassingen. Aan de hand van gastlezingen van verschillende experts kijken we naar hoe AI en data science toegepast worden in de zorg, het bedrijfsleven en de overheid. Daarbij hebben we speciale aandacht voor ethische aspecten van het gebruik van AI. Je eindigt het vak met het uitvoeren van een ethische analyse van een AI-toepassing uit jouw vakgebied. 

AI en jouw beroep I (5 EC)

In dit vak maak je een analyse van de impact van AI op jouw (toekomstige) beroep. Daarnaast leer je de basis van het verzamelen, bewerken, visualiseren en analyseren van data. Je gaat hierbij hands-on aan de slag met tooling die past bij jouw technische niveau. In overleg met de docenten selecteer je daarvoor een dataset uit jouw vakgebied. Idealiter betrekken we ook een lectoraat van jouw school hierbij. 

Data Science Project (5 EC)

In dit project ontwikkel je een data-gebaseerde oplossing zoals een dashboard of interactieve webpagina voor een vraagstuk uit jouw vakgebied. Studenten met meer programmeerervaring kunnen hun oplossing uitbreiden door de toepassing van AI. 

AI en jouw beroep II (15 EC)

In dit tweede kwartaal kun je grotendeels je eigen leerdoelen bepalen. Je werkt in een learning community aan een grotere praktijkopdracht die past bij jouw beroep. Afhankelijk van de opdracht en jouw wensen kun je je verdiepen in specifieke AI-toepassingen in je beroep zoals beeldherkenning, autonome systemen (bv. zelfrijdende auto's), rechtspraak, datadriven business modellen, AI in games, etc. In stand-ups en demo's laat je je voortgang zien en leer je van medestudenten over hun vraagstukken in andere vakgebieden. Afhankelijk van de behoefte organiseren we workshops met deskundigen uit ons netwerk. Op het gebied van ethiek gaan we dieper in op begrippen zoals trustworthy AI, explainable AI en ELSA-aspecten. 

Voor je kunt beginnen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van de Hanze en studenten van andere hogescholen in Nederland. Je moet in de hoofdfase zitten van je studie. Een propedeuse certificaat en voorkennis is niet vereist. Wel is het wenselijk dat je interesse hebt in data en meer wil leren over het hanteren van tooling zoals Power BI.

Wil je meer informatie over de inhoud van de minor? Neem dan contact op met de minor coördinator via de tab ‘Contact & FAQ’. 

Aanmelden voor studenten van de Hanze: 

Je kunt informatie over de inschrijfprocedure vinden op Mijnhanze onder ‘Weten & Regelen’. 

Aanmelden voor studenten van andere hogescholen: 

Je kunt informatie over de inschrijfprocedure vinden op de website van Kies Op Maat

Contact

Veelgestelde vragen

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Taal en Communicatie
  • Techniek